Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Zit jij eraan te denken een waterontharder aan te schaffen? Dan wil je waarschijnlijk graag meer weten over wat er mogelijk is. De beste plaats om hier naar te gaan zoeken is het internet en daar staat inderdaad veel waardevolle informatie waar je zeker wat mee kan. Aan de andere kant zijn er ook een aantal valse vooroordelen die de rondte gaan over waterontharders en het kan lastig zijn om deze er uit te pikken. Hier vind je de grootste vooroordelen omtrent waterontharders op een rij.

Waterontharders zijn nutteloos

Niet iedereen heeft een waterontharder nodig, maar waterontharders zijn niet nutteloos. Als jij thuis hard water aangeleverd krijgt, dan weet je dat je daar veel problemen aan kunt ondervinden. Denk bijvoorbeeld aan kalkaanslag (aan je verwarmingselementen, aan de muren van je badkamer, aan je kranen en je douchekop), aan apparaten die minder efficiënt kunnen werken en korter meegaan, aan meer aanslag op je kopjes, aan een droge huid, aan strepen op de ramen en de auto na het schoonmaken en aan droog haar na het douchen. Dit zijn slechts enkele problemen die voortkomen uit hard water. Doe daarom een watertest. Heeft jouw water een dH waarde van meer dan 12, dan kun je deze problemen met een waterontharder aanzienlijk verbeteren.

Waterontharders maken veel lawaai

Het is inderdaad zo dat waterontharders lawaai maken, maar de nieuwere modellen zijn aanzienlijk stiller. Daarnaast kun je een waterontharder zo instellen dat deze alleen werkt als je weg bent of als je slaapt. Twijfel je om deze reden om een waterontharder te nemen, kijk dan bij de productspecificaties naar het aantal decibel dat het genereert. Je kunt dan zelf bepalen of dit voor jou een acceptabel niveau is, of dat dit toch te luid is.

Waterontharders zijn duur

Het aanschaffen en installeren van een waterontharder is inderdaad niet goedkoop. Je kunt dan rekenen op een prijs van tussen de €1000 en €1500. Daarna heb je nog kosten voor het zout (€12,50 per 25 kilo, de elektriciteit en het onderhoud (€100 per beurt). Wat veel mensen vergeten is dat je met een waterontharder ook grote besparingen zal maken. Je kunt een waterontharder daarom op een gegeven moment automatisch terugverdienen.

  • Je apparaten gaan 30 procent langer mee. Dat betekent dat je je wasmachine, waterkoker, koffiezetapparaat en hr-ketel een levensduur hebben van bijna één derde extra. Je hoeft ze dus minder regelmatig te vervangen.
  • De apparaten die water gebruiken kunnen beter werken als ze niet worden gehinderd door kalk. Je waterkoker, bijvoorbeeld, zal minder elektriciteit gebruiken als het verwarmingselement schoon is.
  • Je hebt minder wasmiddel nodig, je kunt minder afwasmiddel gebruiken en minder schoonmaakmiddelen.
  • Ook kun je minder shampoo gebruiken en minder huidproducten.

Waterontharders hebben veel onderhoud nodig

Nadat je je waterontharder hebt geïnstalleerd, ben je inderdaad nog niet klaar. Je moet af en toe het zout bijvullen en je zal een onderhoudscontract kunnen opzetten. Het is echter niet zo dat een waterontharder veel onderhoud nodig heeft. De filters worden automatisch gereinigd en hoeven pas na 10 jaar vervangen te worden. Daarom is het vaak voldoende om elke twee jaar onderhoud in te plannen en eventueel doe je dit dus met een contract. De eerste paar jaar dat je het apparaat gebruikt is dit niet nodig. Vooral mechanische waterontharders zijn erg efficiënt en simpel en daardoor kunnen er ook weinig dingen defect raken. Als gevolg zijn waterontharders erg arm in het onderhoud.

Waterontharders halen al het kalk uit je water

De meeste waterontharders kun je zo instellen dat je zelf bepaalt hoe zacht het water moet zijn dat het produceert. Het is mogelijk om al het kalk uit je water te halen, maar dan moet je hier wel rekening mee houden met je eetpatroon. Ons drinkwater is namelijk een belangrijke bron van kalk en als je dat niet meer hebt kun je er op andere manieren voor zorgen dat je voldoende kalk binnenkrijgt. Je zal echter niet merken als je je waterontharder instelt op een dH van tussen de 2 en de 4. Zo krijg je nog wel een bepaalde hoeveelheid kalk binnen, maar heb je niet meer te maken met problemen met kalk.

Zacht water veroorzaakt corrosie

Als laatste is er een heel bekend vooroordeel dat zacht water je koperen leidingen of aluminium elementen beschadigen. Men geloofde dus dat hard water minder schadelijk is en dat het corrosie kon voorkomen. Uit onderzoek van TNO is nu echter gebleken dat dit niet zo is en dat zacht water niet zuurder is en ook niet schadelijker is voor je leidingen of elementen. Dit onderzoeksresultaat heeft tot een grote opmars van de waterontharder gezorgd en vandaag de dag worden ze dan ook steeds vaker in de Nederlandse huishouden geïnstalleerd.

Vergelijk offertes

Wil je ook een waterontharder aanschaffen? Dan kun je hier exact achterhalen wat voor jou de kosten zijn. Niet alleen vind je dan de beste deal, maar kun je ook de beste leverancier uitkiezen die dit voor je kan doen. Volg dus nu de link naar de vergelijkingstool en plan de aanschaf van je nieuwe waterontharder.

1 reactie “6x Valse vooroordelen waterontharder”

  1. De tv-zender RTL4 maakt reclame over warerontharders, doch men geeft geen naam van de getoonde “waterontharder” , hoe deze werkt en wat zijn rendement is, en zeker Fakenieuws is als er geen info over deze “ontharder” wordt gegeven, laat staan een prijs.
    Dit is kijkersbedrog en een onjuiste, misleidende reclamemethode, en hoort daarom niet thuis op TV !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat