Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard water en om dit probleem tegen te gaan kan je een waterontharder aanschaffen. Dit is niet omdat het harde water gevaarlijk is, maar het drinkwater moet aan bepaalde strenge eisen voldoen. Ook zorgt het voor kalkaanslag in apparaten, waardoor die apparaten uiteindelijk niet lang mee gaan. Daarnaast zorgt kalk ook nog voor een flink energieverbruik. Als jij deze problemen herkent dan is de waterontharder een goede investering. Maar toch werken niet alle modellen goed en zeker de goedkoopste modellen. Meer weten? Lees dan verder.

Magnetische waterontharder

Dit is een systeem die al een tijdje op de markt staat: een waterontharder die werkt op basis van een magneet. De magneten halen niet het kalk uit het water, maar zouden de aanwezigheid van magnesium en calciumionen in het water verminderen. De kalk is dus nog aanwezig in het water, alleen veroorzaakt dit geen kalkaanslag meer. Dat is zeg maar de theorie van deze waterontharder, hoewel dit nog niet wetenschappelijk is bewezen. Ooit heeft de Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest een onderzoek gedaan naar de magnetische waterontharder. Zij vonden hierbij geen enkel effect. Maar toch worden nog steeds magnetische waterontharders verkocht. Het aantrekkelijke aan deze waterontharder is de prijs. Je kan ze zelfs voor minder dan €20 aanschaffen.

Waterontharder op werking van ionenuitwisseling

De meeste waterontharders werken op basis van inonenuitwisseling. Deze waterontharder haalt het kalk en magnesium uit het water, en vervangt dit door natrium. Deze waterontharders werken in principe goed, alleen zijn ze nogal duur. Je moet ze regelmatig spoelen waardoor je extra water verbruikt. Daarnaast komen er ook nog onderhoudskosten bij kijken. Als je echt last hebt van hard water, dan heeft dit apparaat veel nut om defecte apparaten te voorkomen. De terugverdientijd kom namelijk hoger te liggen dan de vervangings- en herstellingskosten. Als je last hebt van wat lagere waterhardheden dan is het nut van deze waterontharder beperkt.

De prijzen van deze waterontharder beginnen al bij de €1.000, inclusief plaatsingskosten. Het is moeilijk in te schatten hoeveel je er uiteindelijk kwijt voor bent. De prijzen kunnen namelijk heel erg uitéén lopen.

Waterontharder op werking van CO2-injectie

Als jij een natriumbeperkt dieet volgt, dan moet je geen waterontharder op basis van ionenuitwisseling aanschaffen. Daarom zijn er verschillende alternatieven op de markt gekomen. Een van deze alternatieven is de waterontharder die werkt op basis van een CO2-injectie. Doordat er CO2 wordt toegevoegd aan het water kan het kalk opgelost worden in het water en zal dit dus niet afzetten. Het is en ecologisch alternatief en dat komt omdat ze de CO2 weer hergebruiken. De eerste resultaten waren positief, en er wordt vaak gezegd dat het een goed alternatief is voor een waterontharder die werkt op zout. Goedkoop is het helaas niet, de prijzen beginnen namelijk bij de €2.000.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat