Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
waterontharder specialist

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat kan inclusief installatie toch meer dan €1000 kosten en daarom is dit een investering waar je het beste goed over na denkt. Het onderstaande stappenplan kun je gebruiken als je ook van plan bent een waterontharder aan te schaffen, maar niet weet waar je moet beginnen.

Stap 1: een watertest doen

Het is allereerst goed om via een watertest te kijken of een waterontharder voor jou nuttig zal zijn. De hardheid van het water wordt uitgedrukt in dH (Duitse hardheid) en als jouw water harder is dan 12 dH, dan wordt dit als erg hard gezien. Alles met een dH van onder de 8 is zacht water. Vaak wordt een waterontharder dan ook aangeraden aan mensen die water hebben met een dH van 12 of meer. Je zal dan echt verschil merken. Heb je al zacht water, dan zal je van een waterontharder weinig voordeel hebben.

Stap 2: het type waterontharder bepalen

Daarna moet je beslissen welk type waterontharder je wilt aanschaffen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten, namelijk een elektronische en een mechanische waterontharder.

  • Elektronische waterontharders: elektronische waterontharders hebben een verbinding met het elektriciteitsnetwerk nodig. Ze filteren het water op aanvraag en je kunt ze op allerlei manieren instellen. Er zijn bijvoorbeeld tijdsprogramma’s en de mogelijkheid om de hardheid van het water dat geleverd wordt te bepalen. Elektronische waterontharders zijn duurder, maar dus exact in te stellen op jullie waterverbruik.
  • Mechanische waterontharders: voor mechanische waterontharders heb je geen elektriciteit nodig. Deze werken namelijk met de druk van het water. Door middel van een tijdsklok stel je in hoe vaak het water gefilterd moet worden. Dit wordt dus niet gedaan op vraag en er is altijd de kans dat er te veel of te weinig zacht water wordt gegenereerd. Deze waterontharders zijn goedkoper en nadat je de juiste filtertijden hebt gevonden ideaal voor iemand met een strak leefritme.

Stap 3: de inhoud bepalen

Nadat je besloten hebt welk type waterontharder je nodig hebt, kun je kijken naar je waterverbruik. Net als met cv-ketels het geval is, zal je de inhoud van je waterontharder moeten uitkiezen aan de hand van het volume water dat jullie dagelijks nodig hebben. Kleinere huishoudens hebben aan een waterontharder van 10 liter voldoende, maar huishoudens tot 7 personen zullen een exemplaar van 14 liter zeker nodig hebben. Bij twijfel vraag je dit het beste na, want als je een te kleine waterontharder koopt zal je alsnog kalkproblemen ervaren en koop je een te groot exemplaar dan betaal je te veel.

Stap 4: een leverancier zoeken

Vervolgens zal je een leverancier moeten gaan zoeken die de waterontharder kan leveren die jij nodig hebt. De kosten zullen uitkomen op een bedrag van tussen de €1000 en €1500. Je kunt kiezen voor een volledig pakket, dus de ontharder zelf en de installatie, of je kunt de waterontharder apart kopen en zelf de installatie inplannen. Een goede leverancier vind je door te kijken naar de keurmerken en certificeringen, door te kijken naar de diensten die worden aangeboden en door klantenrecensies te lezen. De beste manier om dit aan te pakken is door een aantal offertes op te vragen en een grondige vergelijking uit te voeren. Je zal merken dat je dan niet automatisch meer naar de goedkoopste leverancier neigt, maar naar de leverancier die jou het beste pakket aan kan bieden.

Stap 5: de levering en installatie

De waterontharder zal geleverd worden en de installatie zal plaatsvinden. Het is goed om er van tevoren voor te zorgen dat er voldoende ruimte is om te werken, dat er een stopcontact en een afvoer aanwezig is en dat je voldoende koffie, thee en frisdrank in huis hebt. Tijdens de installatie kun je weinig doen, maar naderhand is het niet verkeerd om te vragen naar de volgende informatie.

  • De werking: als je dit niet krijgt, vraag dan om een korte demonstratie van hoe de waterontharder werkt. Dit is niet alleen handig voor jezelf, maar ook ter controle om te zien of alles goed werkt. Kom je een gebrek tegen, dan kan dat tenminste direct verholpen worden.
  • De garantie: het is ook nooit verkeerd om nogmaals te verifiëren hoeveel garantie het apparaat heeft. Daarnaast zou er een garantiedocument moeten zijn die je ontvangt.
  • De nazorg: als je tevreden bent over de leverancier kun je alvast vragen naar de voorwaarden en prijs voor een onderhoudscontract bij hen. Ook al is dit de eerste paar jaar nog niet nodig, door je apparaat goed te onderhouden zal deze wel beter werken en zal hij langer meegaan.

Stap 6: genieten van je zachte water

Nu de waterontharder is geïnstalleerd zal je direct verschil merken. De thee smaakt bijvoorbeeld puurder, je haar zal zachter voelen, je huid is minder droog en er zijn geen vlekken meer op de ramen, de tegels en de spiegels. Je kunt minder wasmiddel en afwasmiddel gebruiken, je kleren gaan langer mee en je zal geen problemen meer hebben met kalkaanslag. Onderhoud je apparaat goed, vul regelmatig het zout bij en je zal er vele jaren plezier van hebben.

Vergelijk offertes

Klinken de voordelen van een waterontharder jou als muziek in de oren? Volg dan hier de link naar onze vergelijkingstool. Je kunt in een paar minuten je gegevens doorgeven en snel achterhalen wat jij voor een nieuwe waterontharder zou moeten betalen. Daarnaast kun je zo direct de beste leverancier vinden voor de klus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat