Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Waterontharders kunnen in gebieden met hard water een grote uitkomst bieden. Deze machines halen namelijk een gedeelte van het kalk uit je water voordat het uit je kranen komt. Dit is niet omdat het water in ons land van slechte kwaliteit is, in tegendeel. Het is omdat er in onze bodem veel kalk aanwezig is en dit dus ook in ons water beland. Hierdoor krijg je aanslag in bijvoorbeeld je waterkoker of je koffiezetapparaat, kun je last hebben van droog haar, zullen je tegels van de douche wit uit kunnen slaan en zijn glazen oppervlakten moeilijk streeploos te reinigen. Deze aanslag is uiteraard niet goed voor jou en voor je apparaten. Met een waterontharder kun je hier wat aan doen en dit apparaat kan een groot verschil maken. Wees dan wel van de onderstaande valkuilen en veelgemaakte fouten op de hoogte.

Geen resthardheid instellen

Kalk is een mineraal dat we dagelijks nodig hebben in ons voedsel en drinken. Het is daarom ook niet de bedoeling dat je met een waterontharder al het kalk uit je water haalt. De hardheid van water wordt uitgedrukt in dH, Duitse hardheden. Hard water begint bij een Dh waarde van 12 en zacht water is alles met een dH waarde van onder de 8. Als jij nog genoeg kalk in je water wilt hebben om er de gezondheidsvoordelen uit te kunnen halen zonder dat je alle overlast ervaart van het kalk, kun je een resthardheid instellen van tussen de 2 en 4. De beste manier om dit te bepalen is door deze instellingen zelf uit te proberen. Uiteraard is dan de hoogst mogelijke hardheid het beste, zonder dat je hierdoor last krijgt van aanslag.

Geen onderhoud uitvoeren

Waterontharders werken met filters en zout. Eéns in de zoveel tijd zullen deze filters moeten worden gereinigd en het zout worden bijgevuld. Anders werkt je waterontharder niet meer en krijg je alsnog hard water binnen. Het beste is als je tijdens het installeren van je waterontharder met de leverancier praat over een onderhoudscontract. Ze komen dan periodiek langs (afhankelijk van de hardheid van je water en van de hoeveelheid water die je gebruikt) om je machine goed na te kijken, om de filters te reinigen, om eventueel het zout bij te vullen en kleine mankementen te repareren. Op die manier zal je altijd optimaal resultaat bereiken en zo lang mogelijk van je waterontharder gebruik kunnen maken.

Geen waterontharder aanschaffen omdat deze te lawaaierig zijn

Het is zo dat waterontharders geluid maken. Ze zullen eens in de zoveel tijd aanslaan om een nieuwe hoeveelheid water te ontharden en klaar te maken voor gebruik. Vandaag de dag maken ze al minder geluid dan voorheen, maar het is nog steeds geen goed idee om je waterontharder in je woongedeelte te plaatsen als dat niet hoeft. De beste oplossing hiervoor is een waterontharder te kiezen die je kunt programmeren. Deze zal dan bijvoorbeeld alleen overdag gaan werken, of als jij weg bent. ’s Avonds als je slaapt gaat het apparaat dan niet aan en dat is ook prima want dan gebruik je ook geen water. Maak je je zorgen over het geluid dat waterontharders produceren? Vraag dit dan na bij een specialist of kijk bij de specificaties van het product. Zo kun je exact uitvinden hoeveel decibel geluid een apparaat maakt. Je zal zien dat dit heel erg meevalt.

Een te kleine waterontharder aanschaffen

Het spreekt voor zich dat een groter huishouden meer water gebruikt dan een één- of tweepersoonshuishouden. Grotere verbruikers hebben logischerwijs ook een grotere waterontharder nodig. Er zijn machines te vinden met 10 liter volume en machines met 14 liter volume. Het prijsverschil is ongeveer €200, maar het is geen goed idee om hier geld op te proberen te besparen. Het is natuurlijk de bedoeling dat je waterontharder jouw verbruik aankan. Deze machines zijn duurder en gebruiken meer zout, maar je weet zeker dat je altijd voldoende zacht water ter beschikking hebt.

Waterontharders zijn te duur

Als het water in jouw regio erg hard is, dan zal je de kosten van een waterontharder vanzelf terug moeten kunnen verdienen. Gemiddeld betaal je voor een waterontharder zo’n €1000 tot €1250 inclusief installatie. Daarna zal je per onderhoudsbeurt €100 kwijt zijn en voor het reinigingszout waarmee je het apparaat af en toe moet bijvullen €12,50 per 25 kilo. Daar staat tegenover dat je apparaten 30 procent langer leven en dan gaat het over bijvoorbeeld je hr-ketel, je wasmachine, je waterkoker en je koffiezetapparaat. Ze zullen minder elektriciteit gebruiken omdat het water sneller kan worden opgewarmd. Je hebt minder wasmiddel en shampoo nodig en je hoeft geen ontkalkers meer aan te schaffen. Al met al kun je je geld dus terugverdienen omdat je je elektrische apparaten pas veel later hoeft te vervangen en je minder reinigingsproducten aan hoeft te schaffen. Wil je geld besparen op je waterontharder, dan kun je altijd de tweedehands markt bekijken. Hier vind je soms nog prima exemplaren voor een zeer aantrekkelijke prijs.

Vergelijk offertes

Wil jij ook een waterontharder aanschaffen? Volg dan hier de link naar onze vergelijkingstool en wij sturen je alle financiële- en contactinformatie die je nodig hebt om deze aankoop in gang te zetten.

2 reacties op “5x Valkuilen waterontharder”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat