Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder met zoutblokken filtert alle binnenkomende leidingwater in je huis en haalt kalkdeeltjes daaruit weg. Dat is heel nuttig, want kalk veroorzaakt op veel manieren overlast en schade in het huishouden. Het veroorzaakt problemen aan onder andere witgoed, leidingen, verwarming en ketels, maar ook ongemak bij het schoonmaken, koken en douchen. Om kalk uit het water te filteren hebben waterontharders zoutblokken nodig: via het principe van ionenwisseling worden kalkdeeltjes in het water verwisseld met zoutdeeltjes. Daardoor blijven de kalkdeeltjes achter in de waterontharder en wordt al het water in je huis zacht water, kalkvrij dus. In dit artikel geven we je meer informatie over de werking van een waterontharder. We leggen je uit hoe je zoutblokken aan de waterontharder toevoegt, wat je kunt doen om de waterontharder goed te onderhouden en hoe je bespaart op de maandelijkse kosten van de machine. Met deze informatie ben je goed geïnformeerd om het meeste uit je machine te halen.

Waarom een waterontharder nemen?

In sommige gebieden in Nederland zit veel kalk in het leidingwater opgelost. De opgeloste kalkdeeltjes komen je pand via de waterleiding binnen en dat is waar de ellende begint: alles wat in aanraking komt met het drinkwater ontwikkelt een dikke laag kalkaanslag. Die is soms heel goed zichtbaar, op servies, ruiten en in het sanitair en soms onzichtbaar zoals in leidingen en witgoed – maar richt daar des te meer narigheid aan. Gelukkig kan een waterontharder met zoutblokken het kalk wegvangen uit het leidingwater aan het begin van je huishouden. In de machine bevindt zich een krachtig filter met kunsthars, waarop zoutdeeltjes gepompt worden. Die zoutdeeltjes (ionen) worden door het filter gewisseld met de binnenstromende kalkdeeltjes. De schadelijke deeltjes verwisselen van plek met de onschuldige zoutionen en het kalk blijft achter in het filter van de waterontharder. Zo wordt het leidingwater vrij gemaakt van kalk en is nu ideaal om te gebruiken in de woning. De machine reinigt het filter automatisch en het kalk spoelt het riool in.

Wat voor overlast veroorzaakt kalk?

Een waterontharder met zoutblokken reinigt het leidingwater dus van kalk. Maar welke voordelen heeft dat? Erg veel voordelen en erg veel verschillende. Want water gebruik je voor een heleboel losse klussen in huis: van schoonmaken tot koffie zetten, van douchen tot de auto wassen. Voor verreweg de meeste activiteiten is zacht water veiliger in het gebruik dan hard kalkwater. We geven hier een overzichtje.

 

  • Textiel wordt zachter en blijft glanzend. Kalk zorgt ervoor dat katoenvezels en vezels van ander wasgoed ineenkrimpen. De stof wordt ruw, klitterig en verliest zijn glans.
  • Je huid blijft gezond, gehydrateerd en eczeem wordt bestreden. Met zacht water blijft de natuurlijke bescherming van je huid gehandhaafd. Je huid blijft soepel en gaat niet jeuken of irriteren.
  • Witgoed, leidingen en verwarming werkt beter en gaat langer mee. Een inwendige laag kalksteen verhindert warmteafdracht en maakt de metalen verhitters broos en kwetsbaar. Zacht water daarentegen zorgt voor optimale warmteoverdracht, zodat je energiekosten laag blijven en je huishoudelijke apparaten langer meegaan.
  • Schoonmaken is minder werk en je spaart kosten. Doordat je geen kalkranden en afzettingen hoeft weg te boenen heb je minder agressieve schoonmaakmiddelen nodig. Ook gebruik je minder reiniger en wasmiddel – zacht water laat alle reinigers op zeepwater wel twee keer zo goed werken.

 

Hoe kan je zelf de aanschafkosten van een waterontharder beïnvloeden?

Wil je investeren in een waterontharder met veel extra functies, of liever besparen op het apparaat en een eenvoudiger model kiezen? Dat is geheel aan jou. We zullen uitleggen wat de kosten van de machine omhoog of omlaag bijstelt. Dat is onder andere de kwaliteit van de machine: hoe beter gemaakt (van hoogwaardige materialen), hoe hoger de prijs en hoe langer de waterontharder vrij blijft van slijtage en andere problemen. Het is ook logisch dat machines met meer vermogen en capaciteit voor de opslag van zacht water prijziger zijn dan kleine waterontharders. En wil je een waterontharder die met zoutblokken en spoelwater zo duurzaam mogelijk omgaat, dan dien je te investeren in een duurdere elektronische waterontharder (mechanische waterontharders zijn goedkoper, maar verspillen relatief veel zout en water). Als laatste noemen we de kosten voor installeren en controleren van je waterontharder – deze taken kan je zelf uitvoeren, of door een mecanicien laten doen. In deze tabel zie je een overzicht van de prijzen.

 

  Elektronische ontharder Mechanische ontharder
Installatie apparaat Vanaf 175 euro Vanaf 175 euro
Zuinig met water en zout Heel zuinig Niet zuinig
Controle apparaat Vanaf 75 euro Vanaf 75 euro
Koopsom apparaat Vanaf 800 euro Vanaf 600 euro

 

Tips als je een waterontharder gaat kopen

 

  • Een compact model waterontharder bestaat uit één grote witgoedmachine. Vanwege zijn formaat kan het lastig zijn om die in te bouwen op de gewenste plek. Je kunt ook een waterontharder in duo model kiezen; deze bestaat uit meerdere tanks en reservoirs en kan verspreid over een ruimte of pand worden geïnstalleerd.
  • Bereken voordat je een waterontharder gaat kopen de gewenste inhoud van het apparaat. Deze hangt af van de hoeveelheid water die je huis of pand binnen een dag verbruiken. Een grotere waterontharder aanschaffen heeft geen zin: een teveel aan zacht water wordt dan weggespoeld via het riool.
  • Een duplex model waterontharder heeft twee filters. Daardoor ben je er zeker van dat je woning of winkel nooit gebrek heeft aan zacht water, ook niet als de machine zijn filter ververst. Eén van de filters is namelijk altijd beschikbaar om vers zacht water te genereren. Dit geldt niet voor de simplex modellen, die maar één enkel filter bezitten. Zodra dat filter gereinigd wordt is de machine in de praktijk tijdelijk buiten bedrijf.
  • Overweeg om een elektronisch model waterontharder te kopen als je duurzaam wilt omgaan met onthardingszout en spoelwater. Deze machines hebben ingebouwde elektronica waardoor ze zeer zuinig omgaan met deze twee grondstoffen.

 

Wil je vrijblijvend offertes bekijken?

Wil je meteen op de hoogte zijn van de allerbeste aanbiedingen voor een waterontharder met zoutblokken? Klik dan hier en ontvang direct offertes van aanbieders in jouw woonplaats. Deze service is volledig gratis en vrijblijvend. Vul dus snel het formulier in en maak je klaar om meteen de beste optie te kunnen kiezen.

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat