Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

In principe heb je weinig onderhoud aan een waterverzachter, ook wel waterontharder genoemd. Zo gauw hij staat kun je beginnen met het genieten van de voordelen en zal je af en toe het zout moeten bijvullen en één keer per jaar onderhoud moeten (laten) plegen. Het zout is te krijgen in blokvorm of in korrelvorm en welke keuze je maakt heeft invloed op de prijs. Hier kun je lezen hoeveel je moet betalen voor dit zout, wat de kenmerken zijn van de verschillende opties die je hebt en hoe je de kosten van een nieuwe waterverzachter zo laag mogelijk kunt houden.

Waarom heeft een waterverzachter zout nodig?

Een waterverzachter werkt met filters die harskorrels bevatten. Deze harsbolletjes verwisselen calcium voor natrium en verwijderen dus kalk uit het water. Ook magnesium zal hierdoor verdwijnen. Dit zorgt ervoor dat het water zacht wordt in plaats van hard blijft. Deze filter moet om de zoveel spoelingen worden gereinigd omdat de harskorrels verzadigd raken. Dit reinigen wordt gedaan met zout. Dit zoutwater komt niet in aanraking met het drinkwater dat uit de kraan komt, maar zorgt ervoor dat de elektrische lading van de harskorrels geregenereerd wordt. Daarom heet dit zout ook wel regeneratiezout.

De kosten van het zout

Je kunt dus kiezen uit zoutblokken en uit zoutkorrels. De blokken zijn duurder in prijs, maar makkelijker te hanteren. Zakken zout worden meestal geleverd in 25 kilo zakken en dit kan zwaar zijn om te tillen. In de volgende tabel zie je het verschil in prijs, inclusief BTW.

Soort zout Prijs
Zak zout á 25 kilo €12,50 per zak
Blok á 2,3 kilo €5 per blok

Zoutkorrels of zoutblokken?

Of je kiest voor zoutkorrels of zoutblokken is volledig aan jou. De korrels zijn goedkoper, maar het is zwaar om met deze zakken te slepen. Zoutblokken zijn duurder, maar kunnen makkelijker worden geplaatst. Wel zal je zoutblokken vaker moeten vervangen dan zoutkorrels.

Wel of geen contract?

Na het plaatsen van je waterverzachter zal de leverancier je een contract aanbieden om regelmatig het zout te komen vervangen. Ook kun je daarbij kiezen voor een onderhoudscontract en een garantie. Het voordeel hieraan is dat je er dan dus verder geen omkijken naar hebt. Het nadeel is dat je bijna altijd duurder uit bent. Het zelf plaatsen van het zout is makkelijk en bovendien kun je je voordeel doen met aanbiedingen omdat je de keuze hebt uit verschillende leveranciers. Ook het onderhoud kun je goed zelf. Je smeert en reinigt de onderdelen, doet een watertest en vult het zout bij. Natuurlijk kan het altijd zijn dat je waterontharder een keer defect raakt en dat je deze moet laten repareren. Toch blijkt uit ervaring dat een contract nog steeds duurder is dan het inschakelen van een reparatieservice.

Hoeveel kost een waterverzachter precies?

Een waterverzachter kun je kopen en laten installeren voor een bedrag tussen de €1000 en €1500. Hierna heb je alleen nog zout nodig. Een gezin van 4 gebruikt tussen de 50 en 100 kilo zout per jaar. De prijs die je betaalt hangt af van het type waterverzachter die je aanschaft (mechanisch of elektronisch) en hoeveel water je gebruikt. Een mechanische waterontharder is duurder maar werkt wel efficiënter zodat je minder zout nodig zal hebben. Gebruik je veel water, dan zal je een duurdere verzachter moeten kopen om de grotere vraag aan te kunnen.

Hoe kun je de kosten laag houden?

Je moet dus een bedrag investeren, maar dan heb je wel een installatie die tientallen jaren meegaat en waar je veel voordelen van zal merken. De kosten voor deze investering kun je zo laag mogelijk houden door de volgende tips toe te passen.

  • Doe-het-zelf: het is mogelijk voor een ervaren doe-het-zelver om zelf de waterverzachter te installeren. Daar bespaar je €200 installatiekosten mee. Zorg er uiteraard wel voor dat je goed bent voorbereid en ingelezen.
  • Zoek een tweedehands apparaat: er zijn waterverzachters te koop op meerdere online marktplaatsen voor een fractie van de prijs. Als je deze vervolgens ook zelf installeert, kun je voor €250 al een zeer degelijke en werkende machine hebben.
  • Onderhoud het apparaat zelf: ook het onderhoud kun je zelf. Hier heb je geen ervaring voor nodig. Als je de onderdelen schoonhoudt en smeert, af en toe een watertest doet en het zout bijvult, kun je de levensduur van je apparaat aanzienlijk verlengen.

Vergelijk offertes voordat je een aankoop doet

Het is altijd verstandig om offertes te vergelijken voordat je overgaat op een aankoop. Dit kun je makkelijk doen met onze vergelijkingstool. Je verplicht jezelf nergens toe, maar door één keer de details van je klus en je locatie door te geven, kun je binnen een korte tijd een aantal offertes verwachten van bedrijven uit jouw regio. Deze vergelijk je vervolgens met elkaar op punten die voor jou belangrijk zijn. Alleen als je alle mogelijkheden hebt bekeken weet je zeker dat je de juiste beslissing maakt wat betreft jouw nieuwe waterverzachter.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat