Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Af en toe moet je bij een waterontharder zout bijvullen. De machine heeft natriumzout nodig om te werken: op het filter van de machine wordt het zout ingewisseld voor kalkdeeltjes uit het water. Zo vangt de machine kalk uit het water weg. Bij waterontharders zout bijvullen moet je eens in de zes a tien weten doen. Dat hangt af van het verbruik van je machine en het formaat van het zoutreservoir erin. Kijk in de handleiding van de  waterontharder als je precies wilt weten hoe lang de waterontharder met een volle tank zout doet. Het bijvullen kun je trouwens prima zelf doen, daar hoeft geen monteur bij te komen kijken. Wil je meer weten over zout bijvullen bij een waterontharder? Of heb je een andere vraag over dit apparaat? Dit artikel brengt je op de hoogte van alles random waterontharders. De werking van het apparaat, de voordelen van een kalkvrij huis, de aanschafkosten van een nieuwe waterontharder en nog veel meer. Ook geven we je tips voor besparing op zout en andere grondstoffen.

Hoe een waterontharder zijn werk doet

Kalk komt in het grondwater voor. In een aantal gebieden is de kalkconcentratie in het grondwater erg hoog, omdat daar veel kalk in de bodem zit. Als een waterbedrijf dit water oppompt en verspreidt als drinkwater, gaat het kalk mee de waterleiding in. Als het in je huis terecht komt kan kalk voor veel overlast zorgen, van kalkvlekken tot stukgaan van witgoed. Om dat te voorkomen verwijdert een waterontharder in een vroeg stadium het kalk, namelijk aan het begin van je waterleiding in huis. De machine bevat watertanks, een zoutreservoir en een harsfilter. Dit moderne en complexe filter bevat zoutdeeltjes uit het zoutreservoir. Zodra een kalkdeeltje het filter raakt, wisselt de machine het van plek met een zoutdeeltje. Het zout stroomt nu verder mee met je drinkwater (in zo’n lage concentratie dat je het niet proeft, trouwens) en het kalk blijft, onschadelijk gemaakt, achter in de machine. Zonder zout kan de waterontharder niet werken en daarom moet je op tijd in de waterontharder zout bijvullen in het reservoir.

De problemen met kalk

Het gebruik van een waterontharder heeft veel voordelen, omdat water nodig is voor veel aparte bezigheden in de woning. Dat varieert van douchen en koffie zetten tot de was doen en de auto schoonmaken. Kalkwater heeft vervelende gevolgen als het in huis binnenkomt en gebruikt wordt. Als je een waterontharder geïnstalleerd hebt en je krijgt toch weer kalkproblemen is misschien het zout op: daarom moet je op tijd bij een waterontharder zout bijvullen. We noemen hier de nadelen van kalkhoudend water in huis op.

 

  • Witgoed raakt snel kapot en verbruikt teveel stroom. Rond de metalen elementen in witgoed die water verhitten ontstaat een laag kalksteen. Dit isoleert het metaal, waardoor er twee dingen gebeuren: de verhitter werkt niet meer goed en verspilt energie en het metaal verkrijgt een veel hogere temperatuur dan de bedoeling is. Op een gegeven moment ontstaan er scheuren in het metaal en brandt de verhitter door.
  • Je huid raakt snel uitgedroogd. Kalk spoelt het beschermde filmpje van olie op je huid weg. Zonder de olie wordt je huid rood, gaat snel irriteren en gaat jeuken. Ook huidaandoeningen zoals eczeem worden erger gemaakt door kalk in leidingwater.
  • Textiel wordt ruw en hard. De vezels van wol, katoen en andere stoffen klitten en krimpen als ze worden blootgesteld aan kalk in het waswater. Het textiel voelt ruw aan, ziet er dof uit en verliest zijn frisse geur.
  • Leidingen, radiatoren en CV-ketels hebben te lijden van de opbouw van ketelsteen. Het keiharde gesteente bouwt zich laagje voor laagje op aan de binnenkant van deze apparaten, met lagere waterdruk, gebarsten leidingen en verlies van energie tot gevolg.
  • Voedsel en dranken krijgen een onaangename bijsmaak. Kalk zorgt voor een weeïge bijsmaak in alle voedingsmiddelen die met kalkwater in aanraking komen.
  • Kalkvlekken vormen zich overal waar water komt. Er ontstaan kringen en strepen op wastafels, badkuipen, spiegels, ruiten, muren, maar ook op bestek, serviesgoed en glaswerk in de keuken.
  • Je verspilt reinigingsmiddel, omdat kalk de werking van wasmiddel, wasverzachter en allesreiniger tegengaat. Het kalk reageert met de reinigers tot een gladde, vettige substantie, kalkzeep genaamd.

 

De kosten van een waterontharder onder de loep genomen

Omdat de markt voor waterontharders zo groot is, is de variatie hoog. Er zijn veel verschillende waterontharders met allemaal hun eigen vermogen, speciale eigenschappen en mogelijkheden. Bijvoorbeeld wat het volume van de machine betreft: kies bij voorkeur een volume dat aansluit bij de dagelijkse behoefte van je huishouden of bedrijf. Een machine nemen die veel meer zacht water kan produceren heeft geen zin. Ook kan je kiezen voor een duurzame elektronische waterontharder of een minder zuinige mechanische waterontharder. Verder is het van belang welke materialen zijn gebruikt bij de productie van het apparaat. Als de waterontharder gemaakt is van superieure kunststoffen, kan hij wel twintig of vijfentwintig jaar meegaan. Dan gelden er nog periodieke kosten: in elke waterontharder moet je zout bijvullen, sommige apparaten werken op netstroom en jaarlijks onderhoud is sowieso verstandig. Lees deze kosten na in de tabel.

 

  Elektronisch apparaat Mechanisch apparaat
Installatie ontharder Vanaf 200 euro Vanaf 200 euro
Zuinigheid spoeling zuinig Minder zuinig
Controle ontharder 80 euro 80 euro
Tarief ontharder Vanaf 650 euro Vanaf 500 euro

 

 

Adviezen bij de aankoop van een waterontharder

  • Een gebruikte waterontharder kan nog prima in orde wezen. Laat hem eventueel doorlichten door een specialist, maak hem schoon en waarschijnlijk gaat hij jarenlang mee. Met een beetje geluk vind je een tweedehands model al voor honderd euro online.
  • Je kunt zelf ook je waterontharder installeren. Als je het niet erg vindt om een paar instructiefilmpjes op te zoeken en een paar uurtjes op te offeren dan is dit uitstekend mogelijk. Zo bespaar je de kosten van een monteur mooi uit.
  • Vergeet het niet: elke acht weken moet je bij je water ontharder zout bijvullen.

 

Wil je offertes bekijken?

Wij sturen je gratis en vrijblijvend offertes toe van leveranciers uit jouw regio. Bestel ze nu en kies snel de ideale waterontharder uit.

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat