Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder zonder zout wordt steeds vaker aangeboden. Het gaat over het algemeen dan om apparaatjes die met magnetisme werken. Deze magnetische waterontharders zonder zout lijken een aantal voordelen te hebben: ze zijn erg betaalbaar, klein van formaat en je hoeft geen ingewikkelde installatie aan de waterleiding uit te voeren. Dit in tegenstelling tot traditionele waterontharders, die duurder zijn en uit een grote kast vol tanks en pompen bestaan. Maar is een investering in zo’n magneet wel wat het lijkt? Kan een magneet zonder zout als waterontharder functioneren? Dit leggen we je graag uit in het verloop van deze tekst. We bekijken de werking en de voordelen van verschillende soorten waterontharder, leggen uit welke voordelen ze hebben en waar hun prijs op gebaseerd is en geven tips voor duurzaamheid bij het gebruik ervan.

Wat een waterontharder met kalk doet

In de grond zit op een bepaalde diepte het grondwater. In streken met kalksteen op deze diepte lossen kalkdeeltjes op in het water. Als die kalkdeeltjes via het leidingwater je huis binnenkomen kunnen ze aanzienlijke problematiek veroorzaken, die je kunt tegengaan met hulp van een waterontharder. Een waterontharder zonder zout bestaat alleen uit een magneet, in tegenstelling tot een waterontharder die wél gebruik maakt van natriumzout. Om uit te leggen hoe die laatste werkt moeten we kijken naar de werking van de twee soorten waterontharders. Een waterontharder met gebruik van natriumzout bevat een ionenwisselaar in de vorm van een filter. Op dat filter worden de binnenkomende kalkionen gewisseld voor natriumionen. Dat gebeurt zo secuur dat verreweg de meeste kalkionen worden gewisseld en op het filter achterblijven – ze komen nooit je huishouden binnen. Het water in je huis heeft dan een verhoogd natriumgehalte, maar bevat nagenoeg geen kalk meer – het is “zacht” water geworden en dat is ideaal om voor alle klussen in je huis te gebruiken.

 

Goede redenen om een waterontharder te nemen

De voordelen die zacht water je biedt zijn meervoudig. Kalk heeft op veel activiteiten in je huishouden vervelende effecten en dat is niet raar als je bedenkt wat we allemaal met water doen: we douchen erin, spoelen er de auto mee schoon, bereiden er eten en drinken mee en doen onze was erin. Zacht water heeft op al deze klussen en meer, een gunstig effect. Hier een paar van de voordelen van het gebruik van zacht water in je woning.

 

  • Zacht water is beter voor de gezondheid van de huid. Uitdroging door kalk leidt tot rode huid met klachten van jeuk en schilfers. Ook eczeem wordt in veel gevallen sterk verbeterd door de invloed van zacht water uit een waterontharder (geen waterontharder zonder zout!).
  • Je witgoed is beschermd tegen verlies van energie en breuk. Het kalksteen dat in je witgoed ontstaat en ook in je CV-ketel, radiatoren en waterleidingen, isoleert het metaal, waardoor het niet meer zo efficiënt zijn hitte kan afstaan. Je betaalt nog steeds energiekosten, maar de energie wordt niet meer goed omgezet in hitte. Ook gaan deze apparaten op een gegeven moment stuk door de isolatie.
  • Huid wordt soepel, kalk en gezonder. Eczeem, roodheid en andere huidklachten worden verergerd door kalk in water: het stript de olies van de bovenlaag van je huid af en veroorzaakt zo uitdroging en haarscheurtjes in de bovenste laag.
  • Voedsel smaakt fijner en beter. Als je een muffe, krijtachtige bijsmaak aan je eten merkt, komt dat door kalkdeeltjes van het afwaswater. De smaak van met water bereide dranken en eten (koffie en thee, soep, stoofpot) wordt aanzienlijk beter door de installatie van een waterontharder.

 

Bepaal zelf de kosten van een waterontharder

De kosten van waterontharders lopen flink uiteen en elke extra toevoeging die je wilt hebben kost geld – maar kan een goede investering wezen. Om te beginnen kijken we naar de zogenaamde waterontharders zonder zout. Deze magneten zijn niet complex, compact en kosten soms minder dan honderd euro. Toch is dit geen goede investering van je geld en in de volgende paragraaf zullen we uitleggen waarom niet. De waterontharders die wél zout gebruiken zijn er in een aantal varianten. Als je zoekt naar een model voor een groot huis of een horecagelegenheid, kiest dan voor een grotere waterontharder met hoog vermogen. Als je graag wilt besparen op kosten voor zout en spoelwater, kies dan een elektronisch model en geen verspillend mechanisch model. Je kunt verder de installatie laten verrichten door een monteur in de buurt, die ook elk jaar je apparaat kan reinigen en nakijken. Besparen op deze kosten is zeer goed mogelijk door zelf montage en onderhoud te verrichten. Bekijk de kosten hieronder.

 

  Elektronische schoonmaak Mechanische schoonmaak
Installatie machine 200 euro 200 euro
Zuinig in gebruik zeer weinig
Periodiek onderhoud 100 euro 100 euro
Aankoopsom 1000 euro (gemiddeld) 800 euro (gemiddeld)

 

Waterontharders versus kalkmagneten

De meeste waterontharders zonder zout zijn zogenaamde kalkmagneten. Volgens hun fabrikanten wekken deze magneten, als ze bij de hoofdkraan worden geplaatst, een magnetisch veld op dat kalkdeeltjes van lading laat veranderen. Ze verwijzen daarbij naar een aantal onderzoeken. Daar kleven alleen twee problemen aan: deze onderzoeken gaan alleen over de theoretische werking van magnetisme op kalk, nooit over de specifieke (vrij zwakke) magneten van deze producten. En ten tweede moet kalk constant blootgesteld worden aan magnetisme om zijn nieuwe lading te behouden – zodra kalk het magnetisch veld verlaat, verandert het terug naar dezelfde lading die het vóór de magneet had. Kortom, er is geen wetenschappelijk bewijs dat de kalkmagneten in de handel werken en ook geen reden om aan te nemen dat ze dat zouden doen.

 

Adviezen voor het onderhoud

  • Verklein de dosis wasmiddelen zodra je een waterontharder zonder zout hebt gemonteerd. Dat spaart je portefeuille en het milieu. Zacht water maakt veel beter schoon dan hard water, omdat kalk de effecten van alle reinigers vermindert.
  • Laat de machine eens in het jaar nakijken en schoonmaken door een monteur. Zo gaat hij het langst mee.

 

Bekijk direct en vrijblijvend offertes

Offertes voor een goede waterontharder (niet voor een waterontharder zonder zout dus) kan je gratis via ons opvragen. Wij sturen je dan actuele offertes van verkopers bij jou in de buurt. Daarmee kan veel sneller een definitieve keuze uit het ruime aanbod waterontharders maken. Klik hier: er kleven geen verplichtingen aan.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat