Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder zonder onderhoud bestaat niet – laat dat meteen duidelijk zijn. Elke waterontharder is een groot en vaak prijzig apparaat met bewegende onderdelen, gebouwd om zo lang mogelijk mee te gaan en tegelijk zuiveren de apparaten een flink aantal liter water per dag. Zonder onderhoud gaat de waterontharder op een gegeven moment stuk, ver voor de maximale levensduur. Gelukkig hoeft het onderhoud niet heel vaak uitgevoerd te worden en is niet moeilijk. Je kunt het zelf doen, of jaarlijks door een monteur laten verrichten en dat kost je geen rib uit je lijf. Zogenaamde kalkmagneten worden wel aangeboden als apparaten die zonder onderhoud een waterontharder kunnen nabootsen, maar de werking van deze magneten is zeer dubieus. In dit artikel geven we je concrete tips voor het onderhoud van je machine, besparing op monteurkosten en welke waterontharders het langst meegaan. Ook geven we advies over de werking van de machine en hoe je zorgt dat de hoeveelheid onderhoud tot een minimum teruggebracht wordt.

 

De werking van een waterontharder

Een waterontharder zonder onderhoud slibt op den duur dicht met verontreinigingen en dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat hij alle water dat je op een dag gebruikt moet zuiveren van kalk. In gebieden waar van oorsprong veel kalk in het grondwater zit, komt kalk in het leidingwater terecht bij de waterwinning. Het stroomt met het water je huishouden binnen, waar snel een problematiek ontstaat door de afzetting van dikke lagen kalksteen. Dat gebeurt op plekken waar het alleen maar vervelend is en lelijk oogt, zoals je ramen, sanitair, keuken en muren. Maar het kalksteen vormt zich ook op minder zichtbare plekken en daar richt het de echte schade aan: leidingen, ketels, verwarmingen, wasmachines en vaatwassers. Gelukkig kan een waterontharder deze overlast tegengaan. De machine bevat een filter, dat alle binnenkomende water zuivert van kalk. Dat gebeurt volgens het principe van ionenwisseling, waarbij de waterontharder zout gebruikt. Het water stroomt door de machine je huis in, maar het kalk blijft achter in de waterontharder, waar het geen kwaad meer kan aanrichten.

 

De voordelen van een waterontharder

Wat zijn nou eigenlijk de problemen van kalkhoudend water in je huishouden? Meer dan je denkt: kalkvlekken op ruiten en wastafels zijn goed zichtbaar; de inwendige afzetting van ketelsteen in witgoed en leidingen niet. En water gebruik je de hele dag door, voor veel verschillende doeleinden. Tegen kalk is maar één bewezen oplossing – het installeren van een waterontharder. En een waterontharder zonder onderhoud voert zijn taak niet uit. We zullen een korte opsomming geven van de gevolgen van kalk in je huishouden.

 

  • Eten smaakt minder lekker. Elk gerecht, drank of soep die bereid is met kalkhoudend water krijgt een typische muffe krijtsmaak, veroorzaakt door het kalk in de drinkwaterleiding.
  • Stoffen komen ruw en geklit uit de was. Het effect van kalk op textiel is het in elkaar klitten van de vezels. Katoen en andere stoffen worden niet meer zacht en ruiken niet fris na een wasbeurt in hard water.
  • Witgoed, leidingen en ketels worden aangetast door ketelsteen. De opbouw van ketelsteen binnenin deze apparatuur zorgt in eerste instantie voor energieverlies, door de toegenomen isolerende werking ervan. Later raakt het metaal oververhit en kunnen bijvoorbeeld de dure hitte-elementen van vaatwasser en wasmachine kapot gaan.
  • Alles komt snel onder de hardnekkige kalkvlekken te zitten. Schoonmaken met hard water is een nachtmerrie – het wegschrobben van de harde witte kalkresten kost veel tijd en je hebt de neiging om schadelijke reinigingsmiddelen in te zetten. Deze vlekken vormen zich overal waar water komt, van douche tot ramen, van wastafel tot WC-pot.

 

De kostprijs van een waterontharder

Een paar factoren die de prijs van een waterontharder beïnvloeden heb je zelf in de hand. Zo kan je kiezen hoe groot je het volume en de kracht van de waterontharder wilt hebben. Die hoeft niet veel groter te zijn dan de maximale hoeveelheid water die je op een dag gebruikt. Ook het merk heeft effect op de kosten: hoe beter dat staat aangeschreven, hoe beter de kwaliteit van de machine en hoe duurder. Een waterontharder die van uitstekende synthetische materialen gemaakt is kan wel dertig jaar lang zijn werk blijven doen. Mits hij elk jaar een keer nagekeken wordt – een waterontharder zonder onderhoud bereikt bij lange na niet de mogelijke levensduur. Verder kan je kiezen of je een zuinige machine wilt, een elektronisch model. Zo’n waterontharder gebruikt veel minder zout en spoelwater dan een mechanisch model, maar is wel duurder in de aanschaf. Ook kan je zelf bepalen of je een monteur inhuurt voor de montage en periodieke controle van de waterontharder. Bekijk de tabel voor meer informatie.

 

  Elektronische uitvoering Mechanische uitvoering
Installatie door expert 180 euro 180 euro
Zuinigheid reiniging meer minder
Periodieke controle 90 euro 90 euro
Retailprijs ontharder Vanaf 800 euro Vanaf 600 euro

 

Adviezen voor de aankoop van een waterontharder

  • Er zijn speciale modellen waterontharder met functies voor proportioneel zoutgebruik. Deze machines zijn aanzienlijk zuiniger met het gebruik van onthardingszout, doordat ze heel precies kunnen afmeten hoeveel zout er nodig is. Op jaarbasis zijn de kosten van deze machines dus lager voor zoutgebruik.
  • Een goedkopere machine heeft maar beperkte garantie. Een duurdere waterontharder biedt uitgebreide garantie, die je bij de meest voorkomende types schade een vergoeding oplevert.
  • Wil je het liefst een waterontharder met langere levensduur? Deze apparaten tref je aan in de hogere prijsklassen. Ze kunnen tot dertig jaar lang meegaan. Voorwaarde is dan wel dat er regelmatig onderhoud aan de waterontharder wordt uitgevoerd.
  • Een waterontharder met een zogenaamd simplex filter kan niet altijd zacht water aanmaken, omdat de cilinder van het filter soms gereinigd moet worden. Wil je continue voorziening van zacht water, koop dan een waterontharder met een  duplex filter. Dit model heeft twee cilinders en kan ook tijdens de spoeling van het filter zacht water genereren.

 

Offertes voor een waterontharder

Onze website biedt de service om direct en gratis offertes te ontvangen van regionale aanbieders. Dat zorgt dat je veel sneller een vergelijking kunt maken dan via internet. Klik op de link, ontvang een aantal offertes en kies meteen de beste waterontharder zonder onderhoud uit.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat