Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder zonder afvoer is ongebruikelijk, maar deze apparaten bestaan wel, als speciaal model. Waterontharders zonder afvoer vind je bij de grotere aanbieder. Of ze een even goede functionaliteit bieden als andere waterontharders is de vraag. De markt op het gebied van waterontharders is ruim en er zijn meerdere opties voor speciale modellen. Als je zonder afvoer een waterontharder wilt installeren, dan heb een aantal keuzes te maken op het gebied van prijs, duurzaamheid en kwaliteit van de machine. De verschillende aanbieders vallen over elkaar heen om je zo’n voordelig mogelijke waterontharder te verkopen, maar waterontharders blijven toch aanzienlijke investeringen: ze moeten tientallen jaren meegaan en per dag vele liters water zuiveren van kalk. In dit artikel willen we je op de hoogte brengen van de mogelijkheden die er bestaan op dit gebied. We vertellen over de werking van waterontharders, verklaren hun kosten en geven je tips voor besparing en onderhoud.

 

Het effect van waterontharders op kalk

Kalk komt voort uit diepe lagen steen in de grond, waar zich ook het grondwater bevindt. Langzaam lost het kalksteen op in het water en zweeft daar als vrije deeltjes in rond. Als het water dan vervolgens wordt opgepompt door het waterleidingbedrijf komen de opgeloste deeltjes kalk mee. Als die deeltjes via de waterleiding binnen je huis terecht komen kunnen ze neerslaan als vaste witte kalk, het bekende stofje dat je in kalkafzettingen en kalkaanslag terugvindt. Door een waterontharder zonder afvoer of met afvoer te installeren kan je de kalkdeeltjes wegvangen voordat ze in vast kalk kunnen veranderen. Een waterontharder bevat, behalve waterreservoirs en natriumzout, een krachtig filter waar alle water uit de waterleiding langs moet op zijn weg naar binnen. Dat filter wisselen bijna alle kalkdeeltjes uit het water om voor de onschuldige deeltjes van het natriumzout. Het kalk is zo onschadelijk gemaakt en blijft achter in het filter, waar het af en toe uit verwijderd wordt.

 

De grote voordelen van kalkvrij water

Het gebruiken van zacht water in je huis levert gunstige effecten op. Een waterontharder zonder afvoer of met afvoer produceert genoeg zacht water om het overal in je huishouden te gebruiken. Ga even na bij welke activiteiten er water nodig is: douchen, de was doen, het gebruik van een waterkoker, koffie zetten, de auto wassen, de CV, je tanden poetsen, een de WC schoonmaken, een boeketje in een vaas zetten. Bij elk van deze klusjes levert zacht water een beter resultaat op dan kalkrijk water. We lichten dit even toe.

 

  • Glaswerk, sanitair en ruiten hebben niet meer te lijden van kalkresten en kalkvlekken. Je hoeft geen agressieve reinigers meer in te zetten om deze plekken schoon te krijgen.
  • Je koffie, thee, soep en gekookte voedingsmiddel smaken beter met zacht water. Kalk veroorzaakt een steenachtige bijsmaak aan alles wat het aanraakt.
  • Zacht water is goed voor klachten die voortkomen uit een uitgedroogde huid, zoals irritatie, roodheid, gevoeligheid en eczeem. Het laat de natuurlijke bescherming van je huid namelijk intact.
  • Leidingen, radiatoren en witgoed zijn beschermd tegen energieverlies en voortijdig defect raken door ketelsteen.
  • Je kan toe met minder wasmiddel, wasverzachter en andere schoonmaakmiddelen. Zacht water zorgt dat deze reinigers hun werking ook in lage doses goed kunnen uitvoeren.
  • Wasgoed en textiel blijft fris en zacht. De vezels klitten niet in elkaar en bereiken hun optimale zachtheid.

 

De beste investering in een waterontharder

Je kunt de investering in een waterontharder op een aantal manieren uitbreiden. Om te beginnen is er de kwaliteit van de machine die je gaat kopen. Een duurdere machine is vaak gemaakt van hoogwaardige synthetische materialen en kan (mits hij jaarlijks een onderhoudsbeurt ontvangt) wel twintig tot dertig jaar meegaan. Ook kan je investeren in een duurzame waterontharder: een elektronisch model gaan zuiniger om met water en zout dan een mechanisch model. Verder maakt het verschil of je een speciaal model waterontharder wilt kopen. Een waterontharder zonder afvoer is een speciaal model met speciale kosten. Uiteindelijk sta je ook nog voor de keuze om een monteur in te schakelen voor de installatie en onderhoud van je waterontharder. Het is goed mogelijk om deze taken zelf te verrichten, maar enige kennis van klussen en zin om dit te doen zijn dan wel nodig. Kijk in de tabel om de prijzen te vergelijken.

 

  Elektronische spoeling Mechanische spoeling
Installatie apparaat Vanaf 210 euro Vanaf 210 euro
Zuinigheid gebruik goed matig
Jaarlijks onderhoud Vanaf 60 euro Vanaf 60 euro
Aankooptarief 800-1200 euro 600-1000 euro

 

Kalkmagneten: gaan ze echt kalkoverlast tegen?

Er zijn tegenwoordig ook zogenaamde kalkmagneten op de markt. Hun producenten beweren dat deze magneten de deeltjes van kalk immobiel maken door hun elektrische lading te veranderen. De magneten zijn bovendien veel goedkoper dan een waterontharder zonder afvoer. Als dit werkt zou het een uitkomst zijn – maar werkt het? De fabrikanten verwijzen naar wetenschappelijke onderzoeken die inderdaad bevestigen dat magneetvelden kalk op deze manier veranderen. Echter, er zijn twee problemen: de magneten in deze onderzoeken zijn veel sterker dan de kalkmagneten in de handel en het truukje werkt alleen binnen het magneetveld – zodra het kalk dat veld verlaat, krijgt het zijn oorspronkelijke lading terug. Er is dus geen bewijs dat kalkmagneten doen wat hun fabrikanten beloven en het is zelfs waarschijnlijker dat ze helemaal niets doen.

 

Tips als je een waterontharder gaat kiezen

  • Bespaar op de stroomkosten van de waterontharder zonder afvoer door een duurzaam model te kiezen. Elektronische waterontharders zijn niet goedkoop, maar gaan heel zuinig om met onthardingszout en met spoelwater. Mechanische modellen gebruiken veel van deze stoffen.
  • Een duurdere waterontharder heeft meestal een betere garantietermijn. Dat betekent dat je bij eventuele fabrieksfouten meer gelegenheid hebt om een vergoeding van de schade te krijgen.
  • Een waterontharder uit de hogere prijsklassen kan wel twintig of dertig jaar overleven. Zo’n machine is gefabriceerd uit kunststoffen van excellente kwaliteit. Onderhoud is hierbij wel belangrijk; geef je waterontharder minstens eens per jaar een onderhoudsbeurt.

 

Offertes vergelijken kan via onze website

Wij kunnen je helpen om snel een verstandige keuze te maken voor een waterontharder zonder afvoer. Klik hier en je krijgt gratis en vrijblijvend regionale aanbiedingen voor waterontharders.

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat