Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder zelf maken is mogelijk, als je bekend bent met klussen en niet bang bent voor vuile handen. Afhankelijk van wat het probleem is met de machine kan je heel goed zelf aan de slag en schade of verontreiniging zelf oplossen. In feite is het prima mogelijk om ook de jaarlijkse onderhoudsbeurt van de waterontharder zelf uit te voeren en zelfs om de machine ter plekke aan te sluiten op de waterleiding. Om waterontharder zelf te maken kan je in de handleiding kijken, of een filmpje op YouTube bekijken. Als je de machine opent, dien je alle onderdelen na te kijken op breuk en slijtage en eventueel onderdelen te vervangen. Het helpt om de onderdelen los te halen, schoon te maken en eventueel in te vetten. Daarna kan je ze herinstalleren volgens voorschrift. In deze tekst geven we je meer tips over het zelf maken van een waterontharder, de juiste onderhoud van de machine en over wat een monteur voor je kan doen.

 

Een waterontharder verlaagt het kalkgehalte van je drinkwater

Kalk, dat opgelost zit in water, kan een groot probleem vormen als het in je huis terecht komt. Vooral in streken met een hoge waterhardheid vormt zich al snel kalksteen in je leidingen, witgoed en op elke plek waar je water gebruikt om schoon te maken. Onder andere in Limburg, de Achterhoek, de gebieden langs de grote rivieren, maar ook in andere provincies zit er erg veel kalk in het kraanwater. Een verschil in de hoeveelheid kalk in je leidingen kan je met een waterontharder zelf maken. De installatie van zo’n machine zorgt er voor dat het kalk uit het leidingwater wordt gezuiverd voordat het je huishouden binnenkomt – aan het begin van de waterleiding, bij de hoofdkraan. De machine verbruikt onthardingszout, dat de plek van kalk in het water inneemt. Daar merk je verder niks van. Het kalk in het water wordt door de machine opgenomen en elke paar dagen weggespoeld. Het water dat je in huis gebruikt is vrij van kalk en de problemen met kalk zijn verleden tijd.

 

Kalkvrij water in huis biedt veel meerwaarde

Omdat je op zo veel verschillende manieren leidingwater in huis gebruikt, zijn er ook veel verschillende vormen van kalkoverlast. Een paar daarvan zie je direct (strepen op ruiten en vlekken op glaswerk) en sommige zie je pas als ze al flinke schade hebben veroorzaakt (ketelsteen in leidingen en in witgoed). Met behulp van een waterontharder zelf zacht water maken is dan de aangewezen oplossing. Hier volgt een korte samenvatting van wat kalk aan kan richten in je huis.

 

  • Textiel wordt smerig en ruw. De vezels van de meeste soorten stoffen krimpen en worden hard en springerig. Daardoor wordt je wasgoed ruw en muf.
  • Je huid droogt uit en voelt geïrriteerd aan. Doordat kalk de beschermende olielaag van je huis afwast wordt je huid droog en ruw. Problemen als roodheid, jeuk en pijn kunnen optreden en ook huidaandoeningen als eczeem worden erger.
  • Leidingen, ketels en witgoed raken beschadigd en verliezen hun efficiëntie. Het kalksteen dat zich afzet in leiding, wasmachines, waterkokers, CV-ketels en andere apparatuur veroorzaakt verlies van hitte en energie. Na verloop van tijd kunnen deze apparaten oververhit raken door de extra laag isolerend kalk en doorbranden.
  • Schoonmaken duurt lang en kost extra middelen. Om de kalkvlekken die ontstaan in sanitair en keuken weg te schrobben moet je extra tijd uittrekken voor de schoonmaak. Ook grijp je al snel naar schadelijke en irriterende kalksprays.
  • Eten en drinken krijgen een steenachtige smaak. Kalk verpest de oorspronkelijke smaak van je eten en drinken als je het bereidt met kalkhoudend water.

 

Je kunt zelf de prijs van een waterontharder beïnvloeden

Je kunt de beslissingen voor de kostprijs van een waterontharder zelf maken. Als je kiest voor de meest duurzame en krachtige machine kom je uiteraard op een heel ander bedrag uit dan wanneer je kiest voor een budgetmodel. De meest geavanceerde waterontharders zijn gemaakt van superieure materialen en gaan daardoor zeer lang mee. Een machine met een grote capaciteit kan veel water ontharden en is geschikt voor een bedrijf of horecagelegenheid. En een elektronische waterontharder is zuinig met onthardingszout, maar kost meer dan een mechanisch model. Ook speciale modellen waterontharders hebben vaak een hogere prijs dan de standaardvarianten. Houd hier rekening mee bij je aankoop en besluit waar je in wilt investeren en waar je liever op wil besparen. Ten slotte kan je keuzes maken voor het thuis installeren van de machine en het jaarlijks onderhoud. Allebei kan je door een specialist laten uitvoeren, maar het is ook prima mogelijk om zelf aan de gang te gaan. Bekijk hier alle kosten.

 

  Elektronisch model Mechanisch model
Installeren door vakman Vanaf 180 euro Vanaf 180 euro
Zuinig bij reiniging uitstekend matig
Jaarlijkse controle 100 euro 100 euro
Retailprijs machine Vanaf 900 euro Vanaf 750 euro

 

Tips voor de koop van een waterontharder

  • Als je wilt besparen op de stroomkosten van je waterontharder, koop dat een model dat op waterdruk werkt. Mechanische modellen doen dat vaak, terwijl elektronische waterontharder gebruik maken van netstroom om je water te zuiveren.
  • Modellen met een compacte behuizing zien eruit als een stuk witgoed: één machine, die er aantrekkelijk genoeg uitziet om op een zichtbare plek te installeren. Het alternatief is een duo model waterontharder, die uit meerdere verbonden flessen en onderdelen bestaat. Dit type biedt ook voordelen bij het inbouwen, omdat de verschillende onderdelen een stuk uit elkaar kunnen worden gemonteerd.
  • Bij het periodieke schoonmaken van het harsfilter wordt helaas ook een klein deel van het kunsthars weggespoeld richting het riool. Daarom is het, om het vermogen van de waterontharder te behouden, slim om elke acht a tien jaar een nieuw harsfilter te installeren.
  • Een duplex model waterontharder biedt twee losse filters, waarvan er altijd één in bedrijf is. Op deze manier weet je zeker dat je altijd zacht water kan gebruiken.

 

Offertes voor waterontharders vraag je hier aan

Via onze website kan je zonder kosten of verplichten de beste aanbiedingen lezen voor een waterontharder. Je krijgt actuele offertes van retailers in jouw buurt. Daarmee kan je een keuze voor de beste waterontharder zelf maken. Klik op de link en sla meteen aan het vergelijken.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat