Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder in Zeeland is nuttig, omdat er vrij veel kalk in het Zeeuwse water zit. Vooral op Schouwen-Duiveland en Zeeuws-Vlaanderen, maar ook op sommige plekken op de andere eilanden komt erg hard water voor. Hard water is de term in de volksmond voor water met een hoog niveau aan kalkdeeltjes. In je huishouden gaan die deeltjes zich combineren met carbonaat en vormen dan harde witte kalkaanslag. Dat heeft vervelende gevolgen voor je leidingen en witgoed, de schoonmaak en de was en zelfs als je eten klaarmaakt en een douche neemt. Daarom zijn waterontharders in Zeeland populair: ze filteren kalk uit het binnenkomende leidingwater, zodat het in je huis of bedrijfspand geen overlast kan veroorzaken. De juiste waterontharder kiezen is geen simpele opgave: er is een groot aanbod en veel apparaten hebben functies waarvan het nut niet direct duidelijk is. In dit artikel geven we informatie over waterontharders in Zeeland. We vertellen hoe je de handigste keus maakt, hoe je de machine onderhoudt en hoe je bespaart op kosten.

Waar een waterontharder voor dient

In sommige streken zit er veel kalk in het leidingwater. Dat kalk sijpelt uit onderaardse lagen gesteente het grondwater in en wordt door het waterleidingbedrijf mee opgepompt als het water wordt gewonnen. Zo komt het kalk, als kalkionen, je huis binnen. In je waterleiding, of in je sanitair, of overal waar je water gebruikt ondergaat het kalk een transformatie. De kalkionen reageren met carbonaationen en vormen een harde witte stof, kalksteen. Deze vorm van kalk vormt dikke lagen aanslag, zowel waar je het kunt zien (ruiten, wastafels, muren) als waar je het niet kunt zien (in leidingen, ketels en op verhittingselementen van witgoed). Een waterontharder in Zeeland installeren gaat de vorming van kalksteen in je woning tegen. De machine wisselt de schadelijke kalkionen uit voor zoutionen (uit het zoutreservoir). De zoutionen gaan het leidingwater in en de kalkionen gaan het water uit: ze blijven achter in de waterontharder en worden periodiek naar het riool toe gespoeld. Je hebt nu kalkvrij (zacht) water tot je beschikking in huis.

Wat een waterontharder je oplevert

Je weet nu hoe een waterontharder in Zeeland kalk bestrijdt. Maar wat voor voordelen heeft dat? Veel verschillende – kalkproblemen treden op op elke plaats waar je water gebruikt. Dat varieert van de kop koffie in de ochtend tot het bad in de avond. We geven hier de belangrijkste voordelen van het gebruik van zacht kalkvrij water.

 

  • Witgoed en leidingen worden ouder en je bespaart op stroomkosten. Deze apparaten dragen warmte af aan water. Om dat optimaal te kunnen doen hebben ze zacht water nodig. Kalkwater zorgt voor opbouw van kalksteen, wat voor energieverlies zorgt en de apparatuur beschadigt.
  • Huid en haar zijn gebaat bij zacht water. Ze behouden hun lichaamseigen laagje olie, dat uitdroging, dofheid en broosheid voorkomt. Zacht water zorgt voor soepele en glanzende huid en haren en voorkomt problematiek met irritatie, schilfering en eczeemklachten.
  • Schoonmaken gaat sneller en is milieuvriendelijker. Je hebt geen last meer van kalkvlekken en kalkwazen in de douche, in de WC, in de keuken, op autolak, bestek, glaswerk en ruiten. Je hoeft geen schadelijke kalkspray te gebruiken en ook andere reinigers werken beter in zacht water – waardoor je hun gebruik meestal kunt halveren.
  • Textiel blijft frisser en klit niet. Alle wasgoed is zachter en behoudt zijn tint.
  • Eten en drinken dat met zacht water bereid is smaakt puurder en beter.

 

Hoe je de kosten voor een waterontharder in de hand houdt

Je kan zelf een paar beslissingen maken voor het volume, de zuinigheid en de kwaliteit van de waterontharder die effect hebben op de aanschafprijs ervan. Een machine met meer volume en een hoger vermogen is vanzelfsprekend duurder dan een compact model. Speciale uitvoeringen, zoals een duplex waterontharder, hebben ook vaak een afwijkende prijs. En de prijs zegt op zijn beurt weer iets over de kwaliteit van je investering: een machine die gemaakt is van de allerbeste materialen is slijtageproof en kan wel tientallen jaren lang zijn werk doen. Ook bestaan er waterontharders die maandelijks besparen op spoelwater en onthardingszout dankzij de rekenkunsten van elektronica. De modellen die mechanisch werken zijn goedkoper bij aankoop, maar hebben hogere kosten voor zout en water per maand. Als laatste kan je ervoor kiezen om zelf je waterontharder schoon te houden en op de waterleiding aan te sluiten. Niet moeilijk en gratis, wel meer werk dan het op laten knappen door een lokale vakman. Bekijk de tarieven voor dit alles hier beneden.

 

  Elektronische waterontharder Mechanische waterontharder
Installatie waterontharder 175 euro 175 euro
Zuinigheid water en zout +
Controle waterontharder 75 euro 75 euro
Koopsom waterontharder Vanaf 750 euro Vanaf 600 euro

 

Aanbevelingen bij de aanschaf van een waterontharder

  • Om de juiste inhoud van de waterontharder te berekenen kan je nagaan hoeveel water je huis of bedrijf in een etmaal verbruikt. Gegevens over het waterverbruik van je huis kan je krijgen bij het waterleidingbedrijf.
  • Waterontharders met een grotere opslagtank en een hogere capaciteit om water te ontharden zijn duurder. Een extra grote machine aanschaffen heeft geen zin – het overtollige zachte water wordt dan weggespoeld, wat tot verspilling leidt.
  • Koop een waterontharder met een duplex model filter als je verzekerd wilt zijn van een continue productie van zacht water, bijvoorbeeld als je een horecabedrijf runt en gebaat bent bij zo min mogelijk onderhoud. Zo’n model waterontharder houdt nooit op met het produceren van zacht water.
  • Het is heel goed mogelijk om een tweedehands waterontharder te kopen en te gebruiken. Dit kan zelfs een prima investering zijn, omdat waterontharders bedoeld zijn om veel jaren mee te gaan. Je kunt het apparaat even laten nakijken door een monteur. En gebruikte waterontharders vind je online al voor maar honderd euro.

 

Vraag gratis en zonder verplichtingen offertes aan

Via onze website kan je direct offertes bekijken en vergelijken voor een waterontharder in Zeeland. We bieden je helemaal vrijblijvend offertes van verkopers van waterontharders in de regio aan. Dat bespaart je een ellenlange zoektocht over internet. Klik hier en je weet direct meer.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat