Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Als ondernemer ben je de hele dag bezig met het draaien van productie. Het leidingwater wat je gebruikt is heel vanzelfsprekend. Toch is het ook iets wat jou zomaar op extra kosten kan drijven. Hard water heeft namelijk zo zijn weerslag op de kosten die jij maakt als ondernemer. We hebben een aantal van die zaken voor je op een rij gezet.

Machine onderhoud wat telt

De kosten van machine onderhoud kunnen behoorlijk oplopen. Wanneer een machine rechtstreeks in contact staat met leidingwater krijg je al snel te maken met kalkaanslag die moet worden verwijderd uit de leidingen van een machine. Verwarmingselementen zijn heel gevoelig voor kalkdelen die zich eraan hechten, maar ook de binnenkant van leidingen moet geregeld worden gespoeld. Deze kosten zorgen voor flink wat onderhoud; kosten waar jij als ondernemer liever op bespaart.

Filters in jouw machinepark

Om een product klaar te maken waar drinkwater in verwerkt zit krijg je vaak te maken met filters. Deze filters dienen om het leidingwater te ontharden en ze hebben ook als functie om zaken als medicijnresten uit het water te verwijderen. Zitten deze filters niet in een machinepark gebouwd, dan moet er gedemineraliseerd water worden gekocht in grote hoeveelheden om een hoogwaardig product te kunnen bereiken. Deze filters kosten genoeg en het gedemineraliseerde water brengt ook kosten met zich mee.

Een waterontharder waarmee jij het milieu ontziet

Milieuvriendelijk en duurzaam ondernemen zijn tegenwoordig heel belangrijke zaken. De overheid hamert erop dat ondernemers zich bezighouden met de mate waarin zij het milieu belasten bij de productie. Door veel schoonmaakmiddelen te moeten gebruiken in een bedrijf belast je het milieu uiteraard. Deze schoonmaakmiddelen belanden immers in het riool, waardoor de zuiveringsinstallaties weer harder moeten werken. Op die manier moet jij als ondernemer flink bijdragen aan de kosten van de waterzuivering. Hoe prettig zou het zijn wanneer jij je steentje kan bijdragen aan een beter milieu als ondernemer en je eigen bedrijfsresultaat ook nog kan helpen.

Een waterontharder voor grootverbruikers

Wie een waterontharder gaat aanschaffen voor het bedrijf doet er verstandig aan om een waterontharder te kopen die speciaal bestem is voor grootverbruikers. Deze waterontharders herken je aan een aantal zaken:

  • Veel water per uur. De waterontharder die je zakelijk koopt moet natuurlijk in staat zijn om veel water per uur te ontharden. Voor een bedrijf met machines heb je doorgaans meerdere m3 water per uur nodig en de waterontharder moet deze vraag wel aankunnen. De waterontharder voor de zakelijke markt kenmerkt zich dan ook door de hoge productie van zacht water. Deze begint doorgaans bij ongeveer 5,6 m3 water per uur.
  • Een hoge verwerkingssnelheid. De zakelijke waterontharder heeft een hoge verwerkingssnelheid. Dat houdt in dat er tegelijk in een grote cilinder een hoeveelheid water onthard kan worden. De cilinder bij een zakelijke waterontharder is altijd een stuk groter dan bij een particuliere waterontharder. Ga er gerust van uit dat je tot 68 liter per keer kan ontharden in een zakelijke waterontharder.
  • Een in te stellen natriumverbruik. Vanwege het feit dat er natrium wordt gebruikt om het water te beschermen tegen legionella in huis wordt er natrium toegevoegd aan het ontharde water. Dat natrium is niet in alle eindproducten even welkom. Om die reden is het bij zakelijke waterontharders vaak precies in te stellen hoeveel natrium er in het water moet zitten.

De overheid betaalt mee

Als ondernemer kan je een waterontharder kopen waar de overheid aan meebetaalt. Als ondernemer mag jij namelijk een aantal posten rondom de aanschaf van een waterontharder opvoeren bij de belastingdienst.

  • De BTW aangifte. De BTW die je betaalt bij de aanschaf van een waterontharder mag je gelijk weer terugvorderen bij de belastingdienst wanneer jij aangifte doet van de BTW. Dit bedrag, wat kan oplopen tot honderden euro’s, mag je verrekenen met de BTW die jij hebt verrekend aan je klanten.
  • De jaarlijkse belastingaanslag. Ga jij aangifte van de jaarlijkse belasting doen, dan kan je de aanschaf van een zakelijke waterontharder opvoeren als investering in jouw bedrijf. Op die manier mag je de kosten aftrekken van de belasting waardoor je minder inkomsten- of omzetbelasting hoeft te betalen.

De prijs van een zakelijke waterontharder

We deden navraag bij een aantal leveranciers van zakelijke waterontharders naar de prijs. Men kwam met de volgende bedragen:

Wat voor type waterontharder Aantal liters harstank Aantal m3 water per uur Prijs
Plieger Pro B 1400 14 liter 5,6 m3 water 1275 euro
Plieger Pro 2600 HE 26 liter 8,5 m3 water 1937 euro
Plieger Pro 8600 HE 68 liter Naar behoefte in te stellen 2729 euro

 

Besparen op jouw investering

Een investering doen is in eerste instantie altijd kostbaar, zeker wanneer het om een apparaat gaat wat niet direct zijn geld terugbetaalt. Een waterontharder verdien je terug in 5 jaar, maar het is goed om gelijk een deel van de kosten te besparen. Dat doe je met onderstaande button. Je krijgt voor jouw bedrijf gelijk meerdere offertes toegestuurd om te vergelijken. Zo kan jij direct een goede deal scoren.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat