Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Ga je een waterontharder voor je woonhuis kopen? Dat is een verstandige investering als je in een gebied woont met kalkrijk water. Kalk veroorzaakt problemen op veel verschillende vlakken, zoals de schoonmaak, voor je waterleidingen en witgoed en zelfs voor de gezondheid van je huid. Er is een groot aanbod waterontharders voor woonhuis en bedrijfspand. Om daaruit een keuze te maken kan je afgaan op de marketing van de grote producenten. Beter en sneller werkt het om een aantal recensies te lezen of offertes van regionale aanbieders te vergelijken. Om voor je woonhuis een waterontharder te kopen is het handig om te weten wat de prijzen bepaalt en welke haken en ogen er aan de verschillende modellen zitten. Met deze tekst sta je sterker in je schoenen: we geven informatie over de werking van een waterontharder, over de opties die er zijn en hoe je kunt besparen bij de aanschaf en op het gebruik.

 

Waterontharders en hoe ze werken

Er zijn plekken in Nederland waar het grondwater een hoog gehalte aan kalk bevat. Het kalk komt los uit ondergrondse steenlagen (kalksteen) en sijpelt daar het grondwater in. Als het grondwater vervolgens naar boven wordt gehaald door een waterleidingbedrijf komt het kalk mee omhoog. Een waterleidingbedrijf zuivert het water niet van kalk, dus de kalkdeeltjes hebben alle kans om via de waterleiding je huis binnen te komen. Om ze toch tegen te houden voordat ze schade of overlast kunnen aanrichten, kan je een waterontharder in je woonhuis installeren. Dit apparaat is aangesloten bij de hoofdkraan, waardoor het elke liter water uit de waterleiding behandelt. In een waterontharder bevindt zich onder andere een filter bestreken met kunsthars, waar het water doorheen wordt geperst. De filter werkt als een ionenwisselaar, die de schadelijke kalkionen inwisselt voor natriumionen. De kalkionen blijven achter op het filter en de natriumionen nemen hun plek in de waterstroom in. Het water dat je huis nu binnenkomt is vrij van kalk en veilig om te gebruiken.

 

Het voordeel van kalkbestrijding

Zacht water in je huis gebruiken biedt veel voordelen. Het is beter voor je gezondheid, je dure apparatuur en je sanitair. Ook bespaart het je wekelijks geld aan schoonmaakkosten, reparatiekosten en energiegebruik. Na verloop van tijd biedt een waterontharder in je woonhuis je dus ook een besparing op meerdere vlakken. We zullen hier de voordelen van zacht water toelichten.

 

  • Je bespaart op energie en onderhoud. Doordat verhitters van witgoed en radiatoren van de CV langzaam aan geïsoleerd worden door het ketelsteen dat zich erin vormt, veroorzaakt kalk verlies aan energie en hogere stroomkosten. Met zacht water bespaar je op deze kosten, omdat de apparaten hun maximale rendement kunnen halen. Ook gaan deze apparaten minder lang mee als ze bedekt zijn met kalksteen, wat tot hoge kosten aan onderhoud of vervanging leidt.
  • Je huid krijgt een betere conditie. Als je last hebt van rode huid, schilfers, jeuk of klachten zoals eczeem, dan kan een waterontharder in je woonhuis zo maar de oplossing vormen. Kalk verwijdert bij elke wasbeurt het beschermde laagje olie dat je huid van nature heeft. Hierdoor droogt je huis uit, met alle gevolgen van dien.
  • Schoonmaken is veel makkelijker door het uitblijven van kalkvlekken en kalkwaas op sanitair, ruiten en muren.
  • Je bespaart aanzienlijk op zeep en wasmiddelen. In zacht water werken deze veel effectiever.

 

De kosten voor een waterontharder bepalen

De kosten van waterontharders laten zich verklaren door een paar investeringen die je kunt doen. Als je kiest voor een model met grotere inhoud en grotere onthardingscapaciteit ben je uiteraard duurder uit dan wanneer je kiest voor een kleine, compacte waterontharder. De prijs zegt ook iets over hoe lang de machine meegaat, als we het hebben over investeringen. In het geval van een superieure waterontharder kan de levensduur meer dan twee decennia zijn. Ook is er een tweedeling tussen waterontharders met mechanische filterreiniging en elektronische modellen. De eerste verbruikt veel zout en water, terwijl de tweede daar duurzamer mee omgaat. Elektronische waterontharders zijn wel een stukje duurder in de aankoop. Ten slotte zijn er ook nog kosten verbonden aan het inhuren van monteurs voor de installatie van de waterontharder in je woonhuis. Een lokale monteur helpt je daar graag bij, maar als je deze taken zelf uitvoert bespaar je aanzienlijk op de kosten. Een indicatie van deze tarieven vind je in de tabel.

 

  Mechanische machines Elektronische machines
Controlebeurt €90,- €90,-
Verbruik water / zout hoger Lager
Verbruik elektriciteit nee Weinig
Retailprijs €600 €900

 

Waterontharders en kalkmagneten

Wat steeds populairder wordt, is het aanbieden van kalkmagneten. Dit zijn kleine magneetjes die bij de hoofdkraan op de waterleiding worden gezet en die zouden helpen tegen overlast van kalk. Ze zijn erg betaalbaar en vereisen geen maandelijkse investeringen. Zijn deze magneetjes dan een goede vervanging van een waterontharder voor woonhuis of pand? De Consumentenbond was daar ook benieuwd naar en ging het bewijsmateriaal voor de werking van magneten na. Het is waar dat kalk onschadelijk kan worden gemaakt in een magneetveld. Echter, de kalkmagneetjes in de handel zijn daar niet sterk genoeg voor. Bovendien is kalk alleen onschadelijk zolang het binnen het magneetveld is. De Consumentenbond concludeert dan ook dat er geen bewijs is dat de kalkmagneten in de handel effectief zijn tegen kalkoverlast. Wees daarvan op de hoogte als je een aankoop gaat doen.

 

Adviezen voor de koop van waterontharders

  • Een waterontharder met simplex cilinder heeft maar één harsfilter. Als dat filter wordt gereinigd door de waterontharder heb je in die tijd geen zacht water tot je beschikking. Een duplex model biedt twee cilinders en kampt niet met dit probleem.
  • Bereken van tevoren even hoeveel water je waterontharder voor je woonhuis moet kunnen produceren per dag. Daar kan je het formaat van je keuze van af laten hangen. Gegevens over je watergebruik kan je opvragen bij je waterleidingbedrijf.

 

Offertes aanvragen

Offertes voor een waterontharder voor woonhuis of bedrijfspand vind je hier. We kunnen je geheel zonder verplichtingen offertes toezenden van verkopers in jouw gemeente. Klik op de knop en je wordt snel geïnformeerd.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat