Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Er is een ruime keuze in modellen waterontharder voor woning of flat. De aanbieders struikelen over elkaar heen om je aanbiedingen te doen en offertes te sturen voor hun product. Dat maakt gelukkig de prijzen scherper en dat betekent winst voor de consument. Sowieso zijn waterontharders voor woning en flat aan de dure kant: we praten over machines die een generatie meegaan en elke dag vele liters water van kalk zuiveren. Dat is bijzonder nuttig werk, want kalkwater richt een groot aantal vervelende gevolgen aan als het ongezuiverd je woning binnenkomt. Wat zijn de zaken waar je op moet letten als je voor je woning een waterontharder gaat uitzoeken? Daarover willen we je in dit artikel graag informeren. We kijken naar de werking en naar het kostenplaatje van waterontharders, bepalen de nuttige en minder nuttige uitbreidingen van de speciale modellen en geven je tips voor besparing en onderhoud. Daardoor kan jij het ideale model waterontharder voor jouw woning en  situatie snel uitkiezen.

 

Wat doet een waterontharder in de woning?

Het is bekend dat veel streken in Nederland kalkrijk grondwater hebben: Groningen, Limburg, de Achterhoek, het gebied tussen en rond de grote rivieren, maar ook delen van de van andere provincies hebben water met een hoog kalkgehalte. Het kalk sijpelt als geladen deeltjes, ionen, het grondwater in uit diepere gesteentelagen. Als het water dan voor gebruik als kraanwater omhoog wordt gepompt, kunnen de ionen neerslaan als kalk en een grote problematiek veroorzaken. Een waterontharder in woning of flat voorkomt dit. De machine ontvangt alle kraanwater dat via de hoofdkraan de woning binnenkomt. Het water wordt langs een harsfilter gepompt. Daar worden de schadelijke ionen van het kalk omgewisseld: ze komen vast te zitten op het harsfilter, terwijl onschadelijke natriumionen hun plek in het water innemen. Zo wordt het kalk uit het water gefilterd. Elke druppel die je huishouden binnenkomt is nu ideaal voor gebruik. We noemen dit kalkvrije water zacht water.

 

De nadelen van kalkwater in huis

Je gebruikt kraanwater voor honderd verschillende klussen in huis. Douchen en baden, schoonmaken en afwassen, de auto en het sanitair, eten koken en koffie zetten, een bloem in een vaasje of een gestreken overhemd. Water komt overal, dus het is niet vreemd dat kalkrijk water ook overal problemen veroorzaakt. Sommige daarvan, zoals kalkstrepen, zie je direct. Andere, zoals leidingen die dicht komen te zitten met ketelsteen, heb je pas door als het al te laat is. We noemen hier de meest bekende (maar niet de enige) problemen die het gebruik van kalkrijk water in huis oplevert.

 

  • Eten en drinken is minder smakelijk. De krijtsmaak van kalk beïnvloedt de smaak van alles wat bereid is met kraanwater: koffie, thee, gekookt eten, stoofpot en soepen.
  • Schoonmaakmiddelen kunnen hun werk niet goed doen en je gebruikt er al snel het dubbele van. Elke reiniger op basis van zeep (dat zijn de meeste) wordt geblokkeerd door de aanwezigheid van kalk. Een waterontharder in de woning helpt je dus ook om te besparen op reinigers.
  • Huid wordt ruw en pijnlijk. Een gevoelige huid met roodheid en schilfers is één van de gevolgen van wassen met kalkwater. Het kalk vernietigt de beschermlaag van olie op de huid.
  • Sneller kapotgaan van witgoed. De verhittende elementen in witgoed springen uiteen door oververhitting als de kalksteenlaag erop dik genoeg is geworden.
  • Leidingen slibben dicht met ketelsteen. CV-ketels gaan stuk en leidingen moeten vervangen worden.
  • Kalkvlekken ontsieren je sanitair, keuken en ramen. Deze harde afzettingen kosten veel moeite om weg te boenen en ontstaan telkens opnieuw.
  • Textiel wordt hard en ruw als het gewassen wordt in kalkhoudend water. De vezels van de stoffen klitten ineen tot harde pluisjes.

 

Kostenplaatje van een waterontharder

De kosten van een waterontharder in woning en flat worden bepaald door keuzes die je bij te aanschaf gaat maken. Hoe groot de machine is, hoe duurzaam en welk model. Bijvoorbeeld, de duurdere merken gaan langer mee, maar kosten ook meer. Machines die een groot bedrijfspand van water moeten voorzien hebben een hoger volume en meer vermogen en kosten meer dan een kleinere waterontharder voor woning en flat. Ook kan je kiezen voor duurzaamheid: bepaalde soorten waterontharders, de elektronische modellen, gaan heel zuinig om met spoelwater en zout bij het reinigen van hun filter. Dat geldt niet voor hun tegenhangers, de mechanische modellen. Ten slotte kan je zelf kiezen welke vakman je de montage en de jaarlijkse controlebeurt van je waterontharder laat uitvoeren. Dat kan je ook zelf doen, mits je geen hekel hebt aan middagje klussen en vieze handen. Een overzicht van al deze tarieven vind je in de tabel.

 

  Mechanische reiniging Elektronische reiniging
Controle €75,- €75,-
Gebruik elektriciteit nee Enige
Verbruik grondstoffen Niet zuinig Erg zuinig
Prijs in de handel €600,- €800,-

 

 

Kiezen uit de verschillende modellen

Als je de lokale hardheid van je kraanwater wilt weten, bel dan je waterleidingbedrijf. Het water kan vele kilometers buiten je woonplaats opgepompt zijn. Het innamepunt van je kraanwater bepaalt het kalkgehalte en dus de benodigde instellingen van je waterontharder.

 

  • De werking van wasmiddelen wordt tegengegaan door kalk. Zodra je een waterontharder hebt gemonteerd, kan je de eerdere dosis wasmiddel makkelijk halveren. Dit geldt voor alle reinigers op basis van zeep, zoals vaatwasmiddel, wasverzachter en allesreiniger.
  • Het zoeken en kopen van een gebruikte waterontharder is een goed idee. Een tweedehands exemplaar is waarschijnlijk nog lang niet aan het einde van zijn levensduur en kan nog jaren meegaan. Je kan het ding laten nakijken door een monteur, die hem kan schoonmaken en eventueel opknappen.
  • Voel je je veiliger als je weet dat er niets mis kan gaan met de waterontharder in je woning en dat hij van hoge kwaliteit is? Kies dan een apparaat uit een hogere prijsklasse. Die zijn gemaakt van slijtagevrije materialen en kunnen een generatie lang meegaan. Ook bieden ze een langere garantietermijn, zodat je in geval van een fabrieksfout toch verhaal kunt halen.

Offertes bekijken?

Wij kunnen je de meest up-to-date aanbiedingen sturen voor een waterontharder voor woning en flat. Verstuurd door lokale aanbieders en gratis en vrijblijvend. Klik hier en leer meer.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat