Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder van Wildkamp vermindert de problematiek van kalk in huis en zorgt ervoor dat je fris, schoon zacht water tot je beschikking hebt. Dit doet de machine door overtollig kalk uit het binnenkomende leidingwater te halen. Kalk is een probleem zodra de waterhardheid van het oppervlaktewater boven de 7 graden Duitse hardheid ligt. Dat is het geval in een flink aantal gebieden in Nederland: Goeree-Overflakkee, delen Groningen, de Achterhoek, het Rivierengebied, Midden-Limburg en meer plekken. De enige wetenschappelijk bewezen methode om kalkoverlast tegen te gaan is het installeren van een waterontharder. Zijn waterontharders van Wildkamp hun geld waard? Of zijn er betere opties? En hoe kan je de aanschafprijs van een waterontharder, die meestal fors is, zo laag mogelijk houden? Op deze en andere vragen geven we je antwoord in dit artikel. We helpen je navigeren tussen de verschillende modellen, leggen uit waar je op kan letten als je een Wildkamp waterontharder aan wil schaffen. We leggen je verder uit hoe de machine zijn werk, het verwijderen van kalk uitvoert en wat dat allemaal voor pluspunten met zich meebrengt.

Waarvoor een waterontharder dient

Er zijn gebieden in Nederland en België met een overmaat aan kalk in de ondergrondse lagen waar ons drinkwater vandaan wordt opgepompt. Deze kalk bestaat uit vrije geladen deeltjes, ionen genoemd. Op zich kunnen deze ionen weinig kwaad, maar ze hebben de vervelende neiging om zich te combineren met een ander ion – carbonaat – en daarbij een witte stof te vormen: kalk. Als dit in jouw huis gebeurt, levert het kalk een hele rits aan problemen op. De enige bewezen oplossing om te voorkomen dat dit gebeurt, is de kalkionen uit het water weg te vangen voordat het je huis instroomt. Dat is waar een waterontharder van Wildkamp bij komt kijken: die zuivert alle binnenkomende water en wisselt de kalkionen in voor natriumionen. De natriumionen stromen met het leidingwater mee je huis in, de kalkionen blijven achter in de waterontharder. In je huis heb je nu alleen kalkvrij water om voor het huishouden te gebruiken en dat is ideaal.

 

Nadelen van kalkhoudend water

Water komt overal in je huis: van wastafels en koffiezetapparaten tot strijkijzers en emmers voor de schoonmaak. Het is geen wonder dat kalk veel verschillende plekken in je huis aantast. Overal waar kalkhoudend water stroomt kan kalkaanslag ontstaan en dat levert verschillende effecten op. We laten hier zien wat de belangrijkste gevolgen van kalkaanslag voor het huishouden zijn.

 

  • Witgoed heeft een verkorte functionele levensduur, omdat de verhitters in de machine worden aangetast. Dat leidt tot stroomverlies en uiteindelijk breuk van de verhitters, waarna de hele machine defect is.
  • Textiel verliest de soepelheid en de zachtheid van zijn vezels. Je wasgoed gaat onfris geuren en voelt ruw aan op de huid.
  • Schoonmaakmiddelen bereiken niet wat ze moeten bereiken en je hebt al gauw een dubbele dosis nodig. Dat komt omdat kalk de werkzaamheid van op zeep gebaseerde reinigers teniet doet.
  • Kalk droogt de huid uit en veroorzaakt jeuk en ruwe huid. Mensen met eczeem en andere huidklachten zijn dan ook gebaat bij een waterontharder van Wildkamp.

Prijsbepalers van de waterontharder

Er zijn een paar eigenschappen van een waterontharder die de prijs op kunnen drijven. Het vermogen van het apparaat is daar eentje van: er zijn waterontharders die een heel hotel van zacht water kunnen voorzien en hun prijs is er dan ook naar. Als je een eengezinswoning hebt dan is dit uiteraard overdreven. Reken het liefste voordat je een model uitkiest het benodigd volume uit. Die informatie kan je bijvoorbeeld op facturen van het waterleidingbedrijf vinden. Ook het merk is een indicator voor de prijs. Een waterontharder van Wildkamp of een ander goed bekend staand merk kost meer, maar is een investering in de toekomst. Voor de constructie van hun machines gebruiken de duurdere merken over het algemeen plastic van uitstekende kwaliteit, wat slijtage en scheuring tegengaat. Mits periodiek onderhoud wordt gepleegd kan een dergelijke waterontharder makkelijk twintig jaar meegaan. Tenslotte gelden er kosten voor installeren en onderhouden van de machine. In dit overzicht zie je de belangrijkste tarieven.

 

  Mechanische waterontharders Elektronische waterontharders
Onderhoud door vakman €100,- €100,-
Gebruik zout en water meer minder
Gebruik stroom nee ja
Kosten aanschaf €700 €1000

 

 

Wat de opties zijn als je een waterontharder gaat kopen

  • Een elektronische waterontharder kan, door ingebouwde elektronica, zuinig omgaan met water en onthardingszout tijdens zijn wekelijkse reiniging. De apparaten zijn meestal duurder dan mechanische modellen, maar omdat de maandelijkse kosten lager zijn, betaalt deze investering zichzelf na verloop van tijd terug.
  • Er zijn speciale modellen waterontharders op de markt die een mogelijkheid hebben voor proportioneel zoutgebruik. Deze machines gaat duurzaam om met onthardingszout, zodat je minder geldt kwijt bent aan deze grondstof.
  • Hoe duurder het apparaat, hoe langer hij meegaat: de beste waterontharder kunnen wel dertig jaar in bedrijf blijven. Een waterontharder van Wildkamp staat goed aangeschreven wat levensduur betreft.

 

Tips voor het onderhouden van je waterontharder

  • Een lokale vakman weet hoe kalkrijk het water ter plekke is en kan je nuttig advies geven over het instellen van je waterontharder (als dat een optie is bij jouw model). Hoe hoger de lokale waterhardheid, hoe krachtiger je een waterontharder moet instellen
  • Als je wilt dat je waterontharder van Wildkamp zijn maximale levensduur bereikt, maak hem dan jaarlijks schoon. Dit kan je zelf doen of de klus uitbesteden aan een vakman. Bij het regelmatig onderhoud wordt de machine ook gereinigd en ontsmet.
  • Een gebruikte waterontharder vind je soms al voor honderd euro op een online marktplaats. Omdat waterontharders gebouwd zijn om tientallen jaren mee te gaan, kan dit een buitengewoon slimme aankoop zijn. Het is wel aan te raden om de machine te laten controleren door een vakman.

 

Offertes bekijken doe je hier

Wij tonen je graag en gratis, een stel actuele aanbiedingen voor een waterontharder van Wildkamp en andere populaire merken. Deze offertes zijn afkomstig van retailers in jouw regio en zijn volkomen vrij van verplichtingen. Dus waar wacht je op? Klik op de link en je wordt snel wijzer.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat