Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Als je last hebt van kalkoverlast, dan zoek je naar waterontharder op Wiki en andere informatieve websites. Het concept achter waterontharders is niet eenvoudig, maar toch verrichten de apparaten een heel nuttige functie: het wegfilteren en opslaan van schadelijk kalk uit je leidingwater. Waterontharders op Wiki staan bekend als dure apparaten die ook nog maandelijkse investeringen aan stroom, water en onthardingszout vragen. Is de aankoop het waard? En hoe kan je eventueel besparen op een waterontharder? Deze en andere vragen beantwoorden we in de tekst van dit artikel. Wij hebben informatie over de werking van machines, de kosten en mogelijkheden tot besparing en tips om je machine zo lang en duurzaam mogelijk te laten draaien. Op Wiki een waterontharder zoeken is minder makkelijk dan dit artikel doorlezen: we bieden je de meest actuele en nuttige info, zodat je snel weet wat de juiste keuze voor jou is.

 

De waterhardheid verminderen

Weet je wat de lokale waterhardheid is? Op veel plekken in Nederland en België is die hoog: het water bevat veel kalk, dat problemen oplevert in huis. Om het water minder hard te maken, dus het kalkgehalte omlaag te halen, kan je een waterontharder installeren. Het kalk, dat uit ondergrondse lagen gesteente afkomstig is, wordt door het waterleidingbedrijf opgepompt. Als het via de waterleiding in je huishouden terecht komt kan het een scala aan problemen veroorzaken. De aanbeveling voor een waterontharder op Wiki is dan ook om het apparaat zo dicht mogelijk bij de hoofdkraan aan te sluiten, waar elke liter water die je huis binnenstroomt gegarandeerd kalkvrij wordt gemaakt. Dat wordt gedaan door het principe van ionenwisseling. In een waterontharder bevindt zich een harsfilter met daarop natriumionen (deeltjes van het onthardingszout). Zodra een kalkdeeltje het filter raakt, wordt het vervangen door een natriumdeeltje. Het kalkdeeltje blijft dan achter op de filter en kan geen last meer veroorzaken in je huishouden. Je hele huis heeft nu kalkvrij zacht water.

 

De pluspunten van een waterontharder

Als je de voordelen van een waterontharder op Wiki zoekt, dan kom je uit op een hele lange lijst. En dat klopt ook: water gebruik je zo vaak en op zoveel verschillende manieren, dat het effect van zacht water groot en veelzijdig is. Het is niet alleen beter voor je apparaten, maar ook voor je portemonnee. We lichten de voordelen van zacht water hier toe.

 

  • Witgoed, ketels, leidingen en CVs zijn beschermd en leveren geen energieverlies op. Kalksteen vormt een isolerende laag in deze apparaten, wat leidt tot verlies van hitte en stroomverspilling. Ook raken de apparaten sneller kapot doordat ze intern oververhit raken door de extra isolatie. Vooral in het geval van witgoed en leidingen kan dit een enorme kostenpost voor vervanging opleveren.
  • Je huid heeft geen last meer van uitdroging. Kalkhoudend water vernietigt het laagje vet dat je huid van nature tegen uitdrogen beschermt. Het gevolg is rode, pijnlijke huiddelen, schilfervorming en jeuk. Eczeem kan optreden of erger worden door je te wassen in kalkwater.
  • Je gebruikt minder reinigers. Dit bespaart zowel kosten als belasting voor het milieu. Zonder kalk in het water heb je minder wasmiddel en vaatwasmiddel nodig en hoef je geen giftige kalksprays meer aan te schaffen.
  • Al je eten smaakt beter. Door het afwassen in en bereiden met zacht water proeft alles frisser en zuiverder. Dit is vooral merkbaar bij soepen, thee, koffie en gekookte voedingsmiddelen.

 

De kostprijs uitgelegd

Een waterontharder is niet goedkoop, maar biedt wel een beter leefklimaat en levert ook besparingen op: energiegebruik, schoonmaakkosten, besparing op reparatie enzovoort. Bij de aankoop van een waterontharder kan je meerdere keuzes maken die de prijs omhoog of omlaag bijstellen. Zo kun je investeren in een duurder apparaat dat een leven lang meegaat. Deze waterontharders bieden ook een betere garantie, waardoor je eventuele defecten kunt opvangen. Verder is het belangrijk om van tevoren na te gaan hoe groot je waterontharder moet wezen en hoeveel water hij per dag moet kunnen ontharden. Pas het formaat van je keuze hierop aan. Ten slotte moet de waterontharder uiteraard thuis gemonteerd worden. Nou kan je kosten spenderen aan een monteur, maar instructies voor de installatie van een waterontharder op Wiki kunnen voldoende zijn om het zelf te doen. Het kost je een middagje werk en enig klustalent, maar het is absoluut mogelijk en dit geldt ook voor het jaarlijkse onderhoud van machine. Lees deze kosten na in ons overzicht hieronder.

 

  Elektronische filterreiniging Mechanische filterreiniging
Water en onthardingszout weinig veel
Netstroom maandelijks Laag verbruik Geen verbruik
Controle jaarlijks 60 euro (gemiddeld) 60 euro (gemiddeld)
Kostprijs 1000 euro (gemiddeld) 850 euro (gemiddeld)

 

Belangrijke info over kalkmagneten

Je hebt misschien gelezen dat er als alternatief voor een waterontharder op Wiki een zogenaamde kalkmagneet wordt genoemd. Dat zijn kleine magneetjes voor installatie bij de hoofdkraan. Hun prijs is heel laag vergeleken bij de waterontharders met zoutgebruik en je hoeft geen leidingen open te werken. Maar doen deze magneetjes ook wat beloofd wordt? Om dat te bepalen is de Consumentenbond op zoek gegaan naar onderzoeken die de werking zou aantonen. De magneten zoude kalkdeeltjes van lading laten verwisselen. Volgends de Consumentenbond is dat alleen mogelijk in heel sterke magneetvelden en neemt kalk daarbuiten gewoon weer zijn oude lading aan. Kortom, er is op dit moment geen bewijs dat kalkmagneten een gunstig effect hebben bij het bestrijden van overlast door kalk. Onthoud dat voordat je een aankoop doet.

 

Aanbevelingen voor waterontharders

  • Waterontharders met een compacte behuizing bestaan uit één enkel apparaat, terwijl duplex modellen uit meerdere flessen en tanks zijn opgebouwd. Dit model is handiger om in te bouwen op plekken waar niet veel ruimte is.
  • Het harsfilter van een waterontharder wordt volgens Wiki meestal eens in de week schoongemaakt. Daarbij verlies je helaas ook een kleine portie van het hars. Na verloop van acht jaar is het filter op het einde van zijn levensduur en kan je het best een nieuw filter installeren.

 

Vrijblijvend offertes aanvragen

Zit je nog steeds een waterontharder op Wiki te zoeken? Bespaar jezelf heel veel gesurf en kom nu te weten wat de beste aanbiedingen in jouw regio zijn. We sturen je zonder verplichtingen en gratis offertes van waterontharders uit jouw gemeente. Klik gewoon hier en je weet direct wat de beste opties zijn.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat