Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Woon je in een gebied met hard water, dan heb je vast al te maken gehad met kalkaanslag. De hardheid van het water wordt uitgedrukt in Dh, dit is Duitse hardheid. Hoe hoger dit getal, hoe harder het water. Heeft jouw water een Dh waarde van 14 of meer, dan woon je in een gebied met hard water. De hardheid ontstaat omdat onze bodem bestaat uit afzetting van schaaldieren. Dit is nog van te tijd dat er zee lag. Hard water is ook niet ongezond, het is alleen erg lastig omdat het aanslaat op elementen in machines, de douchemuren, het sanitair en ook op jou. Kalkvorming vindt al plaats bij een hardheid van 3Dh. Een waterverzachter, ook wel waterontharder genoemd, kan deze kalk voor een groot gedeelte verwijderen. Maar hoe werkt een waterverzachter precies, hoeveel moet je ervoor betalen en hoe kun je deze kosten laag houden?

Wat doet een waterverzachter?

Een waterverzachter zorgt ervoor dat het water naar een Dh waarde gaat van 2. Kalk in het water is namelijk wel gezond en we hebben het nodig. Dit is niet genoeg om kalkvorming te veroorzaken, maar geeft ons nog wel de nodige voedingsstoffen.

Hoe werkt een waterverzachter?

Waterverzachter hebben meestal een filter die gevuld is met harskorrels. Dit filter reinigt het water van magnesium en kalk. Dit wordt gedaan omdat de harskorrels geladen zijn met natriumionen. Bij het filteren wordt het natrium afgestaan en bindt het calcium zich aan de harsbolletjes. Wanneer deze bolletjes vol zitten, moet de filter worden schoongespoeld.

Het schoonspoelen

Bijna alle waterontharders hebben ook een zoutreservoir. Dit zout wordt gebruikt om de harskorrels weer op te laden met natriumionen en de kalk te verwijderen. Het spoelwater wordt vervolgens via het riool afgeleid. Je moet dus het zout af en toe aanvullen, maar de filters hoeven praktisch nooit worden vervangen. Het zoutverbruik hangt af van hoeveel water je gebruikt, van de hardheid van het water en van de grootte van de ontharder.

De verschillende soorten waterverzachters

Er zijn twee gangbare soorten waterverzachters, namelijk mechanische en elektronische. Elektronische ontharders werken met een tijdsregelaar en zullen het water filteren op de tijden die jij instelt. Dit kan betekenen dat ze soms te weinig filteren en soms te veel, maar over het algemeen kun je dit goed reguleren. Mechanische ontharders werken op vraag en zijn dus efficiënter. Je hebt vaak een aantal instellingen, zoals hoe zacht je het water wilt hebben en wanneer je wilt dat hij werkt (een ontharder kan nogal luidruchtig zijn). Deze ontharders zijn duurder, maar gebruiken minder zout en kunnen dus beter worden ingesteld.

De kosten

Een nieuwe mechanische waterverzachter kun je kopen vanaf €750, exclusief installatie. Ben je een grote gebruiker, dan zal je een grotere machine nodig hebben die duurder is. Een nieuwe elektronische waterverzachter is te krijgen vanaf €950 en ook hier geldt, hoe meer water je gebruikt, hoe groter de machine moet zijn en hoe meer je betaalt. Het installeren van een waterverzachter is meestal €200.

Eventuele extra kosten

Nadat de waterverzachter is geïnstalleerd, heb je nog meer kosten. Zo kun je een onderhoudscontract aangaan met de leverancier. Hier betaal je tussen de €100 en €150 voor per jaar, maar vaak zit hierbij inbegrepen een jaarlijks onderhoud, garantie en reparaties.  Tijdens het onderhoud wordt ook het zout bijgevuld. Je hebt er letterlijk geen omkijken meer naar. Het is ook mogelijk het onderhoud zelf te doen. Het bestaat voornamelijk uit het smeren en schoonmaken van de onderdelen, het bijvullen van het zout en het uitvoeren van een watertest. Deze kun je eventueel zelf kopen voor een bedrag rond de €10.

Hoe kun je de kosten laag houden

Het aanschaffen van een waterverzachter kan dus vrij prijzig zijn en, ook al zal je de voordelen snel merken, dit bedrag moet je wel kunnen neerleggen. Hier kun je lezen hoe je de kosten zo laag mogelijk kunt houden.

  • Doe het zelf: je kunt overwegen de installatie zelf te doen. Dit is mogelijk als je een ervaren klusser bent. Als je daarbij ook het onderhoud zelf doet, dan heb je alleen de kosten van de automaat zelf en het zout wat je moet betalen.
  • Zoek een tweedehands verzachter: je kunt prima tweedehands ontharders vinden op verschillende online marktplaatsen. Deze heb je vaak voor een fractie van de prijs en zeker nog goed voor vele jaren dienst.
  • Kies een regionale leverancier: daarmee bespaar je op de voorrijkosten en steun je de plaatselijke economie.

Vergelijk offertes met onze vergelijkingstool

Door gebruik te maken van onze vergelijkingstool kun je tot 40 procent besparen op je nieuwe waterverzachter. Je geeft simpelweg een omschrijving van de klus in en je locatie en de tool doet de rest. Binnen een korte tijd kun je een aantal offertes verwachten van bedrijven uit jouw regio. Deze vergelijk je vervolgens op de aandachtspunten die voor jou belangrijk zijn. Zo weet je zeker dat je alle opties hebt bekeken en dat je de juiste beslissing kunt maken wat betreft jouw nieuwe waterverzachter.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat