Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Welk vaatwasmiddel bij waterontharder Jouw vaatwasser  heeft behoorlijk te lijden onder hard water. Het is dan ook niet voor niets dat steeds meer gezinnen die een vaatwasser in huis hebben ook een waterontharder kopen. Op die manier weet je zeker dat jouw vaatwasser betere  resultaten levert en ook jaren langer meegaat. De grote vraag is wat voor vaatwasmiddel je nodig hebt wanneer je een waterontharder hebt gekocht. We keken voor je naar zaken waar je op let.

*Tip: Direct weten wat de exacte prijzen zijn? Vul het formulier in en ontvang offertes van lokale specialisten. Vergelijk en bespaar ook tot 30%!

 

Ga niet gelijk veranderen

Wanneer je een waterontharder hebt gekocht zou je verwachten dat je  gelijk een wonderlijke prestatie krijgt. De meeste mensen verwachten dat  er direct zacht water uit  de leidingen komt. in de praktijk blijkt dit wat tegen te vallen. De reden hiervan is dat er in de waterleidingen in jouw huis altijd wat kalk tegen de leidingen zit. Dit kalk is er ontstaan in de tijd dat er nog geen zacht water door de leidingen stroomde. Daarnaast is jouw vaatwasser nog niet ingesteld op zacht water. Een vaatwasser kan je gelukkig relatief gemakkelijk ontkalken waardoor deze geen kalkresten meer zal afgeven aan het water waarmee wordt afgewassen. De hoeveelheid kalk die meekomt met het leidingwater zal bepalen hoe lang het duurt  voor je het  volledige resultaat ziet van een waterontharder. Over het algemeen zal dit met een maand of 2 a 3 zijn. Daarna kan je overstappen op een andere vorm van vaatwasmiddel.

 

De oorzaak van doffe glazen

Voordat we ingaan op de samenstelling van het vaatwasmiddel wat je nodig hebt kijken we eerst naar de oorzaak van doffe glazen in jouw vaatwasser. Het is immers de grote ergernis van iedereen die een vaatwasser heeft. Je hebt glazen die je erin zet waarna ze er schoon en glanzend uit komen. Eenmaal in jouw kast verandert dat. Wanneer de glazen zijn opgedroogd kom je erachter dat er een witte waas in verschijnt die je zal moeten weg poetsen voor je glazen er weer goed uit zien. Deze aanslag heeft een bepaalde samenstelling. Het gaat om kalk wat in het leidingwater zit. Dit kalk vormt een aanslag in jouw glazen waardoor ze een witte waas hebben. Zolang de glazen nog in de vaatwasser stonden was er niks aan de hand. Zodra ze echter uit de vaatwasser werden gehaald kwam er weer zuurstof bij waardoor de kalkdeeltjes zich gingen binden. Doffe glazen zijn dus een uiting van een hoog kalkgehalte in jouw water. Wanneer je een waterontharder koopt krijg je het effect van glansspoelmiddel zonder dat je dit hoeft te gaan toevoegen. Een dergelijke ontharder       zal er dan ook voor zorgen dat bepaalde componenten niet meer nodig zijn.

 

Voorkom een schurend effect

Sommige beschadigingen in je glazen blijken blijvend te zijn, helaas. Het gaat hier om een heel fijn schurend resultaat van kalk in de vaatwasser. Je moet er dan ook aan denken dat er geen kalkdeeltjes in jouw vaatwasser moeten achterblijven. Ontkalken is van groot belang. Een schurend effect kan ook ontstaan door andere deeltjes die achter zouden blijven in de waterontharder. Het is dus van groot belang dat je voorkomt dat er mineralen kunnen gaan schuren in jouw vaatwasser.

 

 

De samenstelling van jouw vaatwasmiddel

Wie een waterontharder heeft doet er goed aan om eerst te kijken naar de samenstelling van vaatwasmiddel voor je tot de geschikte combinatie komt. Wanneer je vaatwasmiddel gebruikt doe je er het verstandigste aan om een los vloeibaar middel te gebruiken. Dat doe je omdat  je een vloeibaar middel beter kan doseren. Je kijkt naar de dosering die je hoor te nemen bij zacht water. Vaak wordt op de verpakking vermeld wat voor waterhardheid er hoort bij het vaatwasmiddel. Daarbij kies je voor de laagste dosering. Onthard water zal vrijwel nooit helemaal vrij van kalk zijn maar wel voor het allergrootste gedeelte. De oorzaak hiervan zit in het kalk in leidingwater wat nog steeds tegen de leidingwanden aan zit. Je zal dit dus moeten incalculeren bij het gebruik van de vaatwasser.

 

Waarom je moet oppassen met vaatwasser blokjes

De meeste mensen gebruiken vaatwasmachine blokjes wanneer ze de afwas gaan doen. Dit is de handigste methode wanneer je geen waterontharder hebt. Het gaat hier namelijk om blokjes waarbij er een anti kalk middel en een glansspoelmiddel bij in zit. Wie een waterontharder heeft doet er goed aan om de samenstelling van deze blokjes door te nemen  je hoeft niet per definitie deze zaken meer toe te voegen tenslotte. Daarnaast gaat men bij blokjes uit van een bepaalde waterhardheid. Een blokje wat te groot is zal naar verhouding met een te hoge pH waarde werken waardoor het effect ontstaat dat er ook juist nu een zeep afzetting ontstaat tegen jouw vaat. Vaatwasser blokjes met een oplossende folie er omheen sla je liever over. Het folielaagje is vaak het glansspoelmiddel. Daarnaast zal je ze moeten halveren voor het beste resultaat. Werken met goedkope vloeibaar vaatwasmiddel is dan ook het goedkoopste en meest praktische.

 

Besparen met een waterontharder

Een waterontharder is een toestel waarmee je dus ook op jouw vaatwasmiddel een flinke besparing kan realiseren. Dat doe je onder andere door eerst prijzen te vergelijken voor je tot investering overgaat. Met offertes die je naast elkaar legt kom jij tot de beste prijs voor jouw huis.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat