Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Welk formaat waterontharder 	Waterontharders zijn er in meerdere uitvoeringen. Aangezien het gaat om toestellen die behoorlijk omvangrijk kunnen zijn gaat voor veel mensen de voorkeur uit naar een compact model. Dit is niet altijd de juiste keuze. We keken voor je naar de formaten waterontharders die er zijn. We lichten voor je toe waarom je altijd moet kiezen voor het formaat waterontharder wat bij jou en je situatie past. De juiste maat  waterontharder is van groot belang.

*Tip: Direct weten wat de exacte prijzen zijn? Vul het formulier in en ontvang offertes van lokale specialisten. Vergelijk en bespaar ook tot 30%!

 

Kies altijd het goede vermogen

Wie een waterontharder gaat kopen zal altijd het juiste vermogen moeten aanschaffen. Zo’n vermogen heeft  vooral te maken met de grootte van je huishouden. Een klein huishouden van 1 a 2 personen heeft genoeg aan een kleine waterontharder. Een huishouden van 2 tot 5 personen heeft een grotere waterontharder nodig. Daarnaast zijn er waterontharders voor een huishouden van 6 tot 8 personen en vanaf 9 personen. Het mag voor zich spreken dat de grootte navenant zal toenemen.  Het juiste vermogen moet goed worden bepaald vooraf. We geven voor je aan wat er kan gebeuren bij een te laag vermogen.

 

Problemen bij een te laag vermogen

Een te laag vermogen bij een waterontharder zal ongetwijfeld voor praktische problemen gaan zorgen. De reden hiervan is dat een waterontharder met een te laag vermogen vaker dan eens per 24 uur moet regenereren. Je krijgt dan bij een automatische waterontharder op stroomaansluiting het  probleem dat aan het eind van de cyclus, voor de regeneratie, er eigenlijk te hard water uit  de waterontharder stroomt doordat er geen regeneratiezout meer wordt meegegeven. Een te laag vermogen moet dan ook worden gecompenseerd door meerdere regeneratiecycli op een dag. Dit zorgt voor geluidsoverlast en een waterdruk die tijdelijk lager is. Verder zal je het zoutvat  erg vaak moeten bijvullen. Wanneer je bedenkt dat het zoutvat vaak op een lastig te bereiken plaats zit, zal je vaker in een moeilijke positie moeten manoeuvreren. Een te laag vermogen zorgt voor gemak bij het plaatsen maar vooral voor ongemak in het gebruik.

 

Problemen bij een te hoog vermogen

Heb jij een groot huis met  genoeg mogelijkheden om een grote waterontharder aan te sluiten dan is de verleiding groot om een groot toestel te kopen terwijl jouw huishouden kleiner is. In de praktijk is dit ook niet altijd even handig. Je moet  er immers aan denken dat een waterontharder met een hoog vermogen een grote cilinder met harsbolletjes heeft. In de meest ideale situatie vindt er eens per etmaal een regeneratie plaats. Dit wil zeggen dat de harsbolletjes worden gespoeld met een zoutoplossing waarbij de kalk wordt weg gespoeld en er een laagje regeneratiezout op de harsbolletjes achter blijft. Zou het vermogen te hoog zijn dan regenereer je eigenlijk naar verhouding te vaak. Dat heeft als groot nadeel dat er een verspilling van regeneratiezout plaatsvindt. Een apparaat wordt daardoor nodeloos kostbaar. Verder kent een waterontharder met een groot vermogen een behoorlijk geluidsvolume bij  het regenereren. Daardoor is een toestel nodeloos rumoerig wat ook voor overlast kan gaan zorgen.

 

Het ideale vermogen berekenen

bij een waterontharder is het zaak dat je het juiste vermogen berekent. Het aantal personen in een huishouden is daarbij een leidraad maar geen harde eis. Heb je bijvoorbeeld kinderen in de puberleeftijd in je huis wonen dan zal je watergebruik doorgaans hoger liggen dan bij wat jongere kinderen. Een puber mag je dan ook gerust voor 1,5 gebruiker rekenen wanneer het aankomt op de waterontharder. Een installateur zal met jou samen naar jouw gezinssituatie kijken. Er wordt gekeken naar die factoren die jouw waterverbruik hoger of juist lager maken. Verder wordt er uiteraard gekeken naar de ideale locatie voor een waterontharder. Juist  aangezien mensen vaak kiezen voor een kleine plek en een kleine waterontharder moet  er worden gekeken of er geen geschiktere grote locatie beschikbaar is in jouw huis. Een speciale kast op de gang of naast de watermeter is in dit geval de meest ultieme oplossing. Een dergelijke kast  laat je op maat maken waardoor deze goed valt weg te werken.

 

Een waterontharder voor een bedrijf

Een waterontharder voor een bedrijf vraagt om extra aandacht wanneer je kijkt naar de maat ervan. Een bedrijf met apparaten met een hoog waterverbruik zal een grotere waterontharder nodig hebben. Een bedrijf wat  alleen een normale wateraansluiting heeft zal geen extra hoog vermogen nodig hebben wanneer het aankomt op de waterontharder. Een bedrijf met een grotere aansluiting waar meer kubieke meters per uur doorheen kunnen stromen zal wel een grotere waterontharder nodig hebben. Een bedrijf met  meerdere grote apparaten die water  verbruiken zoals een wasserij zal een waterontharder voor een huishouden vanaf 9 personen nodig hebben om goed onthard water te hebben.

 

Kies de juiste maat in overleg

De juiste maat voor een waterontharder kies je altijd in overleg met de installateur. Je kiest de maat zo dat er genoeg onthard water voor jouw huishouden of bedrijf wordt aangeleverd. Daarbij wordt gekeken naar de meest geschikte plek voor de waterontharder. De afmeting van een dergelijk toestel hoeft geen belemmerende factor te zijn wanneer je een waterontharder gaat aanschaffen.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat