Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Waterontharder zonder stroom Een waterontharder is een toestel wat vaak wordt gekozen omdat je apparatuur langer  meegaat en omdat zacht water nu eenmaal beter smaakt. Er kleven echter volgens veel mensen ook bepaalde nadelen aan een waterontharder. Een van die nadelen is wel dat er een stroomaansluiting nodig is voor de meeste waterontharders. Het  goede nieuws is dat je, ook wanneer je een plek kiest zonder stroomaansluiting, gemakkelijk een waterontharder kan plaatsen. We keken voor je naar de verschillende waterontharders die zonder stroom werken. Functioneren ze goed of niet, we hebben het voor je op een rij gezet.

*Tip: Direct weten wat de exacte prijzen zijn? Vul het formulier in en ontvang offertes van lokale specialisten. Vergelijk en bespaar ook tot 30%!

 

Een waterontharder die je liever in de winkel laat liggen

Sommige waterontharders zijn van het type wat je liever in de winkel laat liggen. Een voorbeeld hiervan is de waterontharder die werkt via een magneet. De magneet  wordt om de waterleiding heen geklemd. Het gaat om twee delen magneet die gelijk zijn. Dat heeft als gevolg dat bepaalde elementen van leidingwater  zich niet zullen binden. Het gaat hier om de elementen calcium en magnesium. Dat zou dus inhouden dat  je geen kalkaanslag meer krijgt door water. Feit is dat het systeem maar voor een deel werkt. In jouw leidingen zal inderdaad geen kalkaanslag ontstaan. De waterleiding blijft binnen een bepaalde straal vrij van kalkaanslag. Het  verandert echter niet  de samenstelling van het leidingwater. Dat wil zeggen dat  leidingwater wat hard is niet zacht wordt door een magneet. Het kalk in het leidingwater zal zich dan ook gewoon hechten aan je douchewand naderhand. Verder zal het kalk zich ook gewoon door de warmte hechten aan een verwarmingselement  waardoor een wasmachine voortijdig kapot gaat en moet  worden afgedankt. Deze waterontharder belooft dan ook een hoop maar in de praktijk is dat effect nooit bewezen. Een afrader dus. Je betaalt een laag bedrag, vanaf 30 euro, maar goedkoop is vaak duurkoop.

 

De waterontharder met extra kosten door de jaren heen

Een waterontharder zonder stroom kan worden geleverd met capsules. Het gaat hier om capsules met actieve kool ofwel harsbolletjes. Deze capsule zal gedurende een bepaalde periode kalk aan het water onttrekken. Eens per jaar moet de capsule worden vervangen door een nieuwe. Er vindt geen regeneratie plaats. Dit systeem wordt vaak gebruikt in vakantiehuisjes of door mensen met een klein huishouden. Het gaat om een ontharder die zonder stroom werkt maar die wel het principe van een waterontharder met regeneratie toepast. Alleen vindt de regeneratie dus niet plaats. Deze ontharder werkt met losse capsules die je moet  aanschaffen. De aanschafprijs van de ontharder is niet zo hoog maar de capsules kosten tussen 100 en 200 euro per keer. Goed om over na te denken dus. Voordeel is wel dat je in je hele huis zacht water hebt. Je plukt daar  ook de vruchten van. Je apparatuur gaat langer mee en daarnaast zal er geen kalkaanslag op je sanitair ontstaan zolang de capsule nog goed functioneert. Een apparaat wat handig is en gemakkelijk zelf aan te sluiten maar wel met extra kosten die je maakt.

 

De waterontharder op waterdruk

Sommige waterontharders werken op waterdruk. Dat wil zeggen dat ze werken volgens het principe van regeneratie en ionenwisseling. Een dergelijke waterontharder werkt met een cilinder met  harsbolletjes. Deze cilinder zal het kalk aan het leidingwater onttrekken en een geringe  hoeveelheid regeneratiezout meegeven aan het leidingwater. Op die manier wordt het leidingwater onthard maar blijft het van een stabiele kwaliteit. Het regeneratiezout heeft namelijk een conserverende werking waardoor het water niet kan gaan rotten in jouw leidingen. De waterdruk wordt opgebouwd doordat de harsbolletjes in de cilinder verzadigd raken. Wanneer ze volledig zijn omringd door kalk zal de waterdruk toenemen waardoor de regeneratie plaatsvindt. De regeneratie vindt dus niet op een vooraf vastgesteld moment plaats. Dat houdt in dat een waterontharder zonder stroom ook kan gaan regenereren wanneer jij net onder de douche staat of wanneer de wasmachine aan het werk is voor jou. Een dergelijke waterontharder werkt van alle waterontharders zonder stroom nog wel het meest accuraat. Je hebt geen last van verkalking op een verwarmingselement en daarnaast heb je ook geen last  van kalkaanslag op je sanitair. Een dergelijke waterontharder heeft als extra kosten regeneratiezout wat je moet bijvullen in het zoutvat. Een goede aankoop vanaf 600 euro.

 

Zaken waar je op let bij de installatie van een waterontharder zonder stroom

Ga je een waterontharder zonder stroom plaatsen dan moet je aan een aantal zaken denken. Allereerst is daar de locatie van het  apparaat. Deze moet altijd na de hoofdkraan zijn. Vooral bij die toestellen die ervoor zorgen dat de samenstelling van het leidingwater verandert is dit van groot belang. Ook moet je altijd zorgen voor een aftakking naar het riool wanneer je een waterontharder op waterdruk plaatst. Het afvalwater moet  tenslotte kunnen wegstromen. Denk er ook aan dat je een terugstroombeveiliger plaatst. Een waterontharder is altijd zo gemaakt dat  er een waterdruk aan de andere kant van de watermeter moet  zijn om te voorkomen dat vervuild leidingwater terug stroomt. Wanneer dit niet zo is kan er vervuild afvalwater in het leidingwaternet  terecht komen en daar voor een storing zorgen. Een terugstroombeveiliger voorkomt dit. Je moet eraan denken dat deze terugstroombeveiliger verplicht is gesteld door het leidingwaterbedrijf. Het  is een voorwaarde die men stelt aan het gebruik van een waterontharder die met regeneratie werkt. Als laatste moet je bypasses plaatsen in een dergelijke aansluiting. Tijdens een regeneratie komt er geen water jouw huis binnen. In dit geval moet je dus water krijgen via bypasses. Deze worden aangelegd bij de plaatsing van de waterontharder. Het zorgt ervoor dat je water krijgt voor bijvoorbeeld het gebruik van de wasmachine tijdens een regeneratie.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat