Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Waterontharder zonder drukverlies Een waterontharder is een toestel wat je in steeds meer huishoudens tegenkomt. Het lijkt de uitvinding van de eeuw maar toch is er een veel gehoorde klacht bij gebruikers van dit toestel. Er vindt namelijk eens per 24 uur een vorm van drukverlies in de leidingen plaats waardoor er behoorlijk wat overlast kan ontstaan. We kijken naar de oorzaak van dit drukverlies. Daarnaast kijken we naar wat je eraan kan doen. Hoe heb je er zo min mogelijk last van, en hoe voorkom je een lage waterdruk eventueel helemaal.

*Tip: Direct weten wat de exacte prijzen zijn? Vul het formulier in en ontvang offertes van lokale specialisten. Vergelijk en bespaar ook tot 30%!

 

De oorzaak van drukverlies bij een waterontharder

Een waterontharder is een apparaat wat het kalk onttrekt aan leidingwater. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een cilinder die gevuld is met harsbolletjes. De harsbolletjes onttrekken het kalk aan het leidingwater en geven in ruil daarvoor wat regeneratiezout oplossing mee aan het leidingwater. Op het moment waarop de harsbolletjes helemaal zijn verzadigd zal er een regeneratie plaatsvinden. In de andere cilinder van de waterontharder wordt namelijk een voorraad regeneratievloeistof gemaakt. Die vloeistof bestaat uit water met een bepaalde hoeveelheid regeneratiezout. De vloeistof stroomt door de cilinder met harsbolletjes heen en daarbij wordt al het calcium losgeweekt van de bolletjes. Er ontstaat een hoeveelheid afvalwater die wordt afgevoerd naar het riool toe. Verder ontstaat er een dun laagje regeneratiezout op de bolletjes wat vervolgens weer wordt afgegeven met het leidingwater. Goed om te weten is dat er tijdens deze regeneratie geen water door de cilinder heen kan stromen om onthard te worden. Dit is dan ook het moment waarop het drukverschil plaatsvindt in de waterleiding. Er stroomt geen water doorheen waardoor je kortstondig met een drukverschil zit.

 

Een juiste aansluiting voorkomt een te groot drukverlies

Wil je voorkomen dat er een te groot drukverlies ontstaat in jouw huis dan zal de waterontharder goed moeten worden aangesloten. Dat doe je onder andere door deze te voorzien of te laten voorzien van bypasses. Dit zijn een soort ventielen die om de  heen worden geplaatst van de gewone waterleiding voor de waterontharder naar de waterleiding na het toestel. Bypasses zorgen ervoor dat er tijdens een regeneratie, maar ook tijdens bijvoorbeeld een storing, gewoon water via de waterleiding jouw huis in kan komen. Deze bypasses worden aangelegd tijdens de installatie van de waterontharder en daarbij stemt men het aantal ervan af op jouw behoefte aan water gedurende de dag. Je mag immers zo min mogelijk ongemak hebben van de waterontharder. Een correcte aansluiting van een waterontharder houdt ook in dat er een terugstroombeveiliging wordt geplaatst. Een dergelijke beveiliging houdt in dat het regeneratiewater niet zomaar kan terugspoelen in het waterleidingnet wanneer er een keer geen waterdruk staat op dit leidingnet. Dit kan namelijk tot gevolg hebben dat regeneratiewater niet in het riool maar in het gewone leidingwater terecht komt. op die manier krijg je een probleem waarbij er een storing kan ontstaan in het leidingnet bij een ander adres. Een dergelijke terugstroombeveiliging wordt dan ook samen met bypasses geplaatst door de installateur.

 

De juiste timing voor een regeneratie

Het moment van de regeneratie van de waterontharder bepaalt of je veel last hebt van dat moment. Het is dan ook om die reden waarom je het beste kiest voor een waterontharder die je minimaal op het  stroomnet  moet aansluiten. De reden hiervan is heel eenvoudig. Een mechanische waterontharder is in alle gevallen goedkoper en minder storingsgevoelig. Nadeel is dat dit model op waterdruk werkt wat inhoudt dat een regeneratie in feite op ieder moment van de dag kan plaatsvinden. Een ander belangrijk nadeel van een dergelijke ontharder is dat de regeneratie ook niet valt uit te stellen. Je kan dus behoorlijk last hebben van deze regeneratie waardoor de wasmachine opeens een storing krijgt of waardoor jij opeens zonder water zit onder de douche. Een elektrische waterontharder is in alle gevallen een betere keuze. Bij deze waterontharder wordt er namelijk een bepaald tijdstip bepaald voor de regeneratie. Een dergelijke waterontharder zal dus gaan regenereren op een moment waarop je er geen last van hebt. Wanneer het gaat om een waterontharder die op een plek staat waar je de regeneratie goed kan horen zal dit zijn wanneer het overdag is terwijl er niemand thuis is. Met name in situaties waarin er sprake is van een werkend stel met schoolgaande kinderen is dit gemakkelijk te timen. Gaat het om een situatie waarin je relatief weinig geluidsoverlast hebt van de waterontharder dan wordt er vaak voor een moment in de nacht gekozen waarin er verder  toch geen waterverbruik is. Dit wordt ook vaak gekozen in situaties waarin er overdag altijd wel iemand thuis is. Deze waterontharder die te timen is, is de meest ideale oplossing in de meeste gevallen.

 

De waterontharder waarbij het terugvallen van de waterdruk valt te manipuleren

Een standaard elektrische waterontharder heeft als groot nadeel dat je het moment van regenereren wel kan plannen maar niet kan omzetten wanneer dit nodig is. Dit wordt anders bij een waterontharder op wifi. Het gaat hier namelijk om een toestel waarbij je via een mobiel apparaat wat op hetzelfde wifi netwerk zit aangesloten de regeratietijd kan manipuleren. Op die manier kan je dus tijdens de vakantie een regeneratie overdag voorkomen door de tijd alsnog naar de nacht over te zetten. Een dergelijke waterontharder is dus heel geschikt voor mensen die een nogal wisselend leefritme hebben.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat