Een waterontharder is een apparaat wat steeds vaker wordt gekocht in ons land. Wanneer je kijkt op websites van consumentenelektronica kom je er al snel achter dat het een trending topic is. Op de werking van een waterontharder is een hoop kritiek. De grote vraag die rijst is dan ook of een dergelijk apparaat wel zinvol is om aan te schaffen. We keken voor je naar de verschillende modellen en types waterontharders die er in de handel zijn. Of het gaat om een zinvolle investering, daar kom je snel genoeg achter.
Inhoud
De goedkope oplossing
Een waterontharder is een apparaat wat in meerdere versies in de handel is. Er is ook een oplossing die geen apparaat is. Het gaat hier om een dubbele magneet die je om de waterleiding heen klemt. Deze magneet werkt dus met een elektromagnetische werking. Dat wil zeggen dat het magnesium en het calcium in leidingwater zich niet kunnen binden. Die werking is afhankelijk van de sterkte van de magneet. Hoe krachtiger de magneet , hoe groter de straal waarin er geen kalk kan ontstaan in het leidingwater. Deze magneet is het goedkoopste. Het is echter ook de waterontharder waardoor het gerucht de wereld in trekt dat een waterontharder niet werkt. Een dergelijke waterontharder haalt namelijk geen kalk uit het leidingwater. Het enige resultaat zal zijn dat je alsnog een kalkaanslag aantreft wanneer je de douchewand moet gaan schoonmaken.
De oplossing met ionenwisseling
Ionenwisseling is een methode bij waterontharders die wel degelijk werkt. Bij een dergelijk systeem is er sprake van een uitwisseling van twee stoffen waarbij het kalk aan het water wordt onttrokken. Dit gebeurt via een cilinder met harsbolletjes. De cilinder is zo gemaakt dat er hard water doorheen kan stromen. Daarbij blijft het kalk aan de harsbolletjes hangen. De ionenwisseling bestaat hieruit dat er een geringe hoeveelheid regeneratiezout wordt meegegeven aan het leidingwater. Dit zal ervoor zorgen dat het water stabiel blijft wanneer het even in jouw leidingen blijft stilstaan. Ionenwisseling heeft als groot voordeel dat het kalk ook daadwerkelijk aan het leidingwater wordt onttrokken. Deze waterontharder doet dus wel wat er beloofd wordt. Goed om te weten wanneer je een dergelijk toestel gaat kopen. De prijs is niet gering. Je koopt een waterontharder vanaf 600 euro.
Zaken die een waterontharder de moeite waard maken
Om een waterontharder zinvol te maken moet aan een aantal eisen worden voldaan. Denk aan de volgende zaken:
- Kies het juiste vermogen
- Plaats de waterontharder op de juiste plek
- Laat de waterontharder door een installateur aansluiten
- Pas het gebruik van bepaalde stoffen aan op jouw waterontharder.
Het juiste vermogen is heel belangrijk
Een waterontharder is er in verschillende vermogens. Zo moet je eraan denken dat een huishouden van 1 a 2 personen een klein model waterontharder nodig heeft. Gaat het om een wat groter huishouden tot 4 personen dan is er een middelmaat waterontharder nodig terwijl er ook modellen zijn vanaf 5 personen. Wat voor vermogen je kiest is heel belangrijk voor de prestaties van de waterontharder. Een klein model onthardt slechts een kleine hoeveelheid water tegelijk terwijl een groot model een grotere hoeveelheid water tegelijkertijd kan ontharden. Door de juiste maat, ofwel het juiste vermogen te kiezen, behaal je dus optimaal rendement.
De juiste plek is heel belangrijk
Bij de aanschaf van een waterontharder is de plek van heel groot belang. Je doet er verstandig aan om de waterontharder vlak voorbij de hoofdkraan te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat er geen hard water naar bepaalde delen van je huis komt. Denk eraan dat je, wanneer je een buitenkraan hebt, en aftakking van de waterleiding maakt voor de waterontharder. Een tuin heeft namelijk kalkrijk water nodig voor de planten. Een waterontharder die te ver in je huis wordt gemonteerd zal ervoor zorgen dat bijvoorbeeld het water in de badkamer niet onthard is. Een waterontharder vlak na de hoofdkraan zorgt voor het beste resultaat.
Een aansluiting door de installateur is van groot belang
Een waterontharder wordt altijd geleverd met een montage instructie. Je zou dan ook vermoeden dat je deze zelf kan plaatsen. Dit levert echter niet altijd een goed resultaat op. Een waterontharder laat je altijd aansluiten door een installateur. Deze zal meerdere bypasses aansluiten zodat je altijd water hebt, ook wanneer er een regeneratie plaatsvindt. Verder zal en installateur een terugstroombeveiliging plaatsen. Een dergelijke beveiliging zorgt ervoor dat er, wanneer de waterdruk per ongeluk wegvalt bij de hoofdkraan, geen vervuild regeneratiewater in het waterleidingnet kan belanden. Een installateur zal bovendien jouw waterontharder zo aansluiten dat de regeneratie op een geschikt moment plaatsvindt.
Het verbruik van bepaalde vloeistoffen aanpassen
Heb je een waterontharder, dan verandert de samenstelling van het leidingwater. Dat zorgt ervoor dat het water zachter aanvoelt bij onder andere het douchen. Je hebt minder doucheschuim nodig wanneer je gaat douchen. Daarnaast heb je ook minder wasmiddel nodig. Immers, bij zacht water kan je het met de helft van de voorgeschreven hoeveelheid wasmiddel af. Wasverzachter is ook nagenoeg niet meer nodig. Het wasgoed voelt veel zachter aan wanneer je een waterontharder gebruikt.
Geschreven door: Kosten-waterontharder.be