Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Wil je meer weten over een waterontharder en welke de beste keuze is? Dan kunnen wij je helpen. In dit artikel lees je welke modellen er zijn, welke functies van een waterontharder meerwaarde hebben en wat je kan doen om het kostenplaatje beperkt te houden of de kwaliteit van de machine te verhogen. Er is op de markt een enorm aanbod aan waterontharders welke allemaal een andere prijs en andere speciale functies hebben. Je kunt de rest van de middag op internet doorbrengen om recensies te lezen, maar je kunt ook gratis en vrijblijvend een paar offertes van aanbieders in jouw regio opvragen. Op die manier weet je snel welke waterontharder de beste keuze voor jouw huis of pand is. We vertellen je hier over onderhoud en installatie van de waterontharder, hoe je het gebruik ervan zo duurzaam mogelijk maakt en welke voordelen een waterontharder oplevert.

 

Waterhardheid en kalkoverlast

Er zijn delen van Nederland waar hard water uit de kraan komt. Uiteraard is het water niet echt hard, het is de benaming in de volksmond voor water met een hoog gehalte kalk. Dat kalk lost in de onderste aardlagen op in het water en wordt dan met het water omhoog gepompt voor drinkwatergebruik. Als het opgeloste kalk je huis of bedrijfspand binnenkomt kan het neerslaan tot een harde, vaste stof die we kalk noemen. Om dat te voorkomen is het slim om het kalk uit je leidingwater te verwijderen voordat het problemen op kan leveren. Een waterontharder welke natriumzout gebruikt kan daartoe bijdragen. De deeltjes van het natriumzout bevinden zich op een filter binnenin de machine. Elk kalkdeeltje dat langs het filter stroomt wordt nu omgewisseld voor een deeltje natriumzout. Het effect is dat de meeste kalkdeeltjes op het filter achterblijven en daar geïmmobiliseerd worden. Als je de waterontharder dichtbij de hoofdkraan aansluit, is alle water dat je huis binnenstroomt nu behandeld tegen kalk: het water is kalkvrij, ofwel zacht water geworden.

 

Alle voordelen van zacht water op een rij

Op veel punten heeft het gebruik van kalkvrij water positieve invloeden: je schoonmaakwerk in huis, je gezondheid, je voedsel, behoud van je witgoed en andere apparaten en meer. Een waterontharder welke zorg voor zacht water is daarom een goede investering om de kwaliteit van je leven op veel punten te verhogen. Hier een overzichtje van de voordelen van zacht water in huis.

  • Je voedsel smaakt beter zonder de muffe bijsmaak van kalk. Dit geldt voor gekookt eten, maar ook voor dranken die met kraanwater gezet zijn, zoals thee en koffie.
  • Je boilers, witgoed en radiatoren bereiken een hogere levensduur en verspillen minder energie. Omdat zacht water niet tot de opbouw van ketelsteen leidt (dat deze apparaten van binnenuit bezet) blijven je apparaten hun vermogen behouden. Ook hoef je ze niet voortijdig te vervangen door beschadiging van de interne waterverhittingselementen.
  • Textiel blijft aangenaam zacht en glanzend als het in zacht water gewassen wordt.
  • Beter voor het milieu omdat je geen giftige kalksprays hoeft te gebruiken. De hardnekkige kalkaanslag in sanitair, keuken en op kranen, badkuip en ruiten blijft uit.
  • Klachten van de huid zoals ruwheid, pijn, irritatie en zelfs eczeem worden sterk verminderd. Zacht water droogt je huid niet uit, zoals kalkwater dat wel doet.
  • Perfecte waterdruk doordat kranen, douchekoppen en waterleidingen niet dichtslibben met kalkafzettingen.

Investeren of besparen?

De investering in een waterontharder is een moment dat je op moet letten welke keuzes je gaat maken. Een waterontharder welke tientallen jaren mee gaat is uiteraard een betere investering dan een budgetmodel van breekbaardere kunststof, maar is ook duurder in de aanschaf. Het vermogen van de machine bepaalt hoeveel zacht water hij per uur genereert – dat is iets dat je wilt afstemmen op de data over watergebruik binnen je huishouden of bedrijf. Ook maakt het uit hoe duurzaam en dus besparend de machine is. Een besparende elektronische waterontharder is duurder dan een minder zuinige mechanische waterontharder, maar is op termijn wel een betere investering. Als laatste kan je keuzes maken voor het onderhoud en de installatie van je waterontharder. Het is bij beide taken zeer goed mogelijk om ze zelf uit te voeren, als je niet tegen een middagje klussen en vieze vingers opziet. Wil je liever zekerheid dat dit door een professional wordt uitgevoerd, dan kan je een monteur het werk laten verrichten. Kijk hieronder welke kosten je tegenkomt bij de aanschaf van een waterontharder.

  Elektronische reiniging Mechanische reiniging
Installeren 200 euro (gemiddeld) 200 euro (gemiddeld)
Zuinigheid erg slecht
Regelmatig onderhoud 80 euro 80 euro
Tarief 1100 euro (gemiddeld) 900 euro (gemiddeld)

Hebben kalkmagneten echt effect?
Kalkmagneten zijn een populair alternatief voor traditionele waterontharders. Deze magneetjes zijn klein, makkelijk aan te brengen en goedkoop. Dat klinkt aantrekkelijker dan een traditionele waterontharder welke groot en duur is en geïnstalleerd moet worden op de waterleiding. Maar doen de magneten ook wat hun verkopers beweren dat ze doen? De verkopers beweren dat onderzoeken hebben aangetoond, dat kalk van lading verandert in het veld van een magneet. Daardoor zou het niet kunnen neerslaan. De Consumentenbond heeft deze bewering bekeken en constateert dat de kalkmagneten op de markt niet sterk genoeg hiervoor zijn en dat kalk buiten het magneetveld zich gedraagt als normaal. Het is dus niet anders dan de kalkdeeltjes in hard water. Samengevat, er is geen goed bewijs dat deze kalkmagneten enige werking vertonen tegen kalkoverlast.

Tips om je waterontharder goed te onderhouden

  • De waterhardheid van je kraanwater hangt af van het innamepunt en dat kan wel tientallen van je woonplaats liggen. Vraag dus bij je waterleidingbedrijf na wat de hardheid van je kraanwater is. Zo weet je voor je waterontharder welke instellingen je moet gebruiken.
  • Een goede monteur verlengt de levensduur van je machine. Laat eens per jaar je waterontharder nakijken, desinfecteren controleren op schade. Ook kun je deze klus zelf uitvoeren als je het niet erg vindt om vieze handen te krijgen.

Offertes van regionale bedrijven
Ben je benieuwd geraakt naar een waterontharder en welke de slimste investering is? Wij kunnen je nog verder helpen: laat ons je een aantal aantrekkelijke offertes opsturen van verkopers uit jouw gemeente. Daarmee beslis je binnen een paar minuten welke waterontharder de perfecte optie is. Klik hier, het is vrijblijvend en gratis.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat