Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Waterontharder voor of na de meter plaatsen Een waterontharder is een apparaat wat handig is en wat jou een hoop tijd en geld bespaart. Het is daarnaast ook een toestel wat vooral groot is. Althans, in een hoop gevallen. Wie een waterontharder gaat kopen doet  er dan ook goed aan om zich eerst te oriënteren op de beste plek voor een dergelijk apparaat. Ieder huis heeft een watermeter en voor veel mensen is dit een heel geschikte plek om een dergelijk apparaat  te plaatsen. We keken voor je of je een waterontharder nu het beste voor of na de meter kan plaatsen. We lichten je ook een stukje regelgeving toe omtrent waterontharders. Het  waterleidingbedrijf is niet  zo heel happig op het feit dat veel huishoudens kiezen voor een dergelijk toestel. Men heeft er immers een hoop extra ellende van wanneer er wat misgaat.

*Tip: Direct weten wat de exacte prijzen zijn? Vul het formulier in en ontvang offertes van lokale specialisten. Vergelijk en bespaar ook tot 30%!

 

De wetgeving rondom een waterontharder

Er is een bestaande wetgeving wanneer het gaat om waterontharders. Deze wetgeving houdt in dat een waterontharder niet zomaar door een particulier mag worden geplaatst. Aan de installatie hangen immers bepaalde eisen vast. Een deel van die regelgeving heeft te maken met het gedeelte van de waterleiding. De waterleiding bestaat uit een deel voor en na de  hoofdkraan en de watermeter. Alles wat aan de straatkant zit, dus voor de watermeter, is eigendom van het waterleidingbedrijf. Alles wat na de watermeter zit is jouw persoonlijke eigendom. Daar  loopt dus de grens. Je mag dus niet zomaar een waterontharder plaatsen voor de watermeter. Het gaat immers altijd om een onderbreking van het waterleidingnet. Dat doe je alleen op je eigen terrein, dus na de watermeter. Daarnaast is er een verdere regelgeving die te maken heeft met de praktische kant. Waterleidingbedrijven willen hun product zo stabiel mogelijk maken. Dat is dan ook gelijk de reden waarom men zo streng is in de regels. Die wetgeving gaat over de veiligheid van het drinkwater.

 

De werking van een waterontharder

Een waterontharder die werkt  met  regeneratiezout werkt is een apparaat wat  werkt met harsbolletjes. De harsbolletjes raken verzadigd met kalk en op het moment waarop ze verzadigd zijn worden ze gespoeld met een regeneratie vloeistof. Die vloeistof bestaat uit water met regeneratiezout. De regeneratievloeistof blijft voor een deel achter op de harsbolletjes. Een ander deel zal met het kalk als afvalwater in het riool verdwijnen. Het afvalwater wordt dus onder de meeste omstandigheden terug gespoeld naar het riool. Er is een uitzondering. Wanneer er waterdruk wegvalt achter de watermeter zal het afvalwater  terugspoelen naar de waterleiding. Op die manier komt er vervuild water terecht in het water leidingnet. Dit  water wordt dan door getransporteerd naar andere huizen alwaar er vuil water  het huis binnen komt. Een vervelende storing is het gevolg. Dit is wat het waterleidingbedrijf wil voorkomen. Om die reden moet er altijd een terugstroombeveiliging worden geplaatst. Dit ventiel voorkomt dat er      vervuild water bij een storing in het waterleidingnet  bij de buren terecht komt.

 

Een apparaat wat onder bepaalde omstandigheden zelf mag worden geplaatst

Een waterontharder wordt vrijwel altijd geplaatst door een gecertificeerd installateur. Dat is zo vast gesteld omdat er sprake is van water en elektriciteit in één apparaat. Om bepaalde vastgestelde redenen moet er  dan een gecertificeerd installateur komen. Deze is op de hoogte van de regelgeving omtrent het werken met stroom en water. Daarnaast is een dergelijke installateur geschoold om op een veilige en stabiele manier een waterontharder te plaatsen. Door te werken volgens bepaalde voorschriften ontstaat  er altijd een veilig resultaat  wat niet voor kortsluiting zal gaan zorgen. Er is een situatie denkbaar waaronder de waterontharder zelf mag worden geplaatst. We hebben het hier over de waterontharder op waterdruk ofwel de mechanische waterontharder. Dit toestel bouwt  een bepaalde waterdruk op in de cilinder met  harsbolletjes. Wanneer deze waterdruk te intens wordt zal automatisch de regeneratie worden opgestart. Er komt geen stroom aan te pas waardoor iedereen het toestel kan plaatsen. Een dergelijke waterontharder is dan ook een stuk goedkoper voor de all-in prijs dan een elektrische waterontharder.

De beste plek van een waterontharder

Er is een beste plek voor een waterontharder. Daar bij moet je denken aan een plek die ongeveer een meter vanaf de watermeter zit. Er moeten namelijk een aantal zaken gebeuren voor je de waterontharder kan installeren. Allereerst moet  er  een  terugstroombeveiliging worden geplaatst. Dit is een ventiel wat problemen voorkomt bij een storing. Een ander onderdeel is een aantal bypasses. Wanneer  er een regeneratie plaatsvindt komt er geen water meer door de waterontharder heen. Zou er net  op dat moment een wasmachine aanstaan dan ontstaat er dus een storing. Bypasses zullen ervoor zorgen dat er alsnog genoeg water jouw huis binnen komt wanneer de waterontharder aan het regenereren is of wanneer er een storing is. Deze bypasses zorgen voor hard water in jouw huis maar het is alsnog beter dan geen water.

 

Een aftakking voor de ontharder

Heb je een tuin dan is de kans groot dat je ook een buitenkraan hebt. Een dergelijke kraan zorgt ervoor dat jij je tuin kan besproeien zonder dat je een tuinslang hoeft te leggen door je huiskamer heen. En buitenkraan heeft echter geen onthard water nodig. Dat komt doordat het groen in jouw tuin juist beter kan worden gesproeid met water met kalk erin. Planten hebben dit nodig om te kunnen overleven in jouw tuin. Een aftakking is dus ook een minimaal vereiste in dit geval.

 

Een waterontharder na de watermeter

Het mag duidelijk zijn. Een waterontharder laat je onder alle omstandigheden plaatsen na de watermeter. Daarnaast schakel je in bijna alle situaties een installateur in voor deze werkzaamheden. En waterontharder die onder de eerder genoemde voorwaarden is geplaatst biedt het beste resultaat.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat