Een waterontharder is een apparaat wat steeds populairder wordt. je ziet het dan ook in steeds meer huishoudens staan. Wie een waterontharder gaat kopen moet vooraf een goede plek voor het apparaat hebben. Geen gemakkelijke keuze wanneer je bedenkt dat een waterontharder allesbehalve klein is. We keken naar plekken waar je een waterontharder vooral niet moet plaatsen maar ook naar plekken waar deze wel kan staan.
Inhoud
De grens die het eigendom bepaalt
Water komt jouw huis binnen via het waterleidingsbedrijf. Dat transport doet men via een eigen leidingengestel wat wordt onderhouden zodat er gezond water binnen komt jouw huis in. er zit een duidelijke grens tussen jouw huis en het terrein van het waterleidingsbedrijf. Die grens heet de watermeter. Iedere liter water die je afneemt wordt hierop bijgehouden. Je hebt dan ook bij het plaatsen van een waterontharder rekening te houden met een aantal factoren. Een van die factoren is inderdaad dat je de waterontharder op je eigen terrein plaatst. Jij schaft immers een waterontharder aan. Alle aanpassingen die voor de watermeter en de hoofdkraan worden gedaan zijn strafbaar. Je moet er dan ook goed aan denken dat je de eigendomsgrens respecteert wanneer je een waterontharder aanschaft.
Schakel een installateur in
Heb je een waterontharder gekocht dan moet je eraan denken dat je het beste voor de installatie een installateur inschakelt. Waterontharders komen altijd met een installatie handleiding maar die is vooral bedoeld voor de installateur zelf als een naslagwerk. Het is dus niet zo dat je zelf als leek een waterontharder kan gaan installeren in je huis. Dat komt doordat je in de meeste gevallen werkt met een combinatie van stroom en water. Dit is een combinatie die tot levensgevaarlijke situaties kan zorgen wanneer je even niet oppast. Een installateur is opgeleid om onder deze omstandigheden een werkende installatie op te leveren die volledig veilig is en volgens alle voorschriften werkt. Een dergelijke installateur is bekend met alle regels die er zijn omtrent het werken met stroom en water. Er moet een bepaalde strategie worden gevolgd om de installatie te laten werken en de installateur weet hoe dit werkt .
De plek om een waterontharder te plaatsen
Een waterontharder wordt altijd als een onderbreking in het waterleidingnet in je huis geplaatst. Om ervoor te zorgen dat je hele huis wordt voorzien van onthard water doe je er dan ook goed aan om deze zo dicht mogelijk bij de hoofdkraan en de watermeter te plaatsen. Een waterontharder plaatsen moet met zorg gebeuren. Er zijn ook hier een aantal regels die niet in de installatie handleiding staan maar die de installateur wel kent. Verder moet je er rekening mee houden dat niet ieder onderdeel van jouw huis even blij is met zacht water. Heb je een buitenkraan dan moet je er rekening mee houden dat een tuin eigenlijk hard water nodig heeft om goed te gedijen. Bloemen, planten en struiken hebben behoefte aan kalk om goed te groeien. Zacht water zal ervoor zorgen dat je handmatig extra voedingsstoffen moet gaan toevoegen aan het water wat je sproeit in de zomer. Je moet dus altijd een aftakking incalculeren wanneer je een waterontharder gaat plaatsen. Verder moet je rekening houden met een aantal zaken die jouw waterontharder veilig laten werken.
Een terugstroomventiel
Een waterontharder werkt volgens een principe waarbij men ervan uitgaat dat er altijd een waterdruk achter de meter is. In sommige gevallen, zoals bij een storing in het waterleidingnet, zal dit niet zo zijn. In dit geval is het dus mogelijk dat er vervuild regeneratiewater terugstroomt naar het leidingwaternet toe in plaats van naar het riool. Een dergelijke waterontharder die met regeneratie werkt moet dan ook zijn voorzien van een terugstroomventiel. Dit houdt in dat er onder geen beding vervuild afvalwater in het waterleidingnet terecht komt. een terugstroomventiel voorkomt dit en zorgt ervoor dat het vervuilde water in dat geval blijft staan tot er weer waterdruk is. De waterontharder zal dan weer naar wens werken.
Bypasses
Een waterontharder werkt volgens een systeem waarbij het leidingwater in een capsule met harsbolletjes loopt alwaar het kalk aan het water wordt onttrokken. Wanneer de harsbolletjes zijn verzadigd, of op een vastgesteld tijdstip, worden de harsbolletjes gereinigd met een regeneratievloeistof. Dat houdt in dat het kalk wordt weggespoeld en dat er een dun laagje regeneratievloeistof achter blijft op de harsbolletjes. Dit is de reden waarom er tijdens een regeneratie helemaal geen water jouw huis binnen komt. Ook wanneer er een storing is in de waterontharder zal er geen water jouw huis in komen. Dat is de reden waarom de installateur één of meerdere bypasses plaatst. Wanneer de watertoevoer stagneert nemen de bypasses het werk over. Dit wil zeggen dat men kijkt naar jouw verbruik. Daarna wordt bepaald hoeveel bypasses er nodig zijn. Bypasses worden ook aangelegd door de installateur.
Plekken voor een water ontharder
We hadden het nu over plekken die niet geschikt zijn voor een waterontharder, laten we eens kijken naar plekken die wel geschikt zijn. Een van die plekken is bijvoorbeeld de meterkast indien hier ruimte in is. Is de meterkast niet geschikt dan moet er verder worden gezocht. Een ander alternatief is een kastje wat speciaal wordt gemaakt. Een keukenkastje kan ook. Verder kan je een waterontharder laten plaatsen bij het kruipluik, maar uiteraard na de watermeter.
Geschreven door: Kosten-waterontharder.be