Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Waterontharder vloerverwarming Een waterontharder kan je om meerdere redenen kopen. Het is een aankoop die ook vaak wordt gedaan in combinatie met een ander apparaat. Een waterontharder wordt regelmatig aangeschaft in combinatie met een vloerverwarming. We hebben een aantal zaken op een rij gezet waar je aan denkt bij een waterontharder met een vloerverwarming.

*Tip: Direct weten wat de exacte prijzen zijn? Vul het formulier in en ontvang offertes van lokale specialisten. Vergelijk en bespaar ook tot 30%!

 

Een vloerverwarming met een langzame boiler

Wie een vloerverwarming gaat aanschaffen zal dit vaak doen in combinatie met een waterontharder en een boiler zoals een zonneboiler. Er zijn een aantal zaken waar je aan moet denken wanneer je een waterontharder koopt in combinatie met een boiler die op zonne-energie werkt. Een van die dingen is dat je de eerste paar maanden nog geen waterontharder moet aanzetten. Dat geldt ook voor leidingen van een vloerverwarming. Een boilervat is gevoelig voor corrosie. Zou er water vanuit de waterontharder in komen dan heeft dat water een heel geringe hoeveelheid zout. Je proeft er op zich niets van, maar het heeft  wel zo zijn uitwerking op het water in het vat. Water wat in leidingen of in een boilervat stilstaat met een beetje zout zal voor corrosie gaan zorgen. Het warme water krijgt daardoor een bruinige kleur. Op den duur zal er een roestvorming ontstaan waardoor de leidingen kunnen gaan door roesten. Het is dus zaak dat je een vloerverwarming de eerste maanden laat werken terwijl de waterontharder nog niet aan staat. Ook het water in het boilervat moet de eerste maanden nog niet via de waterontharder komen.

 

Kalk wat baat en schaadt

Kalk in je leidingwater heeft een schadelijke uitwerking. Het gaat hier om een stof die zich hecht aan leidingen. Op den duur raken leidingen verkalkt waardoor je steeds warmer water moet aanmaken. Kalk heeft namelijk geen warmte geleidende functie waardoor het water in de leidingen afkoelt. Daarnaast heeft kalk de eigenschap dat  het in brokjes loslaat waardoor het uiteindelijk ook in bijvoorbeeld jouw kranen terecht komt. Kalk heeft echter ook een beschermende functie en dat is gelijk de reden waarom je het niet allemaal moet weghalen uit leidingwater. Kalk zal namelijk ook een beschermende laag aanbrengen waardoor er geen roest kan ontstaan onderin een vat. Kalk heeft dus naast een schadelijke ook een positieve functie in leidingwater. Het gaat hier om zaken die je niet moet uitvlakken bij een waterontharder.

 

Een eenmalige installatie waarmee je flink kan besparen

Wie een vloerverwarming wil aanleggen, eventueel in combinatie met een zonneboiler en een waterontharder komt erachter dat je een installateur nodig hebt voor al die zaken. Een installateur berekent iedere keer dat hij komt een bedrag aan voorrijkosten en kilometerkosten. Het gaat hier om vaste kosten die gemaakt worden. Wie een dergelijke combinatie wil laten aanleggen doet er verstandig aan om eenmalig de installateur te laten langskomen. Een installateur die alles tegelijkertijd aanlegt, vaak via hetzelfde bedrijf, is een verstandige keuze. De installateur zal namelijk wanneer er naderhand iets mis blijkt te zijn niet beschuldigend kunnen wijzen naar de andere partijen. Er is een vast aanspreekpunt en dat is in alle aspecten in jouw voordeel.

 

De voordelen van zacht water bij een verwarming met lagere temperaturen

Een verwarming met lagere temperaturen is een veel gemaakte keuze. De reden daarvan is heel eenvoudig. Ons land moet van het aardgas af. Om de reden stapt iedereen geleidelijk aan over op een andere manier van verwarming. Een veel gekozen methode is de warmtepomp. deze warmtepomp verwarmt  een huis met  een lagere temperatuur water. Die lagere temperatuur is dus iets waar je zorgvuldig mee moet omgaan. Immers, in ons klimaat moet een warmtepomp behoorlijk wat werk doen om de benodigde hoeveelheid warmte te maken. Zacht water zal er uiteindelijk in de leidingen en in de radiatoren en verwarming voor gaan zorgen dat er  geen barrière ontstaat door kalk. Op deze manier heb jij dus met een warmtepomp het volle profijt van jouw vloerverwarming. Een gunstige combinatie die je het beste gelijk laat aanleggen. Denk er echter wel aan dat je de warmtepomp uit  voorzorg de eerste periode nog uitgeschakeld houdt. Een installateur kan dit voor jou instellen zodat  er eerst een laagje kalk in de leidingen en de radiator zit. Veel waterontharders die uit meerdere delen bestaan, de zogeheten duplex waterontharders, kunnen ook als onderdeel worden ingebouwd in een vloerverwarming. Op die manier zal het apparaat niet  veel ruimte innemen en ontstaat er een mooi geïntegreerd geheel.

 

Vraag eerst offertes op

Wie een installateur voor vloerverwarming, een warmtepomp en eventueel een boilervat laat komen doet er goed aan om eerst offertes op te vragen. Dat doe je bij lokale installateurs. Op die manier zie je in één oogopslag bij welke lokale installateur het meeste voordeel valt te behalen. Jouw voordeel zal op die manier behoorlijk oplopen waardoor de verduurzaming van je huis tegen een zo laag mogelijke prijs kan worden uitgevoerd.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat