Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Waterontharder tabletten Een waterontharder is een apparaat wat steeds vaker wordt aangeschaft. Waterontharders kunnen op meerdere manieren werken. De meeste waterontharders in ons land werken met regeneratie zout. Deze waterontharders werken via een ionenwisseling systeem. Voor dat regeneratiezout bestaan meerdere oplossingen. We zullen met je ingaan op waterontharder tabletten.

*Tip: Direct weten wat de exacte prijzen zijn? Vul het formulier in en ontvang offertes van lokale specialisten. Vergelijk en bespaar ook tot 30%!

 

De werking van een ionenwisselaar

Een waterontharder die werkt  op zout noem je een ionenwisselaar. Het principe is zo dat het calcium uit het water wordt verwijderd. Het calcium hecht zich aan harsbolletjes die zich in een cilinder bevinden. Wanneer het calcium zich hecht aan de harsbolletjes vindt de ionenwisseling plaats. Er wordt dan namelijk een beetje regeneratiezout meegegeven aan het leidingwater. Op het moment waarop de harsbolletjes volledig zijn omgeven door kalk is al het regeneratiezout weg. Dan vindt er een regeneratie plaats waarbij er een zoutoplossing door de harsbolletjes heen spoelt. De regeneratie vindt plaats met regeneratiezout uit het  zoutvat van de waterontharder. Dat regeneratiezout is er in meerdere uitvoeringen. Daar zullen we het nu over hebben.

 

Een waterontharder met los regeneratiezout

Veel waterontharders werken met  los regeneratiezout. Dat heeft als voordeel dat het in alle hoeveelheden kan worden aangemengd met water. De ene waterontharder heeft een groter vermogen dan de andere en dat zie je terug in de hoeveelheid regeneratiezout. Je hoeft niet zelf te doseren, dat doet  de waterontharder automatisch voor jou. Dit regeneratiezout heeft als groot voordeel dat het volop te koop is. Aangezien het gaat om een vorm van regeneratiezout die nog niet extra is bewerkt, heeft het ook als groot voordeel dat het een slag goedkoper is dan regeneratiezout  in de vorm van tabletten.

 

Een waterontharder met tabletten

Er zijn volop waterontharders te koop die werken met  tabletten. Het gaat hier om waterontharders die een tablet per keer aanmaken met  een bepaalde hoeveelheid water om regeneratievloeistof te maken. De tabletten zijn doorgaans universeel wat inhoudt  dat ze voor vrijwel alle modellen waterontharders geschikt zijn. Je moet wel met een aantal zaken rekening houden wanneer je tabletten gaat kopen. Zo moet je kijken naar het vermogen van de waterontharder. Een waterontharder  die je koopt is altijd afgestemd op een bepaald aantal personen in jouw huishouden. Een ontharder is te koop in  meerdere varianten en daarbij wordt een bepaald vermogen geleverd aan jou. Een ontharder met een vermogen van 1 a 2 personen heeft dan ook een veel kleiner zoutvat dan een ontharder voor een huishouden van 3 a 4 of zelfs vanaf 5 personen. Een zouttablet moet vaak worden afgestemd op het vermogen van jouw waterontharder. Je wil immers de juiste dosering regeneratiezout per keer krijgen. Zou dit niet gebeuren dan kan het zijn dat water een zoutige smaak krijgt. Dit is niet de bedoeling.

 

Zaken waar je op let bij de aanschaf van waterontharder  tabletten

Ga je waterontharder tabletten kopen dan let je op een aantal zaken. Allereerst let je dus op het vermogen  van de waterontharder en de bijbehorende tabletten. Dit zie je vaak terug in de maat. Verder let je op eventuele additieven. Sommige tabletten hebben gelijk een reinigende en ontsmettende werking waardoor ze net  wat  duurder  zijn dan andere tabletten. Het heeft als groot voordeel dat jouw waterontharder goed wordt schoongemaakt maar niet iedere waterontharder is hier geschikt voor. Sommigen moeten echt door een onderhoudsmonteur worden gereinigd. Let hier goed op wanneer je tabletten gaat kopen. Verder moet je kijken of jouw waterontharder ook wel daadwerkelijk geschikt is voor standaard tabletten. Er zijn fabrikanten die werken met een aangepast model tabletten wat je alleen bij hun kan bestellen. Deze tabletten hebben een zekere mate van exclusiviteit waardoor je er wat meer voor betaalt. Je kan ze dan ook niet zomaar overal bestellen.

 

Meer kopen is minder betalen

Regeneratiezout is een van de grootste kostenposten wanneer je een waterontharder hebt. Je doet er dan ook goed aan om zoveel mogelijk zouttabletten tegelijkertijd te kopen. Dat doe je door de tabletten niet per losse zak maar per staffel te kopen. De meeste leveranciers geven een aantrekkelijke korting wanneer je meerdere zakken tegelijkertijd aanschaft. De meest verkochte verpakkingsvorm is per pallet. Je koopt dan een zeer grote hoeveelheid waardoor de leverancier zo min mogelijk hoeft te doen om het zout te leveren. Je krijgt een voordeel wat kan oplopen tot wel 20 procent. Dat scheelt een stuk in de gebruikskosten van een waterontharder.

 

Zorg voor een goede opslag

Wie zouttabletten gaat kopen moet wel zorgen voor een goede opslag. Deze moet donker zijn en vooral niet vochtig. Daglicht kan in veel gevallen de kwaliteit van de zouttabletten aantasten. Daarnaast moet je eraan denken dat een vochtige omgeving ervoor kan zorgen dat de tabletten kapot gaan. Vooral een open gemaakte zak is hier heel gevoelig voor. Een grote ruimte is noodzakelijk wanneer je een dergelijke opslag gaat maken. Een deel van de bijkeuken of de garage is een goede oplossing. Een open schuur in de achtertuin is een minder goede oplossing.

 

Bespaar op zouttabletten

Je bespaart  het meeste op zouttabletten door eerst  offertes op te vragen. Dat doe je bij lokale leveranciers. Zo weet je zeker dat je het minste betaalt voor transportkosten en dat je het snelste aan de beurt bent.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat