Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Waterontharder spoelenEen waterontharder is een toestel wat je steeds vaker tegenkomt. Het gaat om een toestel wat ervoor zorgt dat kalk uit het leidingwater wordt gefilterd. Een waterontharder werkt volgens een principe van ionenwisseling. We keken naar het spoelen van een waterontharder. Wanneer is het noodzakelijk en hoe doe je het.

*Tip: Direct weten wat de exacte prijzen zijn? Vul het formulier in en ontvang offertes van lokale specialisten. Vergelijk en bespaar ook tot 30%!

 

Lees dit voor je een waterontharder koopt

Een waterontharder is een toestel waarmee je kalk uit leidingwater filtert. Het gaat om een toestel wat je in meerdere varianten kan kopen. Een waterontharder met regeneratiezout is de meest verkochte versie. Een dergelijke ontharder wordt  bij jou geleverd met een installatie handleiding. Dat zou kunnen aanduiden dat je een apparaat van dat type zelf kunt installeren. Niets is uiteraard minder waar. Een apparaat wat je als onderbreking van de waterleiding in je huis gaat plaatsen moet je nooit zomaar zelf gaan plaatsen wanneer je er geen verstand van hebt. Je gaat immers in een aantal gevallen een ontharder plaatsen die ook nog eens met stroom werkt. Verder moet je bepaalde regels volgen om een veilige installatie te verkrijgen die voldoet aan de regels die het waterleidingbedrijf eraan stelt. Wie een waterontharder koopt doet  er dan ook goed aan om deze door een gecertificeerd installateur te laten plaatsen. Het voorkomt problemen in de toekomst en het zorgt er bovendien voor dat je een ontharder krijgt die optimaal functioneert.

 

De spoelfunctie van een waterontharder

Niet  iedere waterontharder heeft een spoelfunctie. Een spoelfunctie tref je vooral op waterontharders die op stroom werken. Sommige mechanische waterontharders hebben deze functie ook maar bij veel apparaten ontbreekt deze. De spoelfunctie heeft een bepaald doel. Het gaat om onderhoud maar ook om het schoonmaken van de ontharder. Spoelen van de ontharder is iets wat met meerdere middelen kan gebeuren. We zullen de verschillende spoelfasen aan je uit leggen.

 

Spoelen bij de eerste ingebruikname

Een waterontharder met een ionenwisselaar moet voor het eerste gebruik eerst  goed worden gespoeld met een regeneratievloeistof. Dit moet worden gedaan zodat de ionenwisseling van het apparaat goed zal verlopen tijdens het eerste en het verdere gebruik. Een dergelijke spoeling wordt vaak voor de zekerheid twee keer uitgevoerd. De eerste keer zal zijn om ervoor te zorgen dat eventuele vervuiling vanuit de fabriek van de harsbolletjes wordt verwijderd. Dit kan gebeuren met een speciale reiniger of met een gewone water oplossing. De tweede keer zal er met een regeneratievloeistof worden gespoeld. Deze spoeling bereidt de waterontharder voor op het verdere werk. Op die manier wordt er vanaf de eerste keer dat er water wordt onthard al wat regeneratiezout meegegeven aan het leidingwater. Dat regeneratiezout proef je niet in het water maar het heeft  wel een bepaalde functie. Die functie houdt in dat het  water een conserveringsmiddel heeft. Kalk in leidingwater heeft namelijk van zichzelf een conserverende werking. Wanneer je dit uit leidingwater weg haalt krijg je water wat kwetsbaar is wanneer het een poos heeft stilgestaan. Dat is de reden waarom spoelen vanaf de eerste ingebruikname een belangrijke functie heeft.

 

Spoelen om te reinigen

Een waterontharder die met regeneratie werkt  zal doorgaans het regeneratiezout goed oplossen in het regeneratiewater. Toch kan het zomaar zijn door een probleem met het zoutvat dat er klonterend zout in zit. Deze zoutklonten zullen niet altijd gelijk goed oplossen. Dat kan tot gevolg hebben dat er een deel zout in het scoop gedeelte klem komt te zitten. Dit zout kan gaan rotten en hard worden wanneer het  al te lang blijft zitten in het apparaat. Mede om die reden moet je een waterontharder die met los zout werkt eens per jaar minimaal laten spoelen om te reinigen. Wanneer een waterontharder geen automatische spoelfunctie heeft die periodiek wordt  uitgevoerd zal je dit zelf moeten doen. Veel eigenaren spoelen de waterontharder een keer door wanneer ze het zoutvat bijvullen.

 

Spoelen als een waterontharder niet in gebruik was

Een waterontharder die niet in gebruik is geweest gedurende een bepaalde poos heeft hoogstwaarschijnlijk last  gekregen van een vervuiling in het water. Stilstaand water is immers niet heel goed voor een waterontharder. Dat is de reden waarom je een waterontharder extra moet spoelen na bijvoorbeeld een vakantie van een paar weken. Ook wanneer je een vakantiehuisje hebt waar een waterontharder in zit moet je deze een keer laten spoelen wanneer je er langere tijd niet was. Een andere reden om een waterontharder te spoelen is omdat je net  een woning hebt gekocht waar een dergelijk apparaat in staat. Je weet niet wanneer het apparaat voor het laatst is gebruikt. Daarnaast weet je niet wanneer de waterontharder voor het laatst werd schoongemaakt.

 

Een installatie van jouw waterontharder

Een waterontharder koop je niet zomaar. Het is uiteraard altijd nuttig om eerst prijzen op te vragen. Dat doe je door offertes naast elkaar te leggen. Op die manier zie je in één oogopslag welke lokale leverancier voor jou de beste aanbieding heeft.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat