Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Een waterontharder is voor heel veel situaties in je huis een oplossing. Het is een apparaat wat jou een flink voordeel oplevert en als eigenaar van een dergelijk apparaat zet je het zachte water het liefste voor alle doeleinden in. Wanneer jij groene vingers hebt en je veel met tuinieren en binnen-planten bezig houdt gebruik je het zachte water waarschijnlijk ook voor het bewateren van de planten. Of dit een goed idee is valt te bezien.

Waarom jij jouw planten onthard water geeft

Hard water op je planten gieten heeft een groot nadeel. De bladeren van de plant zijn niet mooi groen, maar ze hebben witte druppels erop liggen. Dit zijn de sporen van hard water wat je over de planten heen giet. Als je geniet het uiterlijk van jouw planten is dit een reden om onthard water over de planten te gieten en te sproeien; je hebt niet meer die ontsierende witte druppels. Ook zou je kunnen denken dat onthard water beter is qua voedingsstoffen voor de gezondheid van je planten. Wie dat denkt doet er goed aan om verder te lezen.

De voedingswaarde van zacht water

Planten stellen hun eisen aan de voedingswaarde van het water. Het leidingwater wat uit jouw kraan komt is van een uitstekende samenstelling voor de gezondheid van planten. Het calcium en magnesium wat er in het leidingwater zit is van belang voor de gezondheid van een plant. Het zijn stoffen die een potplant nodig heeft om goed te groeien. Perkplanten stellen eveneens hun eisen aan het water waarmee jij ze begiet. Dat water moet juist een bepaald kalkgehalte hebben en ook de zuurgraad is vaak van belang. Wie dit leest snapt het; zacht water is beter voor jou, maar niet voor je planten.

Onthard water in je hele huis

Heb jij een waterontharder geplaatst in jouw huis bij de toegang van het water, dan moet je kijken in welke mate je dat ontharde water kan omzeilen wanneer jij jouw planten gaat besproeien. Dat kan je op meerdere manieren doen.

  • De waterontharder omleiden. Waterontharders zijn vaak aangelegd met één of meer bypasses. Wie een waterontharder heeft kan deze zo instellen dat het leidingwater tijdelijk via de bypass stroomt. In dat geval geef je de planten water met hard water waarna je de waterontharder weer aan zet.
  • Een extra buitenkraan. Gaat het vooral om de buitenplanten, plaats dan een buitenkraan op jouw bestaande waterleiding vóór de waterontharder. In dat geval kan je water tappen wat hard is voor je planten terwijl de rest van jouw huis voorzien wordt van zacht water.
  • Een reverse osmose membraan filter. Dit is de kostbaarste oplossing wanneer jij je planten in een goede conditie wil houden; je krijgt geen water met opgeloste zouten bij jouw planten.

Kan zacht water kwaad voor jouw planten

De vraag is na het lezen van dit alles of zacht water kwaad kan voor planten. Het antwoord op deze vraag is ja. Het zachte water heeft namelijk een bepaalde oplossing natrium toegevoegd gekregen. Dit natrium zal zich gaan ophopen in de aarde van de planten, waardoor de planten op den duur weg zullen kwijnen ondanks jouw goede verzorging.

Hoeveel kost het om een waterontharder plantvriendelijk te maken

We keken voor jou naar de kosten van de diverse systemen om met zacht water in je huis te werken maar tegelijkertijd jouw planten in een goede conditie te houden. We kwamen tot de volgende bevindingen.

Wat gaat er gebeuren Wat houden de werkzaamheden in Werkzaamheden inclusief of exclusief arbeidsloon Prijs
Extra bypass Extra bypass aansluiten die ervoor zorgt dat je rechtstreeks hard water kan aftappen voor je planten Inclusief 80 euro
Buitenkraan  Extra buitenkraan aansluiten die ervoor zorgt dat je hard water kan tappen buitenshuis Inclusief Vanaf 250 euro
Reverse osmose membraan filter Extra membraan wat ervoor zorgt dat het water voor jouw planten de goede voedingsstoffen bevat Exclusief Tussen 49,95 en 149 euro

 

  • De goedkoopste oplossing. De goedkoopste oplossing om water te ontharden is op de termijn het reverse osmose membraan filter. De aanleg ervan is wellicht nog de grootste kostenpost.
  • De meest praktische oplossing. De buitenkraan is de meest praktische oplossing van allemaal. Je hebt gelijk water wat je kan gebruiken voor het bewateren van de tuinplanten en er gaat geen kostbaar onthard water verloren. Denk er dan wel aan dat je bij het wassen van de auto dit water niet gebruikt. Je moet anders weer extra zeepproducten gaan gebruiken om het kalk in het water te compenseren.
  • De meest voor de hand liggende oplossing. De bypass is de meest voor de hand liggende oplossing. Je kan een waterontharder altijd handmatig op de ‘bypass’ stand switchen waarna je hard water hebt. Na het besproeien van je planten ga je weer over op onthard water. Het risico is natuurlijk dat je vergeet om de bypass stand weer terug te zetten. Ook kan het gebeuren dat er net tijdens het sproeien van jouw tuin een wasprogramma draait in de wasmachine of wasdroger waardoor er ook in die situatie hard water wordt gebruikt. Goed om hier aan te denken.

Vraag eerst om offertes

Heb jij interesse in een oplossing om jouw tuin te besproeien met niet onthard water, dan wil je natuurlijk weten hoeveel je daarvoor kwijt bent. Dat weet je het snelste door offertes op te vragen. Dat doen je met onderstaande button. Zo weet je in één oogopslag hoeveel je kan besparen en wie voor jou de beste deal heeft.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat