Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Waterontharder nieren Een waterontharder is een toestel wat op meerdere manieren kan werken. Het is een apparaat wat  het  kalk aan leidingwater onttrekt. Van een waterontharder wordt ook wel gezegd dat het een toestel is wat een grote hoeveelheid zout aan water toevoegt waar door het niet heel goed is voor nierpatiënten. We keken of dit zo is, en waar je aan moet denken bij een dergelijke waterontharder.

*Tip: Direct weten wat de exacte prijzen zijn? Vul het formulier in en ontvang offertes van lokale specialisten. Vergelijk en bespaar ook tot 30%!

 

Water bij een natrium beperkt dieet

Wie nierpatiënt is heeft in een aantal gevallen last van nierfalen. Dit is een aandoening die relatief snel kan verergeren. Het gaat om een progressieve aandoening. In een dergelijk geval wordt een dieet voorgeschreven met minder zout. Water is een product wat  van zichzelf geen zout bevat. Het  wordt pas een probleem wanneer er zout aan het water wordt toegevoegd. Een waterontharder zal dit doen. Wie dus echt een natrium beperkt dieet volgt moet aan een aantal zaken denken voor wat  betreft de water inname. Het is altijd goed om vooraf met de specialist  te bespreken of een waterontharder een toegestaan apparaat is in jouw situatie. Het  kan zijn dat de specialist  beslist dat het een absolute no go is. Dit is het  geval bij mensen die eigenlijk totaal geen zout meer tot zich mogen nemen. Wanneer het gaat om een situatie waarbij de zoutinname ernstig beperkt moet  blijven kan het zijn dat er anders wordt beslist. Dat heeft te maken met de rest van je dieet.

 

Eten wat  van zichzelf teveel zout bevat

Het  eten wat je koopt in de winkel is gemaakt om een langere tijd goed te blijven. Om dit doel te bereiken wordt er een behoorlijke hoeveelheid zout  aan toegevoegd. Zout heeft namelijk van zichzelf een conserverende werking. Wie een natrium vrij of natrium beperkt dieet volgt moet dus goed kijken naar de ingrediënten van voedsel wat je koopt in de winkel. Eten wat al is voorbewerkt  bevat vaak teveel zout. Eten wat kant en klaar is bevat eveneens veel te veel zout. Wie de natrium inname wil beperken moet er dus voor kiezen om dergelijke producten te laten staan. Vaak krijg je een hoeveelheid natrium door die nog per dag mag worden genuttigd. Natrium is namelijk een mineraal wat nodig is voor het goed functioneren van je lichaam. Net als suiker gaat het om een product wat bij nierproblemen met mate moet worden ingenomen. Water is een onderdeel van je dieet en het is zaak dat je alles bij elkaar tot een goed punt komt wanneer het gaat om een verantwoorde zout inname.

 

Een waterontharder kiezen

Waterontharders zijn er in meerdere versies. Er zijn waterontharders die werken met een magneet, met ionenwisselaar en met een kalkfilter. We zullen de diverse toestellen voor je toelichten. Daarbij kijken we naar de geschiktheid voor algemeen functioneren en bij nierproblemen.

  • De waterontharder magneet
  • De ionenwisselaar
  • Het kalkfilter.

De waterontharder magneet

Hierbij gaat het om een sterke magneet die om de waterleiding heen wordt  geklemd. De magneet is zo gemaakt dat deze voorkomt dat calcium en magnesium zich met elkaar kunnen binden. Een dergelijk systeem heeft geen bewezen werking. Het gaat uitsluitend om een natuurkundige wet waar door de magneet in theorie zou moeten werken. Er wordt voorkomen dat er een kalkaanslag in de leidingen ontstaat maar wanneer het water uit  de kraan komt  zullen calcium en magnesium zich weer gewoon met  elkaar binden waardoor er weer gewoon hard water komt. Het is een waterontharder die geen problemen bezorgt bij mensen met nierfalen. De reden is dat  de samenstelling van het water niet wordt veranderd. Een dergelijke waterontharder is dus wat dat betreft een handige aankoop maar de doeltreffendheid  kan niet worden gegarandeerd.

 

Een waterontharder met een ionenwisselaar

Hierbij gaat het om een toestel waar een zoutvat bij zit geïntegreerd. Er wordt een regeneratievloeistof gemaakt die gebruikt wordt om de harsbolletjes mee te spoelen waardoor de onthardingscyclus kan worden hervat. Hier zit het gevaar  van dit toestel. Een regeneratievloeistof is gemaakt met zout en een deel van de vloeistof blijft aan de harsbolletjes in de cilinder zitten. Er vindt een ionenwisseling plaats waarbij er kalk wordt weg gefilterd terwijl er een beetje regeneratiezout aan het water wordt meegegeven. Een dergelijk toestel is het meest functioneel maar niet praktisch voor mensen met nierproblemen. Een manier om dit te compenseren is dat er in het eten nog minder zout voorkomt waardoor dit wordt gecompenseerd.

 

Een waterontharder met een cartridge

Dit is het  type waterontharder wat nog het meest geschikt is wanneer je nierproblemen hebt. Het gaat hier om een toestel wat als een filter op de waterleiding wordt aangesloten. Er vindt geen ionenwisseling plaats. In het filter zitten harsbolletjes maar er  wordt geen regeneratiezout toegevoegd. Dit maakt het filter met een cartridge tot een van de beste manieren om water te ontharden terwijl je een natrium beperkt  dieet  hebt. Het grote nadeel is dat je met enige regelmaat de cartridges moet vervangen. Het voordeel is daarentegen dat je onthard water hebt terwijl het geen invloed op je nieren heeft.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat