Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Waterontharder met polyfosfaten Waterontharders zijn er in een hoop verschillende versies. Er zijn versies die werken met regeneratiezout maar ook varianten die op een andere manier werken. Een voorbeeld van deze laatste versie is de waterontharder met polyfosfaten. We keken voor je naar deze versie. Wat  is het en wat heb je eraan.

*Tip: Direct weten wat de exacte prijzen zijn? Vul het formulier in en ontvang offertes van lokale specialisten. Vergelijk en bespaar ook tot 30%!

 

Een gemakkelijke installatie

Van een waterontharder wordt gezegd dat  je deze maar  beter niet  zelf kan installeren. Bij een waterontharder met polyfosfaten werkt  dit anders. In dit geval gaat het om een capsule die je tussen de waterleiding plaatst. Het lijkt enigszins op de waterontharder met een magneet. Het grote verschil is dat de magneet om de waterleiding heen zit terwijl de waterontharder met  polyfosfaten een plek tussen de waterleiding heeft. Het gaat dan ook om een waterontharder waarbij de installatie enige kennis van waterleidingen vereist. Een installatie door een installateur is niet  nodig aangezien er geen stroom aan te pas komt. Een installatie door een loodgieter past altijd binnen  de mogelijkheden. Wie een dergelijke waterontharder koopt komt altijd voor bepaalde extra installatie kosten te staan maar veel is dit niet.

 

Wat is een waterontharder met polyfosfaten

Het gaat hier om een waterontharder die werkt met een capsule met poly fosfaatzouten. Het leidingwater stroomt er doorheen en de capsule voorkomt dat het calcium en magnesium zich met elkaar kunnen hechten tot kalkdeeltjes. Er vindt dus wel een heel geringe verandering plaats van de samenstelling van het leidingwater. Deze verandering is echter niet erg ingrijpend en er worden geen stoffen aan  het leidingwater onttrokken.

 

De voordelen van een waterontharder met polyfosfaten

Een dergelijke  waterontharder heeft een aantal voordelen. Zo gaat het om een capsule die relatief goedkoop is in de aanschaf. De aanschaf van een dergelijke waterontharder ligt tussen 139 en 199 euro. Het gaat om een waterontharder die je in principe niet hoeft te vervangen. Een ander voordeel is dat er geen grootscheepse verbouwing voor nodig is. Een gewone waterontharder plaatsen die met regeneratiezout werkt is best een klus waarbij ook een hoop ruimte verloren gaat aan de waterontharder. Deze wordt vaak in een extra kastje of in de meterkast geplaatst. Een polyfosfaten waterontharder kent deze problemen niet. Je bent dus niet veel ruimte kwijt aan de waterontharder. De waterontharder  met polyfosfaten maakt ook geen geluid. Een waterontharder met regeneratiezout moet eens per 24 uur regenereren wat  voor behoorlijk wat geluid zorgt. Dit wordt vaak gemaskeerd doordat het toestel op een bepaalde plek wordt opgesteld waar het geluid zo min mogelijk overlast bezorgt maar het is goed om rekening mee te houden. Een extra voordeel van deze waterontharder is de prijs. je betaalt  een stuk minder voor een waterontharder dan de prijs oplopend vanaf 600 euro die je voor een andere waterontharder betaalt.

 

Is een waterontharder met  polyfosfaten de oplossing bij uitstek

De grote vraag die naar boven komt wanneer je het bovenstaande leest is of een waterontharder met polyfosfaten wel echt een uitkomst is wanneer je last hebt van hard water. Hier zijn uiteraard onderzoeken naar uitgevoerd en daaruit kwamen een aantal zaken naar voren. Er zijn gebieden in ons land waar het water zo hard is dat je absoluut een waterontharder moet kopen. Het gaat dan om gebieden met een waterhardheid van 5 dH. Dit staat  voor een standaard norm van Duitse Hardheid. Er zijn ook gebieden  met een hogere hardheid van het water. Dit zijn de gebieden waarin een water ontharder absoluut geen luxe is. Wanneer je woont in een gebied met een waterhardheid die onder deze waarden ligt kan je ook werken met een waterontharder die met en ander systeem werkt. De werking van de waterontharder zal anders zijn doordat de samenstelling van het water niet verandert. En echt heftig kalkprobleem wordt er dus niet door aangepakt maar een mild probleem wel. Je doet er dus goed aan om vooraf het probleem met kalk in jouw leidingwater te bepalen voordat je een keuze maakt voor een bepaald type waterontharder.

 

Nadelen van een waterontharder zonder zout

Een waterontharder zonder zout maar met polyfosfaten heeft ook absoluut nadelen. Een heel belangrijk nadeel is wel dat het bewijs nooit echt wetenschappelijk is geleverd dat het harde water in jouw huis er ook daadwerkelijk zachter van wordt. Je weet dus niet vooraf of je ook daadwerkelijk jouw sanitair niet meer hoeft te ontkalken. Verder is een belangrijk nadeel van een dergelijke waterontharder dat er alsnog water met kalk in jouw wasmachine komt. Dit zal zich in mindere mate hechten aan de leidingen maar de kans is aanwezig dat het zich alsnog hecht aan het  verwarmingselement. Een ander nadeel van deze waterontharder is dat niet al het water in jouw huis door de leiding heen stroomt . Je hebt dan ook maar een heel beperkt profijt van deze waterontharder.

Betaal niet de hoofdprijs

Een waterontharder hoeft je niet de hoofdprijs te kosten. Toch is het advies dat je eerst prijzen opvraagt voor je tot aanschaf overgaat. Kies je voor een waterontharder, vraag dan eerst  offertes op die je naast elkaar legt. Zorg er bij een waterontharder op polyfosfaten ook voor dat je vooraf de reviews van klanten doorleest voor je tot aanschaf overgaat. Een goede waterontharder bespaart  je een hoop ellende maar een miskoop is nog veel erger.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat