Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

 Waterontharder levensduur Een waterontharder is een toestel wat je koopt met een aantal redenen. Niet  alleen wil je heerlijk zacht water hebben om te drinken, je wil het toestel ook terug verdienen. Dat is dan ook gelijk de reden waarom het belangrijk is dat je weet wat de levensduur van een waterontharder is. We keken voor je naar de levensduur van een waterontharder. We keken ook hoe je die kan verlengen zodat jij nog meer rendement uit jouw apparaat haalt.

*Tip: Direct weten wat de exacte prijzen zijn? Vul het formulier in en ontvang offertes van lokale specialisten. Vergelijk en bespaar ook tot 30%!

 

Weten hoe lang je doet met een waterontharder

Een fabrikant van een waterontharder gaat er vanuit dat je tot ongeveer 15 jaar met een dergelijk toestel kan doen. Dat wil zeggen dat men dit als een minimale levensduur ziet. In werkelijkheid kan je veel langer met een dergelijk toestel doen. Dat  doe je door een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen die we voor je zullen benoemen. Zodoende haal jij tot wel 25 jaar zacht water uit jouw waterontharder. Een waterontharder is immers een toestel wat je koopt om er lang plezier van te hebben.

 

Pas op voor vervuiling

Een waterontharder werkt in de meeste gevallen met regeneratiezout. Dat  wil zeggen dat er een zoutvat in het toestel zit waar iedere regeneratie een scoop of een schepje van wordt genomen. In andere gevallen is er sprake van tabletten waarmee wordt gewerkt. Deze manier biedt de voordelen dat er altijd precies genoeg zout wordt genomen uit het zoutvat om een oplossing mee te maken. Een nadeel is wel dat het altijd kan zijn dat er wat vocht bij het gedeelte van het schepje komt te zitten waardoor er een klontering ontstaat in het zoutvat. Een dergelijke klontering heeft tot gevolg dat er een onhygiënische situatie kan ontstaan waardoor de waterontharder minder goed gaat functioneren. Op die manier krijg je namelijk een toestel wat minder effectief wordt. Het zout vormt een steeds grotere klonter en daarnaast ontstaat  er een obstakel waardoor een goede regeneratie steeds slechter wordt. je moet dus een waterontharder regelmatig spoelen en reinigen om dit soort  zaken te voorkomen.

 

Onderhoud is van belang

De producent raadt aan om een waterontharder eens per jaar te laten onderhouden. Tijdens dit onderhoud zal de monteur de instellingen helemaal nalopen. Daarnaast wordt het zoutvat helemaal gereinigd en de waterontharder wordt gecontroleerd bij de timer. Dit onderhoud is van het grootste belang aangezien je niet alles zelf kan doen. Onderhoud wat jaarlijks wordt uitgevoerd verlengt de levensduur van de waterontharder. Er zullen maar zelden onderdelen hoeven te worden vervangen doordat  er van een relatief eenvoudige techniek gebruik wordt gemaakt. Wel  moet je eraan denken dat het regelmatig nalopen van alle bewegende delen ervoor zal zorgen dat een toestel soepeler blijft werken. Onderhoud voorkomt dus storingen in een waterontharder waardoor je een levensduur tot wel 25 jaar behaalt.

 

Regelmatig zout bijvullen is van belang

Het zoutvat van de waterontharder moet worden bijgevuld voor het echt helemaal leeg is. Dat voorkomt dat er een klontering op de bodem kan gaan ontstaan. Verder zorgt het  ervoor dat er geen situatie zal ontstaan waarin wordt geregenereerd zonder regeneratievloeistof. Op die manier krijg je geen toestanden waarin de harsbolletjes teveel kalk opnemen en dit niet meer kwijt kunnen. De meeste elektrische waterontharders hebben een venster waarop je kan aflezen hoe vaak er nog geregenereerd kan worden. Daarnaast zijn er waterontharders op wifi die een seintje geven naar jouw smartphone toe wanneer het regeneratiezout (bijna) op is. Dit is van groot belang om te voorkomen dat er problemen ontstaan met jouw waterontharder.

 

Kies het juiste vermogen

Je zou het niet zeggen maar een te klein vermogen van een waterontharder zorgt ervoor dat er te vaak moet worden geregenereerd. Een te korte cyclus in jouw huishouden zal ervoor zorgen dat de waterontharder sneller achteruit  gaat. Je moet er dus voor zorgen dat je een waterontharder koopt die het juiste vermogen heeft. Ga bij de aanschaf niet uit van het compacte model. Dit zijn vaak de toestellen voor een huishouden van 2 a 3 personen. Een correct vermogen zal ervoor zorgen dat een waterontharder eens per 24 uur hoeft te regenereren. Zo verleng je de levensduur van het toestel.

 

Laat de harsbolletjes vervangen

De harsbolletjes in de capsule hebben een bepaalde levensduur voor ze aan vervanging toe zijn. Niet iedere leverancier zal dit aangeven bij aanschaf. De levensduur ligt vaak rond de 15 jaar. Daarna neemt de werking van de harsbolletjes af. Wie de harsbolletjes laat vervangen – een onderhoudsmonteur kan dit voor je doen – zal de levensduur van een waterontharder met 5 tot wel 10 jaar verlengen als het niet langer is. Met een heel goedkope truc heb jij dus jaren langer profijt van zacht water.

 

Kies voor een A merk

Een waterontharder is een relatief kostbaar apparaat. Je doet er dan ook heel verstandig aan om te kiezen voor een A merk. Een goedkoop alternatief met een korte garantieduur is vaak een minder goede aanschaf. Een A merk is een aanschaf waarmee je jarenlang vooruit kan en waarvoor in geval

van nood ook reserve onderdelen te koop zijn. Een A merk koop je het beste nadat je eerst prijzen hebt vergeleken. Dat doe je door offertes naast elkaar te leggen. Op die manier zie je gelijk welke ontharder voor jou de beste keuze is.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat