Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Je kan met een waterontharder je jacuzzi in perfecte conditie houden. Een waterontharder verwijdert namelijk de schadelijke ionen van kalk uit je leidingwater, waardoor je jacuzzi streeploos schoon blijft en geen vervelende problemen zoals verstopping en defecten door kalkaanslag gaat vertonen. In dit artikel leggen we je uit welke waterontharders voor jacuzzi en zwembad de beste keus zijn. Er zijn namelijk nog al wat types op de markt en de terminologie daarvan kan verwarrend overkomen. Eerst even de basis: kalkionen in water hebben een negatieve invloed op zowel de conditie van je sanitair, witgoed en ruiten, als op je schoonmaakwerk en je huidconditie. De kalkionen komen overal waar water verhit wordt en verdampt – specifiek in witgoed, zwembad en jacuzzi dus. Om de ionen uit het water te filteren voordat ze hun schade kunnen aanrichting, is een waterontharder een prima investering. In dit artikel bespreken we de grote voordelen van het apparaat en leggen uit welke modellen er op de markt zijn. Zodat jij snel een slimme beslissing kunt maken.

Een waterontharder: de voordelen

Er zijn veel voordelen die het gebruik van zacht water voor je huis heeft. We kunnen ze niet allemaal opnoemen, maar als je nagaat voor hoeveel activiteiten je water in huis gebruikt krijg je een idee. De belangrijkste voordelen van zacht water uit een waterontharder voor jacuzzi, zwembad, sanitaire ruimtes, keuken en woonkamer zijn het ontbreken van kalkaanslag en altijd blinkende, schone ruiten, emaille, servies, kranen en glazen. Je muren en vloeren zijn altijd stralend wit en schoon als je een

waterontharder gebruikt. Behalve voor schoonmaken zorgt zacht water er ook voor dat duur witgoed (afwasmachines, wasmachines, koffiezetapparaten, waterkokers) en alle apparaten met een verhitter langer meegaan. De verhittingselementen  in deze apparaten worden namelijk gecoat met een dikke laag kalksteen door het gebruik van hard water. De elementen kunnen niet meer goed verhitten, maar verspillen stroom en branden na een gegeven tijd kapot. Dan is je apparaat defect, ver voor zijn natuurlijke levensduur afgelopen is. Door het installeren van een waterontharder lossen kalklagen op en functioneren je apparaten weer naar behoren

De prijs van een waterontharder

Wat moet een waterontharder kosten? Dat hangt af van één waardebepaler: de filterververser. Om goed te blijven werken ververst een waterontharder periodiek zijn eigen filter, waardoor kalk en andere resten verwijderd worden. Daarvoor is water en zout nodig. Nou kan die schoonmaak zuinig worden uitgevoerd, of nogal slordig. Tijdsgestuurde modellen gebruiken veel water en zout, maar zijn goedkoop in de aanschaf. Volumegestuurde waterontharders doen veel zuiniger aan, maar zijn gemiddeld 200 euro duurder dan de mechanische modellen. Ook verbruiken deze apparaten netstroom. Het is uiteraard aan jou om te beslissen welke waterontharder voor jacuzzi en zwembad geschikter is.

 

Verversing filter Zuinig? Flexibel? Elektrisch? Aanschaf
Tijdsgestuurd Nee Nee Nee 600-900 euro
Volumegestuurd Ja Ja Ja 800-1200 euro

 

De keuze voor een waterontharder

Wil je een eenvoudige machine die een kleine hoeveelheid water onthardt? Of voel je meer voor een luxe uitvoering met veel toeters en bellen? Dat is je eigen beslissing – een duurder model biedt veel opties die de zuinigheid en capaciteit van je machine verbeteren. Welke opties vind je terug in de catalogus? We hebben hier een lijstje van de populaire uitbreidingen voor waterontharders gemaakt. Zodat jij kan beslissen waarin je je geld wilt investeren.

  • Apparaten met een groter onthardingsvat kunnen meer zacht water opslaan. Ga van tevoren na hoeveel water je woning of pand per dag nodig heeft.
  • Waterontharders met een grotere doorstroomcapaciteit en een beter harsfilter kunnen meer liter zacht water per uur genereren. Dit geldt ook voor waterontharders die meerdere inlaten hebben.
  • Duo modellen bestaan uit twee verbonden onderdelen, terwijl compact modellen één machine vormen. Het eerste type ziet er wat onhandiger uit, maar kan over twee ruimtes worden opgesplitst, als ruimte een probleem vormt.
  • Duplex modellen hebben twee cilinders en zijn daardoor altijd in staat om water te ontharden. Simplex modellen hebben maar één cilinder en liggen soms noodgedwongen stil. In die tijd kan je zonder zacht water komen te zitten, als jij of je apparaten water innemen.
  • Er zijn uitvoeringen die op waterdruk werken. Andere typen hebben netstroom of batterijen nodig om te werken.

Adviezen voor een waterontharder

 

  • Vul op tijd het reservoir met onthardingszout aan. Omdat dit maar eens in de twee maanden (gemiddeld) gedaan hoeft te worden zou je dit kunnen vergeten en alsnog last krijgen van kalkaanslag in je huis. Een waterontharder kan geen kalkionen wegvangen uit leidingwater als er geen zout beschikbaar is. Als je een waterontharder voor je jacuzzi installeert, zet dan ook in je agenda dat je het zout tijdig aanvult.
  • Laat het onderhoud door een lokaal bedrijf verrichten. Niet alleen houd je het geld zo binnen de lokale economie, ook weet een specialist op het gebied van waterontharders wat de ideale instellingen van het apparaat zijn voor de lokale waterhardheid.
  • Ga na of er een tweedehands waterontharder te vinden is. Omdat waterontharders voor tientallen jaren mee moeten gaan, is de kwaliteit van gebruikte exemplaren vaak hoog. Als je een tweedehands waterontharder op de kop tikt en die even laat nakijken door een monteur, zul je zien dat je voor een zachte prijs vaak een uitstekende machine kunt krijgen die je nog jaren goed van dienst is.
  • Installeer om de zoveel jaar een nieuw kalkfilter. Kleine hoeveelheden kalk stromen via het riool weg tijdens de reinigingscyclus van het filter. Daarom is het sterk aan te raden om ongeveer elke zes jaar een nieuw kalkfilter, met een superieur soort hars, in je waterontharder te installeren. Daarmee voorkom je dat je machine aan kracht inboet.

 

Offerte aanvragen

De beste manier om een waterontharder voor jacuzzi of zwembad te kiezen is het vergelijken van offertes. Zo hoef je niet internet door te spitten op zoek naar het beste model voor de beste prijs. Laat de aanbieders naar jou komen in plaats van andersom: met een klik op de knop laat je vrijblijvend een aantal offertes van de grote dealers opsturen.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat