Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Heb je hulp nodig met je waterontharder instellen om je water zacht te maken? We leggen je graag uit hoe je waterontharder werkt, hoe die zich regenereert en wat de verschillen tussen duo en compacte waterontharders zijn. Een waterontharder is een apparaat om je water zacht te maken, vrij van kalk dus. Het kalk dat van nature in leidingwater zweeft, heeft desastreuze gevolgen voor je sanitair, witgoed en huidconditie. Een waterontharder verwijdert het kalk uit je water door het langs een harsfilter te leiden voordat het je huishouden binnenkomt. In het filter worden de schadelijke kalkdelen vervangen door het onschuldige natrium. Het resultaat is dat je in je huis alleen maar zacht water krijgt, wat veel gunstiger is voor het schoonmaken, de was, je dure apparatuur en je eigen gezondheid. Hier vertellen we je meer over de voordelen van zacht water, de prijzen van verschillende waterontharder en de types waterontharders op de markt. Zodat jij de beste keus kunt maken.

 

Voordelen van zacht water

 • Witgoed en andere apparaten gaan langer mee. Als je hard water gebruikt, zet het kalk erin zich af op de verwarmingselementen van witgoed. Uiteindelijk brandt dit element, dat oververhit raakt door de isolerende kalklaag, door. Tot die tijd is je stroomrekening merkbaar hoger door het verlaagde rendement van je witgoed, strijkijzer, koffiezetapparaat en waterkoker.
 • Je interieur, ruiten en serviesgoed hebben niet meer te lijden van doffe kalkaanslag en smerige randen. Dit komt het uiterlijk van je sanitair en de rest van je woning ten goede. Ook urenlang geboen met schuursponzen of gemene, schadelijke antikalkmiddelen is niet meer aan de orde.
 • Een soepele, gezonde huid en glanzend haar. De hoornlaag van je huid gaat jeukerig en droog aanvoelen door kalk en kan gaan schilferen. Er kunnen zelfs aandoeningen zoals eczeem optreden. Ook je haar verliest zijn natuurlijke glans. Je waterontharder instellen om zacht water te genereren maakt dit probleem verleden tijd.

 

De types waterontharders en wat ze kosten

De kosten van een waterontharder hangen van een paar verschillende zaken af, onder andere van het type apparaat. Om dit uit te legen moet je weten dat er af en toe regeneratie van het kalkfilter wordt uitgevoerd door een waterontharder. Sommige modellen doen dat na een vaste tijd, sommige pas na een bepaald volume water. Je kunt het laatste type waterontharder instellen om pas te regenereren als het echt nodig is, waardoor de machine veel zuiniger en efficiënter omgaat met reinigingszout en spoelwater. Op termijn is een volumegestuurde waterontharder dus beter voor het milieu en voor jouw banktegoed. Bij deze kosten hebben we niet de kosten voor het installeren besproken. Als je dat door een technicus laat doen rekent die zo’n 200 euro; het zelf doen is goedkoper, als je tenminste een beetje handig bent met leidingen en dergelijke aanleggen.

 

Regeneratie op basis van Installatiekosten Onderhoud per jaar Reinigingszout Kosten apparaat
Volume 200 60 20 700-1000
Tijd 200 100 60 600-800

 

Met zoveel verschillende aanbieders van waterontharders is het geen wonder dat er een groot scala aan apparaten beschikbaar is. De prijs loopt enorm uiteen en ook is er een reeks aan extra features die je waterontharder extra krachtig of zuinig maken. Ook zijn er verschillen in de duurzaamheid van de verschillende modellen. Daarom is het een goed idee om vóór je aanschaf te bekijken wat de speciale opties van sommige waterontharders zijn en of je daar misschien in wilt investeren. Bekijk bijvoorbeeld onderstaand lijstje. Als er niks tussenzit waar je warm van wordt kan je altijd nog besluiten om een goedkoop en eenvoudig model te bestellen.

 • Sommige waterontharders hebben een grotere capaciteit dan andere. Ze kunnen dus ook voldoende zacht water produceren voor grote huishoudens, bedrijven of hotels.
 • Een waterontharder kan werken op netstroom, op batterijen of puur op de waterdruk van de waterleiding. Dit is interessant als je wilt besparen op je stroomkosten.
 • Simplex modellen zijn redelijk netjes afgewerkt en hebben één enkele behuizing. Duo modellen hebben dat niet en hebben meer leidingen, maar het voordeel is dat je de twee grote onderdelen van de waterontharder (zoutreservoir en watercilinder) hier kunt splitsen. Je kunt ze zelfs in aparte ruimtes neerzetten als dat goed uitkomt.
 • Harsfilters verschillen ook in kwaliteit. Als je kiest voor een filter met veel hars van goede kwaliteit, dan kan je waterontharder meer liter zacht water per uur produceren. Ook is het spoelen daarvan zuiniger, omdat het minder vaak hoeft te gebeuren.
 • Bij bepaalde modellen kan je nauwkeurig het zoutverbruik van de waterontharder instellen. Daardoor gaat het apparaat zuiniger om met onthardingszout.

Een paar adviezen voor het gebruik van je waterontharder

 • Vergeet niet om zout bij te vullen. Als je zorgt dat je zouttank altijd gevuld is, zit je nooit meer zonder zacht water. Sommige mensen vergeten dat de machine zout nodig heeft om zijn werk te doen, al is het maar eens in de zoveel maanden. Omdat de waterontharder geen kalk kan filteren zonder onthardingszout, komen ze daar achter doordat er vervelende kalkresten en andere gevolgen van hard water optreden.
 • Installeer gewoon je eigen waterontharder. Het is, als je gebruik maakt van een paar instructies die makkelijk op internet te vinden zijn, helemaal geen grote opgave om je eigen waterontharder te instellen en aan je leidingen te monteren. Dat spaart je bovendien al gauw 200 euro aan kosten voor een monteur uit. Als je een beetje handig bent met klussen, overweeg dan om hier een dagje voor uit te trekken.
 • Gebruik geen schadelijke reinigers meer. Omdat je sanitair nu de beschikking heeft over zacht water, kan je het in het vervolg reinigen met een mild schoonmaakmiddel. Je hoeft niet meer urenlang te poetsen en agressieve kalkverwijderaars of bijtende azijn te gebruiken voor een schone badkamer.

Vraag hier vrijblijvende offertes op

Wij hebben een uitgebreide reeks aan offertes voor waterontharders in onze database. Wil je sneller een goede keuze kunnen maken en volgende week nog je waterontharder kunnen instellen? Vraag dan via onderstaande link offertes op en kom snel tot de beste beslissing.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat