Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Er zijn mooie deals voor een waterontharder van Hornbach. Hoe goed is zo’n waterontharder vergeleken met de apparaten van de concurrentie? Waterontharders zijn niet goedkoop, dus logisch dat je een slimme keus wilt maken. Om er zeker van te zijn dat je een goede investering doet, leggen we je verderop uit welke opties er zijn en wat de verschillen zijn tussen de types waterontharder. Dan kan je zelf bepalen of de waterontharders van Hornbach voor jou de goede keuze is. Eerst even wat een waterontharder doet. In leidingwater zit vaak een overmaat kalk opgelost. In je huis zorgt dit voor kalkaanslag, wat slecht is voor je dure huishoudelijke apparaten en het schoonhouden van je sanitair een vervelende klus maakt. Een waterontharder verwijdert met behulp van een ionenwisselaar de kalkdeeltjes en maakt het “harde” water “ zacht”, vrij van kalk dus. Om dit te doen zijn er verschillende types in omloop (simplex of duplex, compact of duo). De verschillen daartussen bespreken we zo meteen en we leggen je uit wat de voordeligste aanbiedingen zijn.

 

Waar een waterontharder van pas komt

  • Je huid wordt sneller droog en jeukerig als je je wast met kalkhoudend water. Het gebruik van zacht water maakt hem weer soepel en kalm.
  • Schoonmaken is veel fijner en kost aanzienlijk minder tijd, doordat je geen kalkafzettingen op kranen, badkuipen en muren meer hebt. Dit komt het uiterlijk van je sanitair ten goede.
  • Dan iets dat je minder goed ziet, maar wat uiteindelijk het belangrijkste is als je kijkt naar het geld dat je bespaart. Apparaten die water verhitten (vaatwassers, wasmachines, koffiezetautomaten, strijkijzers en meer) doen dat veel minder efficiënt met een dikke laag kalksteen op hun hitte-elementen. Zo ben je ongemerkt jaarlijks veel meer kwijt aan stroom dan die apparaten eigenlijk zouden moeten verbruiken. Ook maakt kalksteen apparaten met hitte-elementen kapot. Ver voordat ze vervangen moeten worden breken de hitte-elementen en is je apparatuur rijp voor de stort. Een waterontharder van Hornbach bespaart je dus op termijn heel veel geld.

 

De kosten voor verschillende waterontharders

Een waterontharder moet af en toe regenereren. Het filter wordt hierbij gespoeld met water en er wordt regeneratiezout verbruikt. Hierdoor komt het gefilterde kalk vrij van het filter en verdwijnt het riool in. De kosten van een waterontharder van Hornbach zijn voor een groot deel gebaseerd op hoe de machine deze regeneratie uitvoert. Een tijdsgebonden machine spoelt het filter met regelmatige tussenpozen schoon en gebruikt dus relatief veel zout en water. Volumegebonden versies spoelen het filter pas na een bepaald volume schoon, wanneer het dus echt nodig is. Voor die extra intelligentie betaal je wel meer: een volumegebonden machine is meestal zo’n 200 euro duurder, hoewel je dat geld er op de langer termijn dus wel uit haalt. Hier niet bij inbegrepen is de installatie van een waterontharder, wat je gemiddeld op zo’n 200 euro komt te staan bij een bekwame vakman.

 

 

Regeneratie

Elektriciteit Installatie Regeneratiezout  

Kosten

 
 

Tijdgebonden

Laag verbruik +- 200 euro Laag  

Vanaf 600 euro

 

Volumegebonden

Geen verbruik +- 200 euro hoog  

Vanaf 800 euro

 

Wat je kunt kiezen bij de aankoop

Wil je een zo goedkoop mogelijk type waterontharder van Hornbach? Of ben je op zoek naar een model met extra functies die je altijd genoeg zacht water leveren en nog zuinig met hun materiaal omgaan ook? Er zijn apparaten in de handel die heel handige extra opties bieden. Die hoef je niet allemaal aan te schaffen, maar het is de moeite waard om ze door te kijken. Dan kan je bij je aankoop beslissen welke versie waterontharder ideaal aan jouw wensen voldoet.

 

  • Duo modellen kunnen ook in kleinere woningen makkelijk aangebracht worden. Een duplex waterontharder heeft twee tanks, één voor het onthardingszout en de andere met het water. Als je om welke reden dan ook het apparaat in delen wilt neerzetten, bijvoorbeeld omdat je geen ruimte hebt voor een normale waterontharder (een simplex model, die uit één behuizing bestaat), dan is een duo model misschien interessant voor je.
  • De inhoud en het vermogen van een waterontharder bepaalt hoeveel zacht water je in huis hebt. Van tevoren is het goed om rekening te houden met het aantal mensen en apparaten dat gebruik gaat maken van zacht water. Dit kan je berekenen door de gegevens van je waterverbruik erbij te pakken. Zorg vervolgens dat het kaliber en de kracht van je waterontharder afgestemd is op deze behoefte.
  • Apparaten die duurder zijn hebben een langere levensduur. Ook hier geldt dat goedkoop duurkoop is. Hoe meer geld je bereid bent om te investeren in een waterontharder, hoe langer die mee gaat. Duurdere modellen zijn stevig gebouwd en kunnen tot 30 jaar lang hun werk doen, mits ze periodiek onderhoud krijgen.

 

Een paar tips om je waterontharder te optimaliseren

  • Voer je eigen onderhoud uit. Het is helemaal niet moeilijk om het onderhoud aan je waterontharder van Hornbach zelf te doen. Het hoeft maar eens per jaar gedaan te worden en het bestaat uit weinig meer dan het grondig reinigen en invetten van een aantal onderdelen.
  • Installeer je eigen waterontharder. Als je een beetje handig bent met klussen en (denkt dat) je een leiding kunt aansluiten, dan kan dit je zomaar 200 euro besparen. Kijk even online naar een filmpje of handleiding hoe je je waterontharder moet aansluiten en ga aan de slag. Succes!
  • Een tweedehands model kan prima bevallen. Online worden soms voor 100-200 euro gebruikte waterontharders aangeboden. Omdat deze apparaten tientallen jaren kunnen meegaan is het een prima optie om een tweedehands exemplaar te kopen, hem goed schoon te maken en er nog jarenlang plezier van te hebben.

Vraag vrijblijvend offertes aan

Wij geven je graag de beschikking over een uitgebreide database met de beste aanbiedingen voor waterontharders. Als je nog niet zeker weet of je een waterontharder van Hornbach wilt, of liever nog even doorzoekt, kunnen deze offertes je helpen om sneller een keuze te maken. Dat is veel minder werk dan het internet afzoeken naar de beste aanbiedingen. Met één klik op deze knop vraag je vrijblijvend een aantal interessante offertes aan.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat