Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Dat een waterontharder gezond is, is al een tijdje bekend. Eén van de vele problemen met hard water is dat het niet goed is voor je huid en je haren. Je huid gaat er stug en geïrriteerd van aanvoelen en het verergert huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis. Ook je haar wordt broos, dof en touwachtig. Dat komt allemaal door de effecten van hard kraanwater, dat veel magnesium- en kalkionen bevat. Die bevinden zich van nature in het leidingwater in veel delen van Nederland. Deze ionen veroorzaken kalkvlekken in huis, beschadiging van machines en dus ook problemen met de gezondheid. Gelukkig is het installeren van een waterontharder niet duur en het apparaat haalt de problematische ionen uit je kraanwater voordat ze schade aan kunnen richten. Wij vertellen je in dit artikel meer over de voordelen van een waterontharder, bespreken de opties van de verschillende soorten waterontharders en geven je een aantal gezonde en besparende tips.

 

De voordelen van een waterontharder

Waterontharders hebben veel verschillende positieve effecten op je huishouden en je leven. Water gebruik je immers op veel verschillende plekken, bij veel verschillende activiteiten.

  • Witgoed en andere apparaten gaan langer mee, omdat hun warmte-elementen snel doorbranden door kalkaanslag. Zo bespaar je geld op stroom en aanschaf van nieuw witgoed.
  • Een tweede punt is je interieur. Als je glanzende muren en sanitair wilt is ook hier een waterontharder een uitkomst. Vieze bruine of witte kalkkringen op je muren, wastafels, spiegels en elk ander oppervlak dat in aanraking komt met water, zijn geen pretje om te schoon te boenen. Kalkreinigers helpen, maar zijn vaak bijtend en giftig.
  • Tenslotte heeft zacht water een verjongend en kalmerend effect op je huid en je haar. Kalk uit hard water maakt je hoornlaag broos en geïrriteerd, waardoor medische problemen zoals rode huid, eczeem en psoriasis kunnen gaan spelen. Met een waterontharder merkt je dat je huid zachter en gezonder aanvoelt en ook je haar gaat weer glanzen.

 

Een waterontharder en je portemonnee

Wat een waterontharder kost is afhankelijk van de opties en de mogelijkheden van het apparaat. Als je belangrijkste criterium voor een waterontharder gezond leven is, kijk dan naar een duplex model: dit model heeft twee cilinders met waterfilters, zodat je op geen enkel moment zonder zacht water komt te zitten. Waterontharders moeten namelijk eens in de zoveel tijd hun filters spoelen om het kalk via het riool weg te spoelen. Een simplex model kan tijdens deze spoelmomenten geen zacht water produceren, een duplex model wel. Verder is het belangrijkste verschil tussen waterontharders of ze op basis van tijd of van volume hun filters spoelen. De tijdgestuurde modellen verbruiken daarbij relatief veel spoelwater en onthardingszout, wat duur is voor je portemonnee en slechter voor het milieu. De elektronische volumegestuurde modellen gaan zuiniger om met zout en spoelwater, maar hebben een hogere aanschafprijs. Hieronder zie je de verschillende opties uitgelegd in een tabel.

 

  Gebruik onthardings-zout Bijkomende kosten Prijs installatie Prijs gemiddeld
Tijdgestuurd model hoger laag €200,- €750,-
Volumegestuurd model laag hoger (stroom) €200,- €900,-

 

Handige extra modules

Wil je het maximale uit je investering halen? En zeker weten dat je waterontharder gezond water produceert, op elk moment van de dag? Dit zijn de extra toevoegingen, die vooral bij apparaten in de hogere prijsklassen gevonden worden.

Simplex of duplex – De duurdere duplex modellen zorgen ervoor dat je altijd zacht water in huis hebt. De simplex modellen kunnen geen zacht water bieden als ze hun filter schoonspoelen. De duplex variant heeft twee onthardingsfilters, waardoor er altijd eentje klaar staat om je water te ontharden.

 

Elektriciteit of niet – Er zijn waterontharders die werken op stroom. Andere hebben geen stroom nodig, maar kunnen werken door middel van waterdruk.

 

Efficiënt gebruik van zout – Sommige goedkopere apparaten gebruiken altijd een standaard hoeveelheid reinigingszout in de waterontharder. Andere kunnen de hoeveelheid zout die nodig is heel nauwkeurig berekenen, wat uiteraard de zuinigheid ervan ten goede komt.

 

Langer leven –  Goedkoop is duurkoop, geldt ook op het gebied van de levensduur van een waterontharder. Hoe meer je erin investeert, hoe langer het apparaat meegaat en je huis van zacht water kan voorzien. Kijk ook naar de betrouwbaarheid van het apparaat: waterontharders van een obscuur Chinees merk belanden eerder bij de stort dan die van een gerenommeerde brand.

 

Tips voor verantwoord gebruik

  • Voeg regelmatig onthardingszout toe. Dit hoef je maar een aantal keer per jaar te doen. Maar zodra het zout op is, is het ook echt op. En als je het vergeet bij te vullen, dan krijg je last van kalkaanslag. Zet het aanvullen van onthardingszout dus in je agenda en je hebt nooit meer het probleem dat er toch hard water uit de kraan komt.
  • Tweedehands waterontharders kunnen een goede investering zijn. Vaak vind je deze online al voor een kleine tweehonderd euro. Laat het apparaat daarna even nakijken door een monteur en goede kans dat hij nog vele jaren meegaat.
  • Stop met het gebruik van schadelijke bijtende schoonmaakmiddelen. Omdat je waterontharder gezond en kalkvrij water produceert, kan je met milde, biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen je huis toch goed schoonmaken.
  • Weet hoe hard je water is. De waterhardheid (in Duitse hardheidsgraden) is voor elke waterleidingmaatschappij op te vragen of online te vinden. Hiermee weet je precies hoe hard je water is en dus hoeveel zout je moet toevoegen per liter en hoe je je waterontharder het beste af kan stellen.

Wil je offertes bekijken?

Met zo veel dealers van waterontharders is het moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Er zijn mooie modellen te koop die standaard laag geprijsd zijn, maar ook tijdelijke aanbiedingen van een goed apparaat dat opeens als een koopje aangeboden wordt. Het is daarom slim om een eerlijke vergelijking te kunnen maken. In plaats van met veel moeite op zoek te gaan naar de websites van aanbieders, kan je hen vragen om je offertes op te sturen. Doe dat via ons en je krijgt meteen een stel offertes, waaruit je de beste waterontharder kan selecteren. Klik hier op de knop.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat