Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Waterontharder geel water Geel water. Het is iets wat er niet bepaald prettig uitziet en het nodigt ook niet uit tot drinken. Je kan onder meerdere omstandigheden met geel water te maken krijgen. We leggen je uit wat je eraan kan doen en hoe je het eventueel kan voorkomen.

 

 

*Tip: Direct weten wat de exacte prijzen zijn? Vul het formulier in en ontvang offertes van lokale specialisten. Vergelijk en bespaar ook tot 30%!

 

Geel of bruin water in de wijk

Er zijn van die momenten waarop er opeens in de hele buurt geel of bruin water uit de kraan komt. Dit heeft dan vooral met een storing te maken door werkzaamheden aan het waterleidingnet. Het kan zomaar voorkomen dat er geel water of juist bruin water uit de kraan komt doordat er een reparatie is geweest aan de waterleiding. Daarbij is een bepaalde hoeveelheid zand in het water terecht gekomen wat het  geheel een bruine kleur meegeeft. Het waterleidingbedrijf stuurt dan een bericht naar klanten dat  er een lichte maar onschuldige vervuiling in het water zit. Die verkleuring kan bruin of geel zijn. Het advies is aan jou dan om het water te koken voor je het daadwerkelijk gaat gebruiken om er koffie of thee mee te maken. Ook voor het maken van bijvoorbeeld babyvoeding moet het water dan eerst goed worden gekookt. Wanneer er bij jou opeens geel of bruin water uit de kraan komt, terwijl er geen waarschuwing was van het waterleidingbedrijf speelt er wat anders. Dan moet je op andere factoren gaan letten.

 

Geel water na een nieuwe boiler

Heb je een nieuwe boiler gekocht dan kan het zijn dat er opeens geel warm water uit jouw kraan komt. Dit is niet het geval bij iedere boiler overigens. We zullen straks uitleggen welke boilers hier gevoelig voor zijn. Sommige boilers hebben een bodem die gevoelig is voor onthard water. Hier zit een dun laagje regeneratiezout in. Dit water zal ervoor zorgen dat de bodem van een boilervat aangetast kan raken wat een gele reactie in het water teweeg brengt. Dit is iets waar je voor wordt gewaarschuwd door het bedrijf wat  de boiler aanlegt maar dat zal niet altijd het geval zijn. Het is in elk geval een goede reden om zaken als een boilervat en een waterontharder bij één en dezelfde installateur af te nemen wanneer je meerdere zaken nieuw laat plaatsen in je huis. Geel water bij een nieuwe boiler kan je namelijk voorkomen.

 

Houd de waterontharder een poos uitgeschakeld

Het  advies bij een waterontharder is dat je deze een poos uitgeschakeld houdt wanneer je net een nieuwe boiler hebt gekocht. Het gaat dan om een boiler die traag opwarmt zoals een zonneboiler of een boiler op stookolie. Deze boilervaten moeten eerst leidingen en een bodem hebben die geschikt zijn voor onthard water. De enige manier om dat effect te bereiken is dat er eerst een dun laagje kalk op de bodem moet komen. Dat laagje kalk bereik je dus door eerst een laag gewoon water onderin te laten staan. Wil je voorkomen dat  je geel warm water krijgt dan is dit dus een eerste vereiste.

 

Hoe wordt warm water geel

Werk je met een boiler die langzaam warm wordt en met onthard water met een zoutoplossing erin dan zal het warme water een gele kleur krijgen. Het gaat om een soort natuurlijke corrosie reactie in het water waar niets aan te doen valt. Wanneer je last krijgt van dit gele water doe je er dus heel verstandig aan om de waterontharder per direct uit te zetten en dit gedurende een aantal maanden zo te houden. De installateur van jouw boiler en van jouw waterontharder kan je hier meer over vertellen. Zo weet je zeker dat jij over een poos weer helder en onthard water krijgt uit jouw kranen.

 

Wat gebeurt er als je geel water niet aanpakt

Wie geel water ziet wanneer je warm water gebruikt moet goed oppassen. Je zal namelijk niet direct het gele water kunnen linken aan een andere boiler. Boilers kunnen tot 3 a 4 jaar na het plaatsen last krijgen van deze corrosie. Het zout in het vat heeft dan echter al een langere tijd de bodem aangetast. Wie dit probleem niet aanpakt krijgt op den duur te maken met lekkage in het boilervat. Dat wil zeggen dat de bodem van het vat zodanig is aangetast door het regeneratiezout in het  vat dat er schade is ontstaan aan het plaatmateriaal. Dit is uiteraard het laatste wat je wil. Je doet er dan ook goed aan om de eerste maanden inderdaad je waterontharder uit te zetten.

 

Wanneer je tussentijds toch onthard water wil

Moet jouw waterontharder uit maar wil je tussentijds toch onthard water dan zal je een tussenoplossing moeten zoeken. Die zijn er gelukkig volop al werken ze niet optimaal. De meest gekozen oplossing is die van de waterontharder met  aparte patronen. Er zijn waterontharders in de handel die je op één bepaalde keukenkraan kan plaatsen. In dit geval krijg je bijvoorbeeld je keuken nog wel onthard water waarmee je kan koken, drinken kan bereiden en de afwas kan doen. Dit systeem werkt  met een losse capsule die je onder de kraan hangt. Op die manier heb je enigszins onthard water. Een ander systeem verkrijg je via een Quooker kraan. Ook die kan je laten voorzien van een ontharder functie waardoor je onthard water krijgt. Op die manier heb je gedurende de maanden dat jouw waterontharder buiten werking is alsnog onthard water op bepaalde plekken.

 

Koop gelijktijdig

Met een goed advies van een installateur heb je geen gedoe met een boilervat wat opeens geel water levert. Je krijgt een goed advies bij de plaatsing van een boiler en een waterontharder. Door een advies van de installateur bespaar je dus aanmerkelijk en profiteer je bij een gelijktijdige installatie ook nog eens van een extra voordeel.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat