Een waterontharder is een toestel wat op meerdere manieren kan werken. Wie voor een dergelijke aanschaf gaat doet er goed aan om de gebruiksaanwijzing goed te bewaren naderhand. Dit komt altijd van pas wanneer er een storing is of wanneer jouw waterontharder een andere eigenaar krijgt. We keken voor je naar zaken die in een dergelijke gebruiksaanwijzing kunnen staan. Ook keken we naar belangrijke aandachtspunten bij een waterontharder.
Inhoud
Een eenvoudig toestel met een korte gebruiksaanwijzing
Het aantal opties van een waterontharder bepaalt altijd de grootte van de gebruiksaanwijzing. Een elektrische waterontharder met wifi heeft zodanig veel gebruiksmogelijkheden dat er een lijvige gebruiksaanwijzing bij hoort. Dit soort toestellen heeft behoorlijk wat opties waardoor er een hoop valt in te stellen. Daarnaast kan er aan een ingewikkeld apparaat ook een hoop ontregeld raken waardoor je flink moet inlezen wil je de waterontharder goed kunnen bedienen. Een eenvoudige waterontharder heeft een veel kortere gebruiksaanwijzing. Wanneer jij houdt van eenvoudige ´plug and play´ apparatuur die je eenvoudig aansluit waarna je er geen omkijken meer naar hebt kies je voor de simpelste versie. We hebben het hier over een mechanische waterontharder die op waterdruk werkt. Deze toestellen blinken uit in simplisme. Het gaat om een waterontharder die een cilinder heeft met harsbolletjes die geregenereerd wordt met een zoutoplossing. Dit vindt pas plaats nadat de harsbolletjes volledig zijn omgeven door kalk. De waterdruk neemt dan toe waardoor de regeneratie vanzelf in werking wordt gezet. Dit soort toestellen is niet storingsgevoelig. Je vindt er echter ook niks in de handleiding over het instellen van de regeneratie. Dit is namelijk iets wat automatisch gebeurt.
Het plaatsen van de waterontharder
Een waterontharder plaatsen is iets wat kinderlijk eenvoudig lijkt. Er zit altijd een installatie handleiding bij het toestel. Daaruit zou je kunnen opmaken dat je prima zelf een dergelijk apparaat kan installeren. In werkelijkheid blijkt dit niet zo te zijn. Een waterontharder installeren is iets wat je het beste aan de gecertificeerde installateur overlaat. In veel gevallen wordt er namelijk gewerkt met een combinatie van stroom en water in een toestel. Dat heeft tot gevolg dat er altijd een risico is van kortsluiting wanneer een dergelijke waterontharder niet vakkundig wordt geplaatst. Daarnaast moet er bij het plaatsen van een ontharder altijd worden gekeken naar de eisen die het waterleidingbedrijf eraan stelt. Zo moet een waterontharder altijd goed op het riool worden aangesloten. Het regeneratievocht met afvalstoffen moet immers goed worden afgevoerd zonder dat het schade kan aanrichten aan het milieu. Verder moet er een terugstroombeveiliging worden aangebracht. Dit is een ventiel wat verplicht is gesteld door het drinkwaterbedrijf. In dit geval wordt voorkomen dat er regeneratievocht in het waterleidingnet kan terecht komen wanneer de waterdruk achter de watermeter een keer wegvalt. Zodoende weet je zeker dat er geen schade aan het waterleidingnet kan worden aangebracht door jouw waterontharder. Een laatste aspect wat bij het plaatsen hoort is het installeren van een of meerdere bypasses. Het gaat hier om een aantal leidingen waardoor er alsnog water in jouw leidingen kan komen tijdens een regeneratie of bij een storing in jouw waterontharder.
Een aanwezigheid van stroom
Voordat er een waterontharder wordt geplaatst is het in veel gevallen noodzakelijk dat er een stroomaansluiting aanwezig is. Dit is iets waar je niet te licht over moet denken. Een stroomaansluiting moet namelijk een goed geaarde versie zijn. Het gaat immers om een aansluiting waar een apparaat op wordt geplaatst wat bij een regeneratie even een hoeveelheid stroom nodig heeft. De stroomaanvoer moet bovendien constant zijn omdat er ook een timer in de waterontharder zit gebouwd. De timer geeft aan wanneer de regeneratie gaat plaatsvinden. Dit is iets wat niet zomaar ontregeld mag worden. Er moet dus een constante hoeveelheid stroom aanwezig zijn. Daarnaast wordt in situaties met stroom en water altijd ontraden om een aansluiting met een stekkerdoos of een verlengsnoer te realiseren. Een goed stopcontact in de buurt is dus een eerste vereiste. Is dit niet aanwezig dan kan je vooraf een stopcontact door een elektricien laten plaatsen.
Een sterk wifi signaal
Kies je voor het optimale comfort bij een waterontharder dan kies je voor een toestel met een wifi ontvangst. Het gaat hier om een toestel wat je aansluit op het wifi netwerk in je huis. Een dergelijke waterontharder is op afstand programmeerbaar en uit te lezen. Handig wanneer je zeker wil weten dat de regeneratie op een gunstig moment plaatsvindt. Je kan ook op afstand zien of het zoutvat moet worden bijgevuld. Veel moderne waterontharders geven via de wifi een seintje naar de app wanneer je het zout moet komen bijvullen en wanneer er een storing in het apparaat is. Je moet voor een dergelijke waterontharder wel een stabiel wifi signaal hebben. Dit is niet altijd even vanzelfsprekend aangezien waterontharders nogal eens in een kastje of onder de grond in de kruipruimte worden weg gewerkt. Goed om hiernaar te laten kijken voor de installatie plaatsvindt.
Schakel een installateur in
Schakel altijd een installateur in voor een waterontharder. Dat doe je door eerst offertes te vergelijken. Op die manier zie je gelijk welke leverancier en waterontharder voor jou de beste keuze is.
Geschreven door: Kosten-waterontharder.be