Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Drinkwater is van een goede kwaliteit; je kan het Nederlandse water zo uit de kraan drinken zonder dat je het eerst moet koken. Toch zitten er ook nadelen aan het Nederlandse leidingwater. Een van de grote nadelen is wel het feit dat er calcium en magnesium in zit. Deze twee mineralen zijn nodig om te voorkomen dat de legionella bacterie kan gaan broeien in het drinkwater. Ze zorgen echter ook voor een aantal praktische problemen.Het kalk in het leidingwater tast een aantal zaken in jouw huis behoorlijk aan waardoor zacht water geen onnodige luxe is.

Nieuw witgoed kopen is kostbaar

Het witgoed van tegenwoordig wordt gemaakt om een levensduur van 10 a 15 jaar te hebben. Veel wasmachines halen deze leeftijd echter niet. De meeste wasmachines begeven het na 5 a 7 jaar. De reden hiervan ligt aan het water in jouw huis. Het leidingwater wat langs het verwarmingselement stroomt zorgt voor een laag kalkaanslag op het verwarmingselement. Dat kan vervolgens op den duur zijn warmte niet meer kwijt. Hierdoor gaat jouw wasmachine kapot, met een kostbare reparatie of een vervanging tot gevolg. Dat zijn uitgaven die je liever niet hebt.

Een waterontharder die ontzorgt

Een waterontharder is een veel verkochte oplossing voor dit probleem. Het is een systeem wat met twee cilinders werkt. De ene cilinder reinigt het leidingwater door kunstharskorrels die het kalk aan het water onttrekken. De tweede cilinder bevat natriumoplossing waarmee tijdens de regeneratie de kunstharskorrels worden gespoeld. Dit proces heet de regeneratie. Een dergelijk apparaat neemt jou dus flink wat zorgen en kosten uit handen, waardoor je van een investering mag spreken. De waterontharder heeft echter in de originele versie ook een aantal nadelen.

  • Een regeneratie op één vast moment. Veel waterontharders van de oude generatie hebben een regeneratie die op één vast moment plaatsvindt. Dit is doorgaans aan het einde van een dag, wanneer je net met de avondspits zit in je huishouden zit. Het kan ook zijn dat de regeneratie altijd juist plaatsvindt tijdens de ochtendspits waardoor je opeens met een verlaagde waterdruk onder de douche staat.
  • Een regeneratie met teveel zout. Een regeneratie teveel zout kost niet  een hoop zout wat je in het zoutvat moet vullen; Wanneer je echter te maken hebt met een regeneratie na erg hard water is het juist frustrerend om te zien dat het kalk alsnog niet weg is doordat er te weinig zout is gebruikt. Het kalk moet dus worden afgestemd op het gebruik en op de waterhardheid.
  • De hoeveelheid spoelwater is onevenredig. Het vat met natriumwater bevat een bepaalde hoeveelheid water. Die hoeveelheid wordt naderhand gebruikt om de kunstharskorrels te spoelen. Er is echter vaak sprake van een onevenredige hoeveelheid water die verbruikt en afgevoerd wordt in het riool. Daardoor kom je met een hoger waterverbruik te zitten.

De voordelen van Fleck 5600

Fleck 5600 is de nieuwe generatie waterontharders die op een unieke manier afrekent met deze problemen. Het verschil zit hem in de kleppen die bovenop de waterontharder gemonteerd zitten. We hebben de voordelen op een rij gezet.

  • Een regeneratie op een getimed moment. In overleg met de installateur bepaal jij wat het beste moment is om de kunstharskorrels te regenereren. Je zit dus niet met een regeneratie tijdens een piekmoment in de watervraag.
  • Een regeneratie met precies genoeg zout. Een regeneratie die met teveel zout wordt uitgevoerd geeft een onaangenaam zoute smaak aan het leidingwater. De regeneratie die met de Fleck 5600 wordt uitgevoerd bevat niet teveel natrium waardoor de smaak van het water beter is. Bovendien doe je langer met het natrium in het zoutvat van je waterontharder.
  • Een regeneratie met een lage hoeveelheid spoelwater. Het spoelwater wat bij de Fleck 5600 gebruikt wordt is minder qua hoeveelheid dan bij een ander model waterontharder. Daardoor is jouw waterverbruik wel iets meer dan bij een systeem zonder waterontharder maar niet zo dramatisch veel meer dan bij een andere waterontharder van de oude generatie.

De kosten van Fleck 5600

We deden navraag van de adviesprijzen van Fleck 5600 en kwamen tot de volgende antwoorden:

Wat voor type Fleck 5600 koop je Aantal liters in kunstharsbollen cilinder Prijs
4L SXT 4 liter 1150 euro
6L SXT 6 liter 1160 euro
10L SXT 10 liter 1195 euro
14L SXT 14 liter 1295 euro
18L SXT 18 liter 1345 euro
22L SXT 22 liter 1395 euro
30L SXT 30 liter 1445 euro
50L SXT 50 liter 1595 euro

 

Bepaal welke Fleck 5600 jij koopt

Het model Fleck 5600 wat bij jou past bepaal je aan de hand van de volgende factoren:

  • Het aantal personen in jouw huishouden. Het aantal personen in jouw huishouden bepaalt voor een groot deel wat voor model Fleck 5600 je nodig hebt. Hoeveel meer personen in jouw huishouden, hoeveel meer zacht water je nodig hebt op een piekmoment.
  • De waterhardheid. De hardheid van het water bepaalt het model waterontharder. Heb je hard water en wil je niet meerdere keren per dag een regeneratie hebben, dan zal je een groter model waterontharder moeten kopen.

Hoeveel harde cash betaal jij

Voor zacht water wil jij niet teveel harde cash betalen natuurlijk. Daarom is het een goed idee om eerst offertes op te vragen voordat je tot aanschaf overgaat. Dat doe je met deze button. Je krijgt een aantal offertes om te vergelijken. Dat levert jou gelijk een flink voordeel op.

 

 

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat