Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Drinkwater in Nederland is van een goede kwaliteit. Wie op vakantie naar het buitenland gaat valt doorgaans één verschil op. Je moet in het buitenland doorgaans drinkwater kopen in flessen. Wil je het vanuit de kraan kunnen drinken, dan zal je het eerst moeten koken. Dit is een tussenstap die niet iedereen graag neemt en vandaar dat het bronwater grif van de hand gaat in deze landen. Je wrijft je dan ook in de handen wanneer je beseft dat je dit bronwater in eigen land alleen voor de luxe koopt. Toch is dit niet helemaal waar; het drinkwater in Nederland heeft jouw hulp nodig.

Kalk in het drinkwater

Het drinkwater in Nederland bevat meerdere mineralen die zijn toegevoegd om ervoor te zorgen dat het drinkwater niet zal gaan rotten in jouw leidingen. Tegen legionella zit er in het drinkwater onder andere calcium en magnesium. Deze twee stoffen binden zich echter aan elkaar in jouw leidingen waardoor je kalkmoleculen in het drinkwater ziet. Die kalkmoleculen zie je niet tijdens het nuttigen van het water, maar je ziet ze bijvoorbeeld wel als er een klein laagje water onderin een glas verdampt. Je ontdekt een wit laagje onderin het glas; kalk. Dit kalk krijg jij dus in behoorlijke waarden binnen terwijl je een glas water drinkt.

Hoe een waterontharder jouw water in conditie houdt

Kalk in het drinkwater, daar zit je doorgaans niet op te wachten. Je hebt er namelijk flink wat extra werk door. Zo moet je bij kalk altijd extra je glazen schoonpoetsen als je ze hebt gewassen. Bovendien moet je bij kalk er altijd op bedacht zijn dat het in jouw apparatuur gaat zitten. Wie ooit een kostbare reparatie heeft gehad aan zijn wasmachine door een verkalkt verwarmingselement is overtuigd van het belang van een waterontharder. Dit is een apparaat wat jouw drinkwater in een goede conditie houdt terwijl je er minder werk aan hebt om je huis schoon te maken.

De werking van een ontharder

Een waterontharder is een apparaat wat op een heel eenvoudige manier jouw drinkwater onthardt. Deze werking gaat volgens de volgende stappen:

  • Een waterontharder met twee cilinders. De waterontharder heeft twee cilinders. De ene cilinder is gevuld met kunstharskorrels. Deze korrels hebben de eigenschap dat ze kalk aantrekken. Het leidingwater stroomt door deze cilinder heen.
  • De cilinder met natriumoplossing. De tweede cilinder bevat een natriumoplossing. Dit is een middel wat gebruikt wordt om de kunstharskorrels te spoelen op het moment dat het leidingwater ervoor heeft gezorgd dat de korrels verzadigd zijn.
  • De regeneratie vindt plaats. Op het moment dat de regeneratie plaatsvindt spoelt het natriumwater uit de tweede cilinder door de eerste cilinder heen. De kunstharskorrels worden gereinigd en er blijft een onschuldig laagje natrium achter op de korrels. Het kalkwater spoelt weg naar het riool.
  • Het natriumwater wordt aangevuld. Vanuit het zoutvat op de waterontharder wordt nieuw natriumwater aangemaakt voor de volgende regeneratie. Daarna herhaalt de cyclus zich.

Het ongemak van een waterontharder

Wie een waterontharder heeft aangeschaft ontdekt al snel dat dit systeem niet alleen voordelen kent. Er zitten namelijk ook nadelen aan dit systeem. Het probleem zit in het moment waarin de regeneratie plaatsvindt. Dit is het moment waarop de waterdruk wegvalt en je met een dip komt te zitten. Het harde water stroomt via een bypass gedurende een periode van ongeveer een half uur. Wanneer dit zorgt voor een dip in de piekmomenten zoals bijvoorbeeld in de ochtend ontstaan er klachten. Niemand zit immers te wachten op een te lage waterdruk tijdens de spits in huis. Dit is dan ook het meest voorkomende ongemak. Wie een ontharder heeft zit met een probleem. Gelukkig valt hier wat aan te doen.

Hoe je met een ‘slimme klep’ altijd genoeg druk hebt

Fleck5600 sxt heeft een slimme klep die op de waterontharder zit gemonteerd. Deze klep moet worden ingesteld door een monteur. Daardoor wordt het moment van de regeneratie uitgesteld tot een dalmoment. Deze ‘slimme klep’ voorkomt dus terugvallende waterdruk in jouw leidingen. Je doet dus een extra uitgave bovenop de waterontharder die je al hebt om voor extra comfort te zorgen.

Hoeveel kost de Fleck 5600 sxt

Deze slimme klep is te koop in de vakhandel en we kwamen zonder installatiekosten tot de volgende prijsopgaven:

Wat voor product koop je Specificaties Prijs
Fleck 5600 sxt Waterontharder met slimme klep die je op de waterontharder monteert. Prijs exclusief montagekosten Vanaf 1150 euro
Fleck 5600 sxt montage Montagekosten van de Fleck 5600 sxt door een gecertificeerd monteur Vanaf 195 euro

 

Geef niet teveel uit voor een Fleck waterontharder

Een Fleck waterontharder is een ideaal apparaat maar het is wel wat duurder dan een ander model. Vraag daarom eerst offertes op voordat je tot aanschaf overgaat. Het zorgt ervoor dat jij voor een nette prijs een goed bij jou passende waterontharder aanschaft.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat