Het leidingwater in ons land is van een zodanig goede kwaliteit dat je het niet hoeft te koken. Dat geeft te denken wanneer je advertenties ziet over een waterontharder. Dergelijke apparaten worden vaak in het buitenland geproduceerd. ‘logisch’ denk jij dan. Ze zijn immers bedoeld voor de buitenlandse consument. Toch is het in eigen land niet echt luxe om een waterontharder te kopen. We hebben een aantal hardnekkige fabels rondom een waterontharder voor je op een rij gezet.
Inhoud
- 1 Fabel: Ons drinkwater is goed genoeg om gelijk te drinken
- 2 Fabel: Bronwater is prima in staat om leidingwater te vervangen
- 3 Fabel: Een waterontharder is slecht voor het milieu
- 4 Fabel: Bronwater is goed voor het milieu
- 5 Fabel: Door een waterontharder stijgt je bloeddruk
- 6 Fabel: een waterontharder zorgt voor legionella in het leidingwater
- 7 Fabel: een waterontharder is weggegooid geld
- 8 Feit: prijzen vergelijken loont
Fabel: Ons drinkwater is goed genoeg om gelijk te drinken
Het is een fabel om te denken dat jouw drinkwater goed genoeg is. Er zit niet een zodanig hoog gehalte aan schadelijke stoffen in dat het uitgekookt moet worden. In het buitenland zit vaak nog een hoog chloorgehalte in het water waardoor filteren en ontharden noodzakelijk is. Het water in eigen land bevat echter wel flink wat calcium, natrium en medicijnresten. Het is dus niet noodzakelijk om het drinkwater te filteren en te ontharden, maar het is wel aan te raden. Niet voor niets wordt altijd gevraagd door gezondheidsorganisaties om het drinkwater wat je voor babyvoeding gebruikt eerst te koken.
Fabel: Bronwater is prima in staat om leidingwater te vervangen
Wellicht ben of ken jij wel zo’n persoon die wekelijks liters bronwater zonder koolzuur in huis haalt om te drinken. Bronwater kan je immers uitstekend gebruiken als vervanging van leidingwater. Feit is bij dit product dat het niet altijd in Nederland toegestane stoffen bevat om als leidingwater te worden gebruikt. De afwezigheid van calcium is een voordeel van bronwater maar dat heb je ook wanneer je een waterontharder aanschaft. De afwezigheid van medicijnresten kan je eveneens bereiken met een waterontharder.
Fabel: Een waterontharder is slecht voor het milieu
Een waterontharder reinigt het water en voert vervolgens het kalkwater af naar het riool. Je zou denken dat door dit principe het rioolwater nodeloos wordt vervuild. Feit is dat dit anders ligt. Het kalk wat anders met het leidingwater wordt weggespoeld haal je nu eerst eruit waarna het alsnog in het riool belandt. Je belast het riool dus niet nodeloos extra. Bovendien houd je met hard water wat je gebruikt de noodzaak van vele reinigingsmiddelen in het drinkwater in stand. Doordat je veel zeep en anti kalk middelen moet gebruiken om het huis schoon te houden belandt dit mede in het riool. Een waterontharder is dus niet slecht voor het milieu, maar juist goed.
Fabel: Bronwater is goed voor het milieu
Drink je bronwater, dan verwacht je dat je daarmee goed doet aan het milieu. Wie die mening aanhangt mag gerust kijken naar de verpakking van het bronwater in kwestie. Dat zit vaak in plastic flesjes, die vervolgens in het milieu belanden. De plastic laag die op de oceanen ligt bereikt steeds vaker het nieuws. Deze ‘plastic soep’ wordt veroorzaakt door alle plastic flesjes die we met ons meedragen en vervolgens weggooien na gebruik. Bronwater is dus wel lekker, maar niet goed voor het milieu.
Fabel: Door een waterontharder stijgt je bloeddruk
Een waterontharder vervangt het kalk in het leidingwater door een onschuldige hoeveelheid natrium. Veel mensen pleiten echter tegen de waterontharder doordat het de inname van natrium verhoogt. Feit is dat de hoeveelheid natrium die je tot je neemt voor slechts twee procent uit het drinkwater komt. De overige 98 procent komt uit ander eten wat je tot je neemt. Het staat dus niet in verhouding. Wie zijn bloeddruk wil verlagen doet er dan ook goed aan om de natrium inname te verlagen. Door het eten van voedsel waar minder natrium in is verwerkt.
Fabel: een waterontharder zorgt voor legionella in het leidingwater
De stoffen calcium en magnesium die in het leidingwater zitten voorkomen samen dat legionella zich in het leidingwater kan vestigen. Er wordt dan ook beweerd dat onthard water – wat deze stoffen niet meer bevat – legionella zal veroorzaken in het leidingwater. Dit blijkt niet het geval te zijn. Legionella ontstaat pas in het drinkwater wanneer het bijvoorbeeld door een vakantie lange tijd in je leidingen heeft gestaan. Ook niet onthard water moet je eerst laten lopen uit je kraan na een vakantie. Datzelfde geldt voor onthard water. De waterontharder kent bovendien een vakantiestand om dit soort problemen te voorkomen. Een waterontharder zorgt dus niet voor legionella in jouw leidingwater.
Fabel: een waterontharder is weggegooid geld
Dit is wellicht nog wel de meest hardnekkige fabel van allemaal dus we bewaarden hem tot het einde. Een waterontharder zorgt ervoor dat het kalk uit jouw water verdwijnt. Daardoor ben je veel minder tijd kwijt aan het huishouden, maar ook ben je minder geld kwijt aan schoonmaakmiddel. Anti kalk middel is namelijk heel kostbaar. Je hebt ook meer zeepproducten nodig om je huis te reinigen en het witgoed in je huis gaat het snelste kapot door kalk in het water. Je bespaart dus op den duur een hoop met een waterontharder. Feit is dus: een waterontharder is een investering.
Feit: prijzen vergelijken loont
Een waterontharder is een kostbare investering en daarom is het aan te raden om eerst de prijzen te vergelijken. Dat doe je met deze button. De offertes die je daarna ontvangt mag je vergelijken; je berekent daardoor in één oogopslag jouw voordeel.
Geschreven door: Kosten-waterontharder.be