Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Je zou het niet zeggen, maar het water wat  uit jouw kraan stroomt is behoorlijk hard. Wanneer je kijkt naar het kalk wat op de douchewand in jouw badkamer zit ontdek je al heel snel dat er meer in het drinkwater zit dan je zo zou denken. Een land waar men daar over kan meepraten is Engeland. Het water wat in Engeland uit de kraan komt is behoorlijk hard. Sterker nog; in Engeland moet je het water koken voordat je het kan nuttigen. In het drinkwater zit onder andere kalk, maar ook chloor in een hoge dosis. Het is dan ook niet voor niets dat velen die in Engeland kraanwater drinken last krijgen van hun ingewanden. Gelukkig kent men in Engeland de oplossing voor hard water; de ‘water softener’.

Een waterontharder die meer doet

De ‘water softener’ zoals je die in Engeland koopt doet meer dan alleen het kalk uit het water filteren. Het apparaat houdt zich ook bezig met het verwijderen van andere stoffen uit het drinkwater. Voor het verwijderen van die andere mineralen en chemicaliën zit er een extra filter in de water ontharder gebouwd. Daarmee komen we gelijk op een punt aan; een waterontharder die je koopt voor de Engelse markt zal het in Nederland veel minder goed doen dan gehoopt.

Een waterontharder die niet past in het Nederlandse systeem

De Engelse waterontharder die je onder andere bij Amazon kan kopen past helaas niet in het Nederlandse systeem. We hebben op een rij gezet waar je op moet letten bij de aanschaf.

  • De stroomaansluiting. Koop je een waterontharder die met een timer werkt, dan zal er een stekker aan zitten. Die stekker is niet geschikt voor het Nederlandse stroom netwerk. Je zal dus een andere stekker op de apparatuur moeten zetten. Ook het voltage is anders; daardoor is een adapter geen overbodige luxe. Lastig om dit in te bouwen op een waterontharder die de hele dag aan zal staan.
  • Het installatiemateriaal. De waterleiding in Engeland is anders van opbouw dan die in Nederland. Je hebt dan ook ander installatiemateriaal nodig om de waterontharder aan te sluiten op het Nederlandse waternet. Op zich zijn dit aanschaffen die nog te overzien zijn, maar de vraag blijkt bij dit alles; zijn al die aanpassingen het voordeel wel waard wat je behaalde bij de aanschaf van jouw ‘water softener’.
  • De filters. Het aantal filters in een Engelse waterontharder is uitgebreider dan bij een Nederlandse waterontharder. Je haalt veel meer stoffen uit het leidingwater dan er eigenlijk nodig is. Daardoor kom je op den duur in de knel met de waterontharder. Je krijgt water wat niet voldoet aan de Nederlandse standaards waardoor onder andere legionella vrij spel kan krijgen in jouw huis.

Waarom mensen een Engelse waterontharder kopen

Wie deze nadelen op een rij zet zal zich heel serieus afvragen waarom mensen massaal een waterontharder in Engeland kopen. We hebben hun argumenten op een rij gezet.

  • Je hebt meer keuze. Inderdaad, de keuze in Engeland voor een waterontharder is uitgebreider dan die in Nederland. De reden daarvan is heel eenvoudig; door de kwaliteit van het Engelse drinkwater heeft nagenoeg ieder huishouden een waterontharder nodig. Altijd het drinkwater uitkoken voordat je het kan nuttigen is niet aan iedereen besteed en altijd flessenwater kopen wordt op den duur ook een kostbare aangelegenheid.
  • De prijs is veel lager. De prijs van een waterontharder is inderdaad veel lager dan in Nederland. De reden daarvan is vergelijkbaar met zojuist genoemd. Water softeners worden in een veel hogere oplage gemaakt, waardoor de prijs automatisch een stuk lager is. De vraag is dan ook wederom of die lagere prijs opweegt tegen de meerkosten die je moet maken voor een aansluiting op jouw waterleiding.

Hoeveel ben je kwijt voor een Nederlandse waterontharder

We deden navraag naar de kosten voor een Nederlandse waterontharder. We kwamen tot de volgende bevindingen.

Wat voor type waterontharder koop je Samenstelling huishouden Hardheid water Prijs vanaf
Waterontharder twee cilinders. 1 t/m 4 personen Gemiddeld 795 euro
Waterontharder twee cilinders 5 t/m 9 personen Gemiddeld 1295 euro

 

Hoe is de prijs van een waterontharder opgebouwd

Hoeveel je betaalt voor een waterontharder bepaal je voor een groot gedeelte zelf door keuzes die je maakt. We hebben de factoren die de prijs bepalen voor je op een rij gezet.

  • Hoe hard is het drinkwater. Check altijd voordat je een waterontharder gaat aanschaffen de hardheid van het drinkwater in jouw regio. Onder andere in het grensgebied zal je doorgaans harder water hebben. Dat heeft te maken met de zuiveringsinstallatie die gebruikt wordt en met de materialen die aan het water worden toegevoegd voor de zuivering. Water wat harder is dan gemiddeld vraagt om een waterontharder met een hoger vermogen. De prijzen die we hier boven vermelden gelden voor een waterontharder met een gemiddeld vermogen.
  • Hoeveel personen in jouw huishouden. Het aantal personen in een huishouden speelt een grote rol bij de aanschaf van een waterontharder. Een waterontharder voor 1 t/m 4 personen mag dan goedkoper zijn dan die van 5 t/m 9 personen; ga niet een waterontharder voor een te klein huishouden kopen. Je koopt dan uit spaarzaamheid een waterontharder die een te laag vermogen levert. Op de piekmomenten in het verbruik van water heb je dan een te lage waterdruk. Daar zit niemand op te wachten.

Hollandse spaarzaamheid is oké

Het is prima om niet teveel te willen betalen voor jouw waterontharder. Door op deze knop te klikken vraag je gelijk meerdere offertes op om te vergelijken. Je bent op die manier nooit teveel kwijt voor een waterontharder, terwijl je wel de juiste kwaliteit koopt.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat