Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

De apparatuur in je huishouden is een kostbare aanschaf. Een vaatwasser is dan ook een apparaat wat je niet vaak hoopt aan te schaffen. Ondanks al het schoonmaakwerk wat jij besteedt aan een vaatwasser sneuvelt dit apparaat vaak ver voor de datum die daarvoor staat. De reden hiervan stroomt door de waterleidingen van jouw huis. We hebben het over het leidingwater wat uit jouw kranen stroomt. Hoe je dit kan voorkomen gaan we je in dit stukje vertellen.

De uitwerking van hard water

In Nederland is het water op veel plaatsen behoorlijk hard. Dat houdt in dat er een hoop calcium en magnesium in het water zitten die zich aan elkaar kunnen binden. Dit harde water bevat veel kalk; het logische gevolg van calcium wat zich bindt aan magnesium. Hard water wat door jouw vaatwasser heen stroomt laat op meerdere plekken schade achter. De eerste plek waar je deze schade ontdekt is het verwarmingselement. Dit verwarmingselement zal op den duur zoveel kalk aantrekken dat het zijn warmte niet meer goed kan afgeven. Als gevolg daarvan zal de vaarwasser doorbranden, waarbij de vervanging van het verwarmingselement inclusief alle installatiematerialen nodig is.

Vaat die vuiler uit de vaatwasser komt

Een tweede probleem wat je veelvuldig ziet bij de vaatwasser is wel dat de glazen vuiler uit de vaatwasser komen dan ze erin gaan. Ze hebben een wittige waas die zich niet gemakkelijk laat verwijderen. Je bent daardoor genoodzaakt om na het gebruik van de vaatwasser je glazen nog extra met een glazendoek schoon te wrijven. Op die manier is glazen wassen in de vaatwasser een klus die veel mensen maar liever overslaan. Ook deze wittige waas komt door het kalk wat in het harde water zit. Hoewel tabletten voor in de vaatwasser een anti kalk middel bevatten zal dit niet genoeg zijn. Dit anti kalk middel is namelijk afgestemd op een lage waterhardheid; iets wat in Nederland maar zelden voorkomt.

Voorkom extra werk

De vaatwasser zou het apparaat bij uitstek moeten zijn wat jou een hoop werk uit handen neemt. Wanneer dit in de praktijk niet zo blijkt te zijn is het goed om te weten dat je hier wat tegen kan doen. We hebben voor je op een rij gezet wat de mogelijkheden zijn om te voorkomen dat hard water jou een hoop extra werk bezorgt.

  • Een waterontharder met twee cilinders. De waterontharder met twee cilinders is de manier bij uitstek om permanent af te rekenen met hard water. Je plaatst dit apparaat bij voorkeur in een keukenkastje. Het is een apparaat wat in één cilinder kunstharskorrels heeft. Die kunstharskorrels trekken kalk aan en dat hecht zich aan de korrels. Na ongeveer een dag moeten de kunstharskorrels worden gespoeld omdat ze verzadigd zijn. Dat gebeurt met natriumwater wat in de andere tank zit. Het natriumwater spoelt de korrels kunsthars en vervolgens wordt het kalkwater in het riool geleid. De kunstharskorrels worden voorzien van een laagje natrium wat weer met het water wordt meegegeven. De cyclus is rond.
  • Een waterontharder met een magneet. De goedkoopste oplossing om jouw vaatwasser in een goede conditie te houden is met een sterke magneet. Deze klem je om de waterleiding heen die naar de vaatwasser toe leidt. De sterke magneet voorkomt dat calcium en magnesium zich aan elkaar zullen hechten binnen een straal van 3 meter. Op die manier heb jij het voordeel van zacht water in jouw waterontharder, terwijl je niet de hoge kosten hoeft te maken die je wel maakt bij een waterontharder zoals we die eerder omschreven.

Hoeveel kost een waterontharder voor jouw vaatwasser
We informeerden naar de kosten van een waterontharder die je in combinatie met een vaatwasser kan gebruiken. We kwamen tot de volgende bevindingen.

Wat voor waterontharder koop je Installatiekosten ja/nee Geschikt voor welke waterhardheid Prijs vanaf
Waterontharder met twee cilinders op basis van natriumwater Ja, reken op de helft van de prijs van de waterontharder als meerkosten Vanaf gemiddelde waterhardheid 785 euro
Waterontharder met magneet Nee; doe je zelf Vanaf gemiddelde waterhardheid 29,95 euro

 

Hoe is de prijs van een waterontharder voor jouw vaatwasser opgebouwd

Hoeveel je betaalt voor een waterontharder voor jouw vaatwasser bepaal je voor een groot deel zelf aan de hand van keuzes die je maakt. We hebben ze op een rij gezet.

  • Welke apparaten staan er nog meer in je huis. Heb je naast een vaatwasser nog meer apparaten in je keuken staan die snel veel water eisen zoals bijvoorbeeld een Quooker kraan, dan zal je gebaat zijn bij een snelle doorloop van het kraanwater. Kies in dat geval voor een waterontharder die het harde werk aankan. Bezuinig in dat geval absoluut niet op het vermogen van de waterontharder.
  • Wat is de hardheid van het leidingwater. Leidingwater wat een gemiddelde hardheid heeft kan je ontharden met een waterontharder met een gemiddeld vermogen. De bovenstaande prijzen gaan over een waterontharder met een gemiddeld vermogen. Heb jij een hogere waterhardheid dan zal je waarschijnlijk een hoger vermogen waterontharder nodig hebben. Je bent dan meer kwijt.

Hoeveel betaal jij voor een schone vaat

Een schone vaat is iets waar jij het liefste niet de hoofdprijs voor betaalt. Het is dan ook aan te raden om eerst offertes op te vragen voordat je een waterontharder koopt. Dat doe je met deze button. Je ziet gelijk hoeveel je kan besparen en dat kan flink oplopen.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat