Emmen is een woonplaats waar het water tamelijk hard is. De hardheid van water heeft te maken met de hoeveelheden kalk die in het leidingwater zitten wanneer het uit jouw kraan stroomt. Die hardheid is opgedeeld in de gradaties zacht, tamelijk hard, behoorlijk hard en erg hard. Wie dit leest ziet dus gelijk dat het met het drinkwater in Emmen goed gesteld is. Het water bevat wel kalk, maar niet in een dramatisch hoge verhouding. Je kan het dan ook prima drinken zonder dat er gezondheidsrisico’s aan verbonden zijn.
Inhoud
Minder overlast aan jouw apparatuur
Woon je in Emmen, dan zal je minder overlast ervaren aan jouw huishoudelijke apparatuur. Je zal niet snel een defecte wasmachine hebben doordat het verwarmingselement defect is geraakt. Evenmin zal je te maken krijgen met waterleidingen waar een kalklaag in is blijven zitten. Wel zal je te maken krijgen met zaken zoals een koffiezetter die ontkalkt moet worden. Het is weliswaar in een mindere mate, maar ook een geringe hoeveelheid kalk in leidingwater moet goed worden opgevangen. In dit geval heb je weliswaar minder anti kalkmiddel nodig maar het blijft noodzakelijk voor het goed functioneren van je koffiezetter.
De onmiskenbare nadelen van hard water
Hard water, zelfs in een geringe mate, heeft een aantal onmiskenbare nadelen. We hebben ze voor je op een rij gezet.
- Slecht nieuws voor de gevoelige huid. Door het aantal chemicaliën in het drinkwater krijgen steeds meer mensen last van een gevoelige huid. Dat houdt in dat je schrale droge plekken kan krijgen, zelfs wanneer jij je huid enkel met drinkwater reinigt. Zeep bevat doorgaans ook harde chemicaliën waardoor je uitslag en eczeem kan krijgen.
- Een minder goede smaak. Veel mensen kopen zich suf aan bronwater. De reden hiervan is heel eenvoudig. De smaak van de chemische toevoegingen aan het drinkwater mis je wanneer je bronwater drinkt. Het bronwater is gefilterd van deze stoffen waardoor het beter smaakt. Het is wel een kostbare smaak. Wanneer jij dagelijks een half literflesje bronwater drinkt gebruik je 365 maal één flesje a gemiddeld 0,35 euro. Je bent daardoor op jaarbasis
127,75 euro kwijt aan bronwater. - Kalkspettertjes op de vaat. De glazen die je in de vaatwasser wast zullen altijd een bepaald aantal kalkspettertjes hebben. Dat is geen aantrekkelijk gezicht. Daarnaast is het extra werk want je moet de glazen altijd met de glazendoek gaan afnemen na het wassen in de vaatwasser.
Hoe een waterontharder zijn geld oplevert
Een waterontharder kan zomaar een flinke uitgave zijn. Toch is het een investering wanneer je bedenkt dat een waterontharder zichzelf altijd weer terug verdient. We hebben voor jou gekeken hoe een waterontharder zijn geld terugverdient.
- Je eigen bronwater. Met een waterontharder heb jij thuis je eigen bronwater. Het heeft geen bijsmaak en bevat geen schadelijke stoffen. Je bespaart dus de kosten van bronwater en zal weinig behoefte meer hebben aan andere frisdranken wanneer jouw eigen water zo goed smaakt.
- Geen anti kalk middel. Anti kalk middel is een kostbaar schoonmaakmiddel. Ook als toevoeging aan de vaatwasser voor de glazen is het een prijzig iets. Je bespaart deze kosten wanneer jij de hardheid van het drinkwater in jouw huis weet terug te brengen naar 0 Duitse Hardheid.
- Bespaar de kosten van de wasstraat. Doordat je veel minder zeep nodig hebt om je auto te wassen en je geen onthard water van de wasstraat nodig hebt bespaar je flink op de kosten van de wasstraat.
Hoeveel ben jij kwijt voor een waterontharder
We keken naar de prijs van een waterontharder voor gebruik in Emmen. We kwamen tot de volgende bevindingen.
Wat voor soort waterontharder schaf je aan | Gezinsgrootte | Waterhardheid | Prijs |
Waterontharder met twee cilinders | 1 t/m 4 personen | Tamelijk hard | Vanaf 795 euro |
Waterontharder met twee cilinders | 5 t/m 9 personen | Tamelijk hard | Vanaf 1495 euro |
Waterontharder met magneet | 1 t/m 10 personen | Tamelijk hard | Vanaf 169 euro |
- Waterontharder met twee cilinders. Dit systeem reinigt het leidingwater met twee cilinders. De ene cilinder bevat kunstharskorrels. Deze korrels trekken het kalk aan uit het leidingwater terwijl het door de cilinder stroomt. Wanneer de kunstharskorrels verzadigd zijn zal er een regeneratie plaatsvinden. Op dat moment stroomt er natriumwater door de kunstharskorrels heen. Daarbij worden de kunstharskorrels ontdaan van kalk en voorzien van een klein laagje onschadelijk natrium. Daarna wordt het kalkwater afgevoerd naar het riool waarbij de cyclus opnieuw begint.
- Waterontharder met magneet. Een systeem met magneet zorgt ervoor dat de calcium en magnesium in het drinkwater zich niet met elkaar kunnen binden. Daardoor stroomt er binnen een straal van 3 meter vanaf de magneet geen hard water uit de kraan; de stoffen in het drinkwater blijven gelijk.
Kijk uit hoeveel je betaalt
Ga je een waterontharder kopen kijk dan goed naar de prijs daarvan. Dat doe je door eerst offertes op te vragen. Dat doe je met deze button. Je krijgt gelijk meerdere offertes in je mailbox om te vergelijken. Dat kan jou gelijk een interessante besparing opleveren.
Geschreven door: Kosten-waterontharder.be