Waterontharders zijn er in een hoop verschillende uitvoeringen. De Duo 7 is een waterontharder die behoorlijk populair is. Het gaat om een waterontharder die gemaakt is voor een klein huishouden. Dat biedt behoorlijk wat voordelen. Daarnaast gaat het om een waterontharder die bestemd is voor kleine ruimtes. We keken voor je naar het verbruik wat bij een dergelijke ontharder hoort. Ook keken we naar de gebruikte techniek.
Inhoud
De prijs van een Duo 7 waterontharder
Een Duo 7 waterontharder koop je vanaf 975 euro. Het gaat hier om een prijs die exclusief de installatiekosten is. Die komen er namelijk nog los bij. Installatiekosten kunnen behoorlijk oplopen afhankelijk van de situatie ter plekke bij jou thuis. een installatie wordt doorgaans uitgevoerd door een gecertificeerd installateur. Er wordt immers gewerkt met een combinatie van stroom en water. Wie een Duo 7 ontharder koopt doet dit meestal via de installateur die de installatie zelf zal komen uitvoeren.
Voor welk waterverbruik is de Duo 7 bedoeld
De Duo 7 is een waterontharder die is bedoeld voor huishoudens die een waterverbruik tot 100 m3 hebben. Het gaat hier dus om een 1 tot 2 persoons huishouden. Wanneer je zeker wil weten dat dit toestel voor jou geschikt is controleer je dus eerst via de jaarafrekening je waterverbruik. Is jouw waterverbruik veel hoger dan 100 m3 per jaar dan moet je er rekening mee houden dat de regeneratie vaker moet plaatsvinden. Daarnaast weet je dan zeker dat het zoutverbruik behoorlijk hoog zal gaan worden en dat je regelmatig met een lage waterdruk zit. Een Duo 7 is dus een waterontharder voor mensen met een lager verbruik.
De werking van de Duo 7
De duo 7 is een waterontharder die bestaat uit twee delen. Het ene deel is de cilinder met harsbolletjes. Het andere deel is een zoutvat. Het deel met de harsbolletjes is waar het water doorheen stroomt. Dit gedeelte houdt het kalk in het water tegen. Het kalk komt aan de harsbolletjes te zitten en in ruil voor de kalkdeeltjes wordt er een beetje regeneratiezout meegegeven aan het water. Op die manier ontstaat er een geheel waarbij er een stabiel water ontstaat wat niet kan gaan rotten in de waterleidingen. Na ongeveer 6 dagen vindt er een regeneratie plaats. Dat wil zeggen dat er een spoeling plaatsvindt. Bij deze spoeling worden de harsbolletjes gespoeld met regeneratievloeistof die is aangemaakt met zout uit het zoutvat. Het afvalwater verdwijnt naar het riool en er blijft een deel regeneratiezout achter. Daarna begint de cyclus opnieuw.
Twee aparte delen
De Duo 7 is een waterontharder die bestaat uit twee delen. Het ene deel bevat de cilinder met harsbolletjes en het andere deel bevat het zoutvat. Door die twee aparte delen is de waterontharder relatief gemakkelijk te plaatsen. Het toestel neemt weinig ruimte in. De waterontharder heeft een hoogte van nog geen 52 centimeter. Daarmee valt het in de categorie compacte toestellen. Door het aparte zoutvat in het toestel is vullen behoorlijk gemakkelijk. De waterontharder plaats je bij voorkeur op een van de plekken die de fabrikant aangeeft. Daarbij mag je denken aan een technische ruimte of een trapkast. Ook een bijkeuken of en meterkast behoren tot de mogelijkheden. In veel gevallen wordt ook gekozen voor de kruipruimte.
De ideale locatie voor een Duo 7
Qua ruimte neemt een Duo 7 niet heel veel plek in. toch is er iets waarmee je rekening moet houden bij de aanschaf. Een Duo 7 is namelijk een toestel wat bij de regeneratie relatief veel geluid maakt. De spoeling van de harsbolletjes geeft een bepaald geluidsvolume en de afvoer van het regeneratiewater eveneens. Wanneer het toestel in een ruimte staat opgesteld die onder een bodem zit of in bijvoorbeeld een lege kast kan het zomaar zijn dat deze kast of vloer als een klankkast gaat functioneren waardoor er een onaangenaam geluid door je huis heen trekt. Je zal er dus goed aan moeten denken dat er geen geluidsoverlast in je eigen huis ontstaat. Een installateur van jouw waterontharder zal ervoor zorgen dat de waterontharder op een veilige plek komt te staan. Zodoende heb jij wel zacht water zonder overlast.
Aandachtspunten bij de installatie van een Duo 7
Een Duo 7 aansluiten is iets wat je niet zomaar zelf moet gaan doen. Het gaat om een toestel waar aan het waterleidingsbedrijf nogal wat eisen stelt bij de installatie. Een van die punten is dat er een terugstroombeveiliging moet worden geplaatst na de watermeter. Bij de installatie van een waterontharder is een terugstroombeveiliger verplicht bij veel waterleidingbedrijven. De reden is dat er bij een waterontharder rekening mee wordt gehouden dat er een waterdruk is achter de watermeter. Wanneer dit door een storing niet zo is kan er vervuild spoelwater in het waterleidingnet belanden. Een dergelijke terugstroombeveiliger voorkomt dit. Daarnaast worden er meerdere bypasses geplaatst. Bypasses hebben als functie dat er nog gewoon hard water jouw huis kan komen tijdens een regeneratie. Ook wanneer er een storing is in het toestel komt er nog water jouw huis binnen.
Geschreven door: Kosten-waterontharder.be