Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Waterontharder Consumentenbond De consumentenbond is een organisatie die er alles voor doet om consumenten een miskoop te besparen. Men is altijd alert op zaken waar jij je geld beter niet aan kan uitgeven. Ook kijkt men naar het goed functioneren van apparatuur en de prijs daarvan. We hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet waar jij je voordeel mee kan doen. We keken ook waarom sommige waterontharders niet  werken en anderen juist wel.

*Tip: Direct weten wat de exacte prijzen zijn? Vul het formulier in en ontvang offertes van lokale specialisten. Vergelijk en bespaar ook tot 30%!

 

Een waterontharder die niet werkt

Niets is zo frustrerend als een aanschaf die niet blijkt te werken. Het is dan ook een heel goed idee om een waterontharder te kopen die wel goed werkt. Er zijn meerdere versies in de handel en de ene werkt inderdaad een stuk beter dan de andere. Een goed voorbeeld van een waterontharder die in de praktijk niet blijkt te werken is de magneet . Een magneet wordt om de waterleiding heen gekoppeld en daarbij wordt ervoor gezorgd dat binnen een bepaalde afstand het calcium en magnesium in leidingwater zich niet kunnen binden. Op die manier ontstaat  er geen kalkaanslag. Dat effect houdt vol zolang het water in de leidingen staat binnen een bepaalde afstand van de magneet. Zodra het water in contact met zuurstof komt zal het kalk zich weer gaan hechten waardoor je alsnog een douchewand met kalk krijgt. Ook wanneer het water in de leidingen buiten een bepaalde straal komt zal het kalk zich weer gaan hechten. Het is door dit soort miskopen dat waterontharders de naam hebben dat ze niet werken. In de praktijk blijkt dit niet zo te zijn. Je moet alleen wel het juiste type kopen.

 

Een waterontharder die wel werkt

Naast de eerder genoemde modellen die hun werk niet blijken te doen zijn er ook genoeg waterontharders die wel goed werken. Het gaat hier om waterontharders die werken met regeneratiezout. De apparaten zijn wel behoorlijk duurder dan de magneten die we eerder noemden en het zelf monteren is een no go. Feit is wel dat een waterontharder met regeneratiezout daadwerkelijk het kalk uit het leidingwater halen waardoor er zacht water ontstaat in je huis. Het regeneratiezout zorgt ervoor dat het kalk uit de waterontharder wordt weggespoeld terwijl er een laagje zout achterblijft op de harsbolletjes in de capsule om het water in je huis te stabiliseren. Deze waterontharders zijn er in meerdere varianten die we voor je zullen toelichten.

 

Een waterontharder die je overal kan plaatsen

Een veelgehoorde klacht is dat je een waterontharder niet zomaar overal kan plaatsen in je huis. Je hebt er stroom voor nodig en wifi. Dat is in een aantal gevallen zo maar niet  in alle gevallen. Wanneer jij geen stroom en internet hebt in bijvoorbeeld een kastje of in de meterkast kan je alsnog prima een waterontharder installeren. Er zijn namelijk ook genoeg modellen die werken zonder stroom of internet. Deze waterontharders werken mechanisch,  op waterdruk dus. Het gaat hier om waterontharders die worden geplaatst op plekken waar geen van deze mogelijkheden is. Een mechanische waterontharder werkt  relatief eenvoudig. Er wordt gebruik gemaakt van een cilinder met  harsbolletjes en een cilinder met een zoutoplossing. De harsbolletjes houden het calcium uit het water tegen en geven op hun beurt een beetje zoutoplossing mee aan het leidingwater. Zodra de harsbolletjes helemaal zijn omgeven met calcium wordt de waterdruk in de cilinder te hoog. Op dat moment  vindt mechanisch de regeneratie plaats. Na de regeneratie is de waterontharder weer klaar voor gebruik. Een groot voordeel van dit systeem is dat er geen stroom nodig is en ook geen wifi. Een nadeel is dat je de regeneratie niet kan timen.

 

Een waterontharder die luxueuzer is

Een waterontharder van het type wat we zojuist benoemden is relatief spartaans en ook niet altijd even handig. Er zijn modellen in de handel die luxueuzer zijn. Daarbij mag je bijvoorbeeld denken aan een waterontharder die je wel op het stroomnet aansluit. Deze modellen hebben een regeneratie moment wat je kan timen. De installateur zal dit voor jou instellen. Daarnaast hebben ze een venster waarop jij kan uitlezen of er bijvoorbeeld een storing is in de waterontharder. Deze waterontharder heeft het praktische nadeel dat je  er een stroomaansluiting voor moet realiseren. De voordelen zijn echter legio. Deze waterontharder biedt jou hoog comfort. Een voorbeeld van een waterontharder met het hoogste comfort is de waterontharder die op de wifi moet worden aangesloten. Deze waterontharder is niet alleen volledig programmeerbaar, er wordt een seintje naar jouw mobiele apparaten op wifi gestuurd wanneer bijvoorbeeld het regeneratiezout op is. Op die manier dient  het gemak de mens.

 

Een waterontharder is duur

Dit hoeft uiteraard niet altijd zo te zijn. Voor de eerste versie die we benoemden geldt dat goedkoop duurkoop is maar dat is niet voor alle waterontharders zo. Je doet er goed aan om eerst prijzen te vergelijken voor je tot investering overgaat. Dat doe je via offertes die je ontvangt van lokale en regionale bedrijven. Op die manier bespaar je aanmerkelijk.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat