Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Waterontharder condensEen waterontharder is een toestel waarbij je te maken kan krijgen met een aantal praktische problemen bij de installatie. Een van die problemen is condens op de waterontharder. Op zich niet heel vervelend maar wel wanneer de vloer onder de ontharder hier gevoelig voor is. We keken voor je naar het ontstaan van condens op de waterontharder. We keken ook naar wat je eraan kan doen. Voor elk probleem is een oplossing beschikbaar.

*Tip: Direct weten wat de exacte prijzen zijn? Vul het formulier in en ontvang offertes van lokale specialisten. Vergelijk en bespaar ook tot 30%!

 

Weten hoe de condens ontstaat

Je zal niet op iedere waterontharder condens aantreffen. Sommige waterontharders hebben echter een zoutvat wat buiten het apparaat zelf zit. Dat heeft een heel logische reden. Het zout van je waterontharder wil je altijd kunnen aanvullen zonder dat je er moeilijke manoeuvres voor hoeft uit  te halen. Dat wil zeggen dat je een losstaand apparaat altijd zo zal moeten plaatsen dat het zoutvat op de best bereikbare plek zit. Dit is waar het probleem zit.  Niet  de waterontharder zal condens gaan vormen aan de buitenkant  maar wel het zoutvat. De oorzaak van de condens leggen we verder uit.

 

Het samengaan van warm en koud zorgt voor condens

Daar waar warm en koud samen gaan zal je in veel gevallen condens vorming krijgen. Dat zie je vooral aan het feit dat er een laagje aanslag ontstaat aan de buitenkant van het zoutvat in bepaalde situaties. Je mag dit vergelijken met de omgekeerde werking van een auto waar  condens ontstaat op de ruiten aan de binnenkant wanneer je in een vochtige situatie met  meerdere mensen in een koude auto gaat zitten. Er ont staat een laagje wasem waardoor de ramen beslaan. Bij condens op een  is het dus zo dat er een temperatuurverschil ontstaat tussen de temperatuur in het  zoutvat en de buitenlucht.

 

Locaties waar condens kan optreden

Lang niet alle waterontharders zullen in iedere omstandigheid voor condens gaan zorgen. Er zijn uiteraard bepaalde plekken waar dit niet zo zal zijn. We maken een plek van locaties voor de waterontharder waar je condens kan aantreffen op het zoutvat.

  • Een waterontharder in de meterkast. De meterkast is vaak een zodanig warme locatie dat het al snel warm is in de meterkast . Er staat bepaalde apparatuur die voor een wat hogere temperatuur zorgt. daardoor zal er condens optreden aan de buitenkant van het zoutvat. Het warmteverschil tussen het aangevoerde leidingwater en de meterkast is te hoog. Een ruimte die op kamertemperatuur is, is vaak  net wat te warm. Een meterkast is dan ook een ideale oplossing qua ruimte en wifi bereikbaarheid maar verder is het een plek waarbij je maatregelen moet treffen.
  • Een waterontharder in een kast. Een aparte kast op de gang zal hetzelfde probleem bezorgen als een waterontharder in de meterkast. Een waterontharder in een kast kent ook het temperatuurverschil waardoor er condens zal gaan optreden op het zoutvat. Ook hier geldt dat je, in het belang van jouw kastje en de waterontharder zelf een oplossing moet treffen.

Een plek zonder condens

Wie een plek voor de waterontharder wil hebben zonder condens doet  er goed aan om te zoeken naar een plek waar je de waterontharder eenvoudig kan plaatsen zonder dat er een te groot temperatuurverschil is. Een dergelijke plek vind je vooral onder de grond. Onder het kruipluik, vlak bij de hoofdkraan, is de beste locatie. Je zal er dan wel voor moeten zorgen dat het zoutvat op een plek zit die goed bereikbaar  is. Een waterontharder onder het kruipluik moet je dan ook niet te ver wegstoppen. En je moet de ontharder niet in de buurt van een geïsoleerd gedeelte plaatsen.

 

Een waterontharder beschermen

Een andere manier om te voorkomen  dat er condens ontstaat op je zoutvat is dat je een thermische bescherming aanbrengt. Er bestaan speciale hoezen die je over een zoutvat  heen kan aanbrengen. Op die manier krijg je een zoutvat wat niet  vatbaar is voor de warmte van buitenaf. De inhoud van het zoutvat blijft op dezelfde temperatuur als het  water wat de waterontharder binnen komt. Deze  hoezen zijn online te koop waardoor je gemakkelijk je waterontharder, het zoutvat en het kastje waar in jouw toestel staat kan beschermen.

 

Kies de juiste plek samen met de expert

Een waterontharder laten plaatsen is vakwerk. Juist  door het feit  dat veel mensen zelf een dergelijk toestel gaan plaatsen kunnen er praktische problemen optreden. Een goede installatie door een expert voorkomt dit soort tegenvallers. Een zoutvat met condens kan immers voor flink wat ongemak en vochtproblemen gaan zorgen. Wie een ontharder koopt doet er goed aan om een installateur in te schakelen. De installateur is in staat om een toestel zo te plaatsen dat vocht en stroom op een veilige manier samen komen. Een installateur zal vooraf met jou samen de optimale plek in je huis bepalen waardoor jij het volledige rendement uit een waterontharder haalt. Zodoende verdient een installateur zichzelf terug.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat