Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Waterontharder bij watermeterEen waterontharder is een toestel wat steeds vaker wordt gekocht. Het  gaat daarbij om een apparaat waarbij het  heel nauw luistert waar het wordt geplaatst. We kijken voor je naar  een waterontharder die bij de watermeter wordt geplaatst. Wat  zijn de voordelen en waar moet je aan denken.

*Tip: Direct weten wat de exacte prijzen zijn? Vul het formulier in en ontvang offertes van lokale specialisten. Vergelijk en bespaar ook tot 30%!

 

Een dringend advies vooraf

Een waterontharder plaatsen is geen klus die je zelf moet gaan uitvoeren. Hoewel er een installatie omschrijving wordt mee geleverd moet je dit niet zomaar zelf gaan doen. Een installatie handleiding is er voor de installateur. Dat komt doordat een waterontharder plaatsen geen klus voor een amateur is. Wanneer je gaat werken aan de waterleiding van je huis komen vaak stroom en water bij elkaar in de buurt. Een installateur is opgeleid om deze klussen te kunnen uitvoeren. Dit wetende is het goed om de nu volgende informatie door te nemen.

 

Weten welk deel van jou is bij de waterleiding

De watermeter is de plek waar de waterleiding jouw huis binnen komt. het vormt de grens van een belangrijk punt. Het is namelijk de grens tussen de plek die van het waterleidingbedrijf is en jouw eigen huis. Alles wat voor de watermeter zit is van het waterbedrijf. Alles wat daarna zit is van jou. Tenzij wanneer je een huurhuis hebt. In dat  geval is het deel na de watermeter van de huisbaas. Wanneer je een waterontharder gaat plaatsen doe je dit dus altijd in het gedeelte van jezelf, ofwel het deel na de watermeter. Het hoeft niet vlak na de watermeter te zijn maar dit is in veel gevallen wel de beste plek. Ga in geen geval voor de watermeter aan het werk. Dit is iets wat voor behoorlijke schade kan zorgen bij het waterleidingbedrijf, en het is zelfs illegaal.

 

Een terugstroombeveiliging

Wie een waterontharder laat plaatsen moet daarbij altijd een terugstroombeveiliging laten plaatsen. Dit is een ventiel wat voorkomt dat het regeneratievocht terug kan stromen het waterleidingnet in. een waterontharder wordt iedere 24 uur geregenereerd. Dat wil zeggen dat met een regeneratiezoutoplossing de harsbolletjes in de eerste cilinder worden gespoeld. Daarbij komt regeneratie afvalwater vrij wat wordt afgevoerd naar het riool. Daarbij wordt er wel vanuit gegaan dat  er achter de watermeter  genoeg waterdruk is. Het kan natuurlijk altijd zijn dat  er een storing is waardoor er tijdelijk geen waterdruk is. In dat geval zou het afvalwater niet in het riool stromen maar het loopt terug in de waterleiding. Op die manier krijgt een volgend adres afvalwater te verwerken waardoor een storing kan ontstaan. In dit geval ben jij strafbaar. Dat is de reden waarom waterleidingbedrijven niet blij zijn met  de vele waterontharders die er momenteel worden geplaatst. Een terugstroombeveiliging voorkomt dat dit water kan terugstromen in het leidingnet. Het  is een verplichte stap bij het installeren van een waterontharder maar wanneer je dit zelf gaat doen wordt deze stap gemakkelijk overgeslagen. Goedkoop blijkt in dat geval vaak duurkoop.

 

Bypasses bij de waterontharder

Een waterontharder moet je nooit direct na de watermeter plaatsen. Ook dit heeft zo zijn reden. Een heel belangrijke reden is dat er bypasses moeten worden geplaatst bij de waterontharder. Dit zorgt ervoor dat er ook tijdens een regeneratie nog gewoon water jouw huis binnen kan komen. Hoeveel bypasses er worden aangelegd hangt af van jouw waterverbruik en de grootte van jouw huishouden. Je wil uiteraard niet dat de wasmachine opeens geen water meer  heeft tijdens een wasprogramma. De bypasses moeten uiteraard niet uitkomen bij het gedeelte voor de watermeter. Dat is immers het gedeelte wat niet van jou is. Zorg ervoor dat de bypasses dus beginnen in het gedeelte na de watermeter.

 

Een aftakking is handig

Heb je een buitenkraan bij je huis dan moet je er goed aan denken dat je tuin hard water heeft voor de groei en bloei van het groen. Dat wil zeggen dat je dus niet eerst het kalk uit je leidingwater moet gaan filteren voor je het naar je tuin afgeeft. Een aftakking na de watermeter is dus het handigste om ervoor te zorgen dat er hard water in jouw tuin komt. Zat  die aftakking al in jouw waterleiding, zorg er dan voor dat aftakking wordt verplaatst  of dat de waterontharder na de aftakking komt te staan. Op die manier weet je zeker dat de tuin nog gewoon hard water krijgt in de zomerperiode. Had je nog geen buitenkraan en geef  je in de zomer jouw tuin water via de kraan in je huis, zorg dan alsnog voor een buitenkraan om deze reden.

 

Kies de plek met zorg

De locatie van een waterontharder kies je met zorg. Houd er rekening mee dat het toestel tijdens de regeneratie behoorlijk wat geluid produceert. Dat komt vooral door trillingen die worden doorgegeven. Gaat het om trillingen onder de grond doordat  de waterontharder onder het kruipluik is geplaatst, dan moet je er rekening mee houden dat de ruimte bij het kruipluik als een klankkast zal gaan functioneren. Je kan dan tijdens de regeneratie een heel indringend geluid horen in je huis. De installateur zal met jou samen de beste plek voor de waterontharder in jouw huis zoeken.

 

Kies na een vergelijking

Een waterontharder kies je nadat je eerst  prijzen naast elkaar hebt gelegd. Dat doe je door offertes te vergelijken. Op die manier zie je in één oogopslag welke aanbieder voor jou de beste keuze is. Door en waterontharder inclusief installatie te kiezen weet je zeker dat je niet voor een onverwachte verrassing komt te staan.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat