Informatie en advies over waterontharder
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het wassen van de auto is niet voor iedereen een heel geliefd klusje. Wanneer het water wat je gebruikte om je auto te wassen opdroogt valt er namelijk gelijk wat op. Er is een wittige waas over je auto heen blijven zitten, die blijkbaar niet met een wasbeurt is weg gegaan. Die wittige waas is geen vuil maar kalkaanslag. Dit is een logisch gevolg van autowassen met leidingwater. Ons leidingwater bevat namelijk behoorlijk wat calcium en magnesium om het schoon te houden. Deze twee componenten zullen zich in de leidingen binden tot kalk waardoor dit samen met het leidingwater uit de kraan komt.

Een vicieuze cirkel

Om te voorkomen dat je kalkresten in het leidingwater aantreft is het noodzakelijk om zeep toe te voegen aan het waswater. We hebben het hier over een chemische substantie die na het autowassen de riolering in loopt. Doordat het water in het riool zo vervuild is, is het nodig om het te reinigen met chemische toevoegingen. De kringloop is compleet. Doordat je de auto wast met zeep die moet worden afgebroken komt er vervolgens opnieuw water met kalk uit de leidingen. Beter is het dan ook om in jouw geval deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Zacht water voor je huishouden krijgen

Zelfs wanneer je in een gebied woont waar het water uitgesproken hard is, is het mogelijk om zacht water voor jouw huishouden te krijgen. Je zal er wel wat meer moeite voor moeten doen. Je kan zorgen dat het water in jouw huis zachter is op een paar manieren. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Een waterontharder via een magneet. Je kan kiezen voor een waterontharder met een magneet. Deze klem je om de waterleiding heen en de magneet zorgt ervoor dat calcium en magnesium zich niet samen kunnen binden tot kalkaanslag. De magneet heeft een beperkte werking; hij houdt jouw leidingwater binnen een straal van 3 meter vrij van kalk. Wanneer je de auto wast met een buitenkraan zal je dus een extra magneet in de buurt van de buitenkraan moeten plaatsen.
  • Een waterontharder met twee cilinders. Naast de magneet waterontharder is er ook een systeem wat werkt met twee cilinders. Deze waterontharder heeft één cilinder die gevuld is met kunstharsbolletjes. De kunstharsbolletjes hebben de eigenschap dat ze het kalk aan zich binden. Met zout wat in de tweede cilinder zit wordt de kunsthars gespoeld op het moment dat de bolletjes verzadigd zijn. Dit systeem hoef je maar op één plaats in je huishouden te zetten om ervoor te zorgen dat je zacht water hebt.

Voordelen van een waterontharder

Een waterontharder kopen voor het wassen van je auto heeft een aantal voordelen. We hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Besparen op zeep. Door de aanschaf van een waterontharder heb je flink wat minder zeep nodig. Je hoeft immers geen kalkaanslag af te spoelen na het wassen van je auto. Doordat je minder zeep gebruikt ben je minder kwijt per wasbeurt aan het wassen van je auto.
  • Je bent milieuvriendelijk. Minder zeep bij het wassen van de auto zorgt ervoor dat je milieuvriendelijker bezig bent. Er komen minder schadelijke stoffen in het rioolwater terecht waardoor er minder harde chemicaliën hoeven te worden gebruikt om het water te reinigen.
  • Geen aanslag op je auto. Er blijft geen witte waas achter op je auto na het wassen ervan. Dat heeft als gevolg dat je auto straalt zonder dat er extra wax aan te pas hoeft te komen.

Nadelen van een waterontharder

Een waterontharder voor het wassen van je auto heeft ook wel een paar nadelen, die we voor je willen benoemen.

  • Een kostbare investering. Voor een waterontharder ben je in één keer tussen 100 en 200 euro kwijt wanneer je een magneetsysteem koopt en tussen 900 en 2000 euro wanneer j een systeem met twee cilinders koopt. Je doet dus wel een lange termijn investering. De waterontharder verdient zich terug, maar daar gaat wel wat tijd overheen.
  • Een omvangrijk apparaat. Met name de waterontharder die uit twee cilinders bestaat zal flink wat ruimte in beslag nemen. Je zal er dus wel ruimte in je huis voor moeten vrijmaken. Niet iedereen heeft die ruimte.
  • Niet overal te plaatsen. Een waterontharder moet je ergens plaatsen waar hij niet in de buurt staat van de koude buitenlucht (bevriezingsgevaar). Daarnaast mag de waterontharder niet ergens staan waar hij oververhit kan raken zoals in het ketelhok (gevaar van legionella).

Hoeveel kost een waterontharder

We informeerden voor je naar de kosten van een waterontharder en kwamen tot de volgende bevindingen.

 

Wat voor type waterontharder Omschrijving Prijs
Magneetontharder Zorgt voor zacht water binnen een straal van 3 meter in je leidingen. Tussen 100 en 200 euro
Cilinder waterontharder Zorgt voor zacht water in je hele huis. Tussen 800 en 2000 euro

 

Hoe is het prijskaartje samengesteld

Hoeveel je betaalt voor een waterontharder heb je voor een belangrijk deel zelf in de hand via keuzes die je maakt.

  • Welk type waterontharder koop je. De waterontharder met een magneet is een redelijk goedkoop systeem. Een waterontharder met cilinders is een duur systeem.
  • Wat is jouw doel met de waterontharder. Koop jij een waterontharder om bijvoorbeeld alleen zacht water te hebben voor het wassen van de auto, dan kan je het prima af met een magneet waterontharder. Koop je de waterontharder om je hele huis te voorzien van zacht water, dan zal je een waterontharder met twee cilinders nodig hebben.

Besparen op de waterontharder

Wil jij een waterontharder maar betaal je liever niet teveel; kies dan voor offertes voor je een aankoop doet. Je krijgt er gelijk een paar in je mailbox om te vergelijken. Zo heb je in jouw situatie steeds de beste keuze.

Geschreven door: Kosten-waterontharder.be
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

De beste waterontharder merken

Een waterontharder is erg interessant om in een woning te laten plaatsen.

Waterontharders die wel/niet werken

Gemiddeld ligt de waterhardheid in België op 30ofH. Dit is vrij hard

waterontharder specialist

Stappenplan waterontharder kopen

Het aanschaffen van een waterontharder zal je niet zomaar doen. Dit apparaat